Bruksbo tegnekontor – klassisk møbeldesign
Gründeren Per Tannum etablerte sammen med interiørarkitekten Arne Remlov Bruksbo Tegnekontor i 1941. Målet var å utvikle norsk møbelindustri og gi befolkningen bedre kvalitet og design. Den første tiden møtte de hard motstand fra landets møbelhandlere og møbelprodusenter da de tenkte i nye baner, både i forhold til produksjon, agenturavtaler og omsetningsmuligheter. Okkupasjonsårenes rasjoneringer forhindret også en normal produksjon. Primærbehovene ble dekket, men kvaliteten kom i andre rekke. Bruksbos interiørarkitekter Gunnar Eriksen og Runar Børresen stod for en enkel og folkelig funksjonalisme.
I 1946 kom Torbjørn Afdal til Bruksbo Tegnekontor. Han overtok rollen som sjefsdesigner, og i løpet av få år ble han Bruksbos viktigste merkevare. Afdals design ble synonymt med kvalitet i alle ledd. Modellene var først inspirert av engelsk møbelformgivning tuftet på nyklassisismens stilidealer. Etter hvert så han mot Danmark og møbelarkitekter som Hans J. Wegner, Finn Juhl og Børge Mogensen. Afdal ble Norges representant for stilretningen Scandinavian Design som var et internasjonalt begrep som borget for kvalitet og demokratisk livsførsel. Høsten 1950 ble Rolf Hesland ansatt som ny designer ved Bruksbo Tegnekontor. De første årene formga han overstoppede lenestoler som Metro og Tuba. En av Bruksbos forpliktelser som agentur var å forsyne samarbeidende møbelprodusenter med nye modeller. Afdal og Hesland satt og tegnet nok så fritt stoler, senger, bord og andre møbeltyper. Innimellom fikk de innspill fra salgsavdelingen. På møtene diskuterte Afdal og Hesland hvilken typer som passet den enkelte bedriften. Så var det opp til salgsavdelingen å selge inn produktet. Da salgsavdelingen ikke var overbevist om modellene ble de forkastet. Var produsenten interessert laget modellverkstedet i Maridalsveien i Oslo prototyper som man gikk videre med. Innimellom traff man blink med den første prøven, men ofte utførte man opp til flere varianter.

Sammen med gullsmeden Torolf Prytz og arkitekten Arne Korsmo initierte Per Tannum salgsutstillingen Norway Designs for Living i Chicago i 1951. I alt deltok mer enn 90 norske bedrifter. Utstillingen som ble åpnet av statsminister Einar Gerhardsen fikk utstrakt oppmerksomhet i amerikansk media. Omtalene var positive og folk strømmet til. Konseptet Norway Designs for Living resulterte i løpet av noen år i en rekke salgsutstillinger i amerikanske varehus. Bruksbo Tegnekontor og deres samarbeidspartnere nøt godt av oppmerksomheten og flere amerikanske forretninger begynte importere Bruksbomodeller. Da økonomien senere viste blodrøde tall overtok Tannum flesteparten av aksjene og etablerte interiørforretningen Norway Designs i Oslo i 1957. Rundt 1955 diskuterte Torbjørn Afdal og Rolf Hesland om å lage en veggseksjon. Inspirert av danskene valgte Afdal og Hesland å gå for teak. Systemet som ble produsert av Ringerike Møbel- & Trevarefabrik fikk navnet Veggen de Luxe var med vertikale lister og metallbøyler som ble festet til hyller og skap. Da etterspørselen vokste begynte Haug Snekkeri å produsere Veggen de Luxe for det internasjonale markedet. Samtidig produserte en fabrikk i Italia for det italienske markedet og en fabrikk i Frankrike for det egne markedet.
På slutten av 1950-tallet ble kvaliteten på Bruksbo-modellene radikalt bedre. Samarbeidet med Haug Snekkeri, Nesjestranda Møbelfabrikk, Sandvik & Co. og Mellemstrands Trevareindustri bidro til modeller som var på høyde med de danske. Det førte til at eksporten tok et kraftig byks og økte flere titalls prosent hvert eneste år fra rundt 1958 og de kommende årene. Bruksbo kom til å stå for rundt 6 prosent av norsk møbeleksport, og 20 prosent av norske møbler var Bruksbo-modeller.
Den 23. mai 1959 åpnet Torbjørn Afdals separatutstilling på Norway Designs i Oslo. Det var den første retrospektive møbelutstillingen med modeller fra bare én designer i Norge. Utstillingen var en forsmak på Norway Designs deltakelse på den internasjonale utstillingen Deutsche Handwerksmesse i München som åpnet bare noen dager senere. I alt deltok 2400 utstillere på håndverksmessen og 29 gullmedaljer ble utdelt. Torbjørn Afdal var én av gullmedaljemottakerne. Utmerkelsen var en stor triumf for Afdal, Bruksbo Tegnekontor og Norway Designs. Samtidig var det en viktig fjær i hatten for Norges Eksportråd og Landsforbundet Norsk Brukskunst som stod bak utstillingen.

Tidlig på 1960-tallet gikk alt flere lei møbler i teak og palisander, og markedet var på vei å bli mettet. I USA etterspurte man etter hvert møbler i furu. Sverige som importerte mye Bruksbo-produkter ønsket rustikke furumøbler til hyttene. Fenomenet ble diskutert på tegnekontoret og furumøbelserien Biri ble utviklet. De ble tilpasset hytteinteriører, men også brukt i vanlige leiligheter og hus. Gunleik Svartdals armstol Geilo i furu ble brukt til innredningen av Gaustablikk Høyfjellshotell i Telemark. Sete og ryggen som var i utspent, tykk hud dannet en fin kontrast til trekonstruksjonen.
Etter oljekrisen på begynnelsen av 1970-tallet ble det vanskeligere for norsk eksportnæring. Bruksbo og deres samarbeidspartnere ble rammet av etableringen av møbelvarehusene som solgte rimeligere varer. I 1996 var det fire ansatte igjen, og under 2000-tallet hadde de fleste fabrikkene gått konkurs eller sagt opp avtalen med Bruksbo.