Norges første ’minibank’ for kryptovaluta, med bitcoin som den mest kjente,  åpnet fredag i kontorfellesskapet The Kasbah Hub i nærsenteret
Den første ’minibanken’ for kryptovalutaer i Norge er å finne i nærsenteret Kiellands hus på St. Hanshaugen. (Foto: The Kasbah Hub)
Den første ’minibanken’ for kryptovalutaer i Norge er å finne i nærsenteret Kiellands hus på St. Hanshaugen. (Foto: The Kasbah Hub)

    • Publisert: 03 juli 2017

Norges første ’minibank’ for kryptovaluta, med bitcoin som den mest kjente,  åpnet fredag i kontorfellesskapet The Kasbah Hub i nærsenteret Kiellands hus på St. Hanshaugen i Oslo.

Globalt er det oppe cirka 1300 kryptovaluta-minibanker av denne typen. Kryptovaluta betyr at den finnes digitalt, og ikke er styrt av noen sentralbank slik norske kroner, pund og dollar er, skriver nrk.no/kultur.

Åpner for flere kryptovalutaer

Bitcoin, som er den vanligste kryptovalutaen, og litecoin kan nå kjøpes med kontanter i den minibank-lignende terminalen. På sikt vil også ethereum og andre valutaer være tilgjengelig.

– Det er veldig nødvendig for at folk skal føle seg trygge på å eksperimentere med dette, sier seniorøkonom og ekspert på kryptovaluta, Torbjørn Bull Jenssen i Menon.

Jenssen mener at en slik automat vil gjøre det lettere å forstå hva kryptovaluta handler om og hvordan det fungerer.

Har vært for komplisert

Så langt har kjøp og handel med Bitcoin vært forbeholdt for entusiastene. Én av de er Haavard Ostermann, som til daglig er jurist i Finansforbundet. På si er han én av tre bak Mikrobank, selskapet som tok initiativ til å få på plass den nye kryptovaluta-minibanken.

Fram til banken nå er på plass, har prosessen med å kjøpe kryptovaluta vært vel komplisert for mange.

– Man måtte registrere seg på en utenlandsk børs, laste opp innskanning av pass og oversende faktura for å bevise bostedsadresse, forteller Ostermann.

”En endrende teknologi”

Bull Jenssen mener kryptovaluta i økende grad vil påvirke de økonomiske systemene, selv om folk flest ikke vil bruke bitcoin til å kjøpe dagligvarer.

– Det er veldig mye som peker mot at bitcoin er en endrende teknologi som kommer til å bli værende lenge, på linje med internett, sier Jenssen.

Han fremholder at dette er noe man må sette seg inn i siden betaling er en så viktig del av samfunnet.

– Måten vi styrer transaksjoner og hva man kan og ikke kan kjøpe er en viktig del av politikken. Det er noe kanskje flere bør bry seg om med tanke på blesten rundt kryptovaluta, mener Jenssen.

(Hovedkilde: nrk.no/kultur)

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev