Anerkjent som vekstbransjer
Bransjeforeningen Norsk Industri møbel+interiør byttet i vår navn til Designindustrien, og har i løpet av året fått 10 nye medlemsbedrifter.
Det fremgår av et oppslag på foreningens hjemmeside: – Det har vært et utfordrende og interessant år for medlemsbedriftene og bransjeforeningen i 2017. Design- og ferdigvareindustrien, møbel og interiør er blitt anerkjent som vekstbransjer, sier bransjesjef Egil Sundet.
– Vi har nå 126 medlemmer. Dette er vi glade og takknemlige for. Det er viktig for meg at vi har god kontakt med medlemmene, og inviterer flere til å ta kontakt om smått og stort, sier Sundet.
Naturlig navnebytte
– Designindustrien er et offensivt navn som peker fremover, fremholder bransjesjefen. I dag er halvparten av medlemmene innen møbelindustri, en stor del innen interiørindustri som porselen/glass, tekstil, belysning og varme, og de siste årene har det kommet til andre design- og ferdigvarebedrifter. Navnebyttet var derfor naturlig. Styret ser potensial for flere medlemmer, som har de samme strategiske utfordringene og behovene for bedre rammevilkår. Dette vil bidra til å styrke vår posisjon og være positivt for både gamle og nye medlemmer, sier Sundet.
Positiv omtale
I 2017 la regjeringen frem Industrimelding og Eksportstrategi. Her fikk møbel- og interiørindustrien, design- og merkevareindustrien og ferdigvareindustrien en positiv omtale som en vekstbransje for Norge.
– Dette kommer av målrettet jobbing og bidrag fra mange medlemsbedrifter, sier Egil Sundet. Når vi laget ferdigvareindustri-analysen fikk vi frem kunnskap om en stor og voksende industri i Norge med 60.000 ansatte, produksjonsverdi på 121 mrd kr hvorav halvparten eksporteres, sier Sundet.
En spydspiss
– Designindustrien er spydspissen i denne sektoren med mange av Norges mest kjente merkevarer som medlemmer, sier bransjesjef Sundet. Tidlig i 2018 legger vi frem Veikart for Design-, merkevare- og ferdigvareindustrien, som vil understreke sektorens rolle, muligheter og behov for bedre rammevilkår. En ny eksportutviklingsordning står først, sier Egil Sundet.
Navnet nytt, men innholdet fortsetter
– Navnet er nytt, men innholdet fortsetter. Mange av de nye medlemmene har kommet fordi de vil delta i prosjekter vi har og alle støtter vårt arbeid for bedre rammevilkår, sier Sundet. I 2018 fortsetter arbeidet med kvalitet, miljø og EPD, eksportprosjektene og trolig et nytt Lean-prosjekt (PROFF). FoU og innovasjon innen merkevare, design og distribusjon – såkalt nedstrøms FoU – samt offentlige anskaffelser, design og designstipendier og arbeidet med brannkrav til møbler, madrasser og tekstiler er blant viktige saker i året som kommer.