Bergen er noe så motsetningsfylt som en internasjonal storby og en mellomstor by på Vestlandet i det lille landet Norge. Vitser og myter om bergensere er norsk hverdagskunnskap og troen på at herkomst mellom disse fjellene skaper en felles og spesiell personlighet holdes i live av bergenserne selv. Så finnes det da likevel noen tilbakeholdne og lite støyende bergensere. Endatil med tilhold og i samrøre med den nye bergenske musikken og kunsten i det kreative sentrum i USF – eller verftet på Nordnes, relativt sentralt i verdensbyen.
Coltrane – særpreget komfort.
Coltrane – særpreget komfort.

    • Publisert: 19 mai 2019
    • Tekst: Knut Skoe

Det skal i dag handle om to sentrale norske designere som både sammen og hver for seg har bidratt til norsk designs utvikling gjennom sine karrierer fra sent syttitall til i dag; Dave Vikøren og Steinar Hindenes. Til sammen var de Circus design, men begge har samarbeidet med andre, operert solo og, ikke minst, bidratt sterkt til å gjøre utdanningen av stadig nye årskull norske møbeldesignere god, grundig og realistisk.

Getz – Fora Form.
Getz – Fora Form.

Folkeopplysning

Dave Vikøren har gjennom de siste 10 årene vært professor ved Kunsthøgskolen i Bergen, der kollega Hindenes har vært professor II og begge har fulgt sine studenter med en sjelden entusiasme og kjærlighet ut i en krevende verden. Begge har også lagt for dagen en velutviklet sans for folkeopplysning, misjonstrang eller sans for god markedsføring og bidratt til utallige mønstringer av norsk design i inn og utland gjennom store deler av sin karriere. Dave Vikøren har vært den foretrukne designer av stands og norske paviljonger under internasjonale visninger av norsk design. Han har engasjert seg i arbeidet med å gjøre norske designklassikere kjent her hjemme og ute, og han har talt norsk møbelkulturs sak i mange sammenhenger.

Musikk og design

Koblingen til andre kulturarbeidere og kunstmiljøer gjorde de synlig i mange tilfeller. Fra Møbelrådets pressemelding i 2004 sakser vi; Med møbeldesign i sentrum går en hel liten norsk kulturfestival av stabelen i Reykjavik i juni. Mønstringen som arrangørene har gitt betegnelsen et dialogkonsept består av design, musikk og fotografi – Made in Bergen. Designerne bak navnet Circus Design, Steinar Hindenes og Dave Vikøren, viser høydepunkter fra sin produksjon fra de siste 12 årene – i selskap med et norsk stjernelag av musikere som Leif Ove Andsnes, Sondre Lerche, Natalie Nordnes og Julian Berntzen, blant mange andre. Det ble gitt ut en bok i forbindelse med arrangementet, en riktig praktbok, Circus design – made in Bergen, ført i pennen av Bergens Tidendes kulturredaktør Jan Nyberg.

Monk ble en av Fora Forms salgssuksesser.
Monk ble en av Fora Forms salgssuksesser.

Øyets slitasje

Designerduoen Hindenes og Vikøren var på den tiden for lengst etablert i norsk designs sentrum og samarbeidet med møbelprodusenter i Norge og internasjonalt. Særlig Fora Form (Møremøbler) og Bahnsen møbler i Danmark nøt godt av Circus designs arbeid. Det gjorde også de gjenværende delene av et tidligere så rikt møbelproduksjonsmiljø i Hordaland; Skisma og Hatland Møbler på Osterøy. Med inspirasjon fra musikken har de gitt sine modeller navn etter kjente jazzmusikere. Duoens møbler har kvaliteter som kan gjøre dem til klassikere som viderefører modernistiske tradisjoner fra mestere på 30-tallet kombinert med nordisk tenkning om ergonomi, slitestyrke og brukervennlighet. Circus’ møbler har særlige skulpturelle kvaliteter som man sitter godt i, og som man skal tåle å se på i mange år – de tåler øyets slitasje. Dessverre har både Bahnsen og Skisma lagt inn årene siden den gang. Derfor vil de spesielle modellene fra Circus nå kun finnes på auksjoner og bruktmarkeder. Men der bør de også finnes. Bahnsen Collection var særpregete møbler stort sett i beskjedne formater, stoler med undersetsige, trygge seteputer og bein og armlener i solid pusset stål. Form og materialer kunne gi assosiasjoner til mellomkrigstidens Bauhaus-modeller, men møblene var definitivt samtidige og moderne, og vil oppleves slik også i dag. Et par modeller holdt seg ikke til det beskjedne og tok godt for seg av gulvplassen. Hvilestolen Coltrane og daybed/chaiselongen LongJohn er blant de mer særpregete møblene i norsk design. Coltrane er svær og komfortabel og skiller seg utseendemessig fra det meste annet som kommer fra hvilestollandet Norge. Den er nok også blant de mer komfortable stolene som med en viss rett kan forsvare betegnelsen ørelappstol. Long John, med hjul er funksjonell, flyttbar, komfortabel og kan se ut til å være spesialdesignet for lange terapitimer – eller bare for hjemlig avslapping.

Løvtre

Skisma på Osterøy produserte duoens Casa Collection, heller ikke den veldig prangende og støyende i formspråket. Her var materialene norsk ull og norsk løvtre. I en tid da furu fortsatt hadde en sterk posisjon som førende materiale i norske møbler. Løvtreet tillot slankere dimensjoner og presise sammenføyninger. Møblene i Casa Collection lot brukerne nyte vak- KLASSIKER kert spill i norsk or og overflater i fet, god bivoks. Stolene var lett stoppet og trukket i ull. De stod godt og bredbent, men holdt seg lave og tok slik liten plass og oppmerksomhet i rommet.

Bergen har etablert ett av de mest sentrale musikkmiljøer de senere årene. Artister herfra har nådd utover landets grenser og forener i denne forbindelse krefter med musikerkolleger som har potensial for det samme. I tillegg til de overnevnte skal Gunilla Süssman, Ephemera, DJ Kavalér, Heidi Marie Vestrheim, Spetakkel, Helen Eriksen og Per Jørgensen vise hva hjembyen kan by på av ny musikk.

Dave Vikøren og Steinar Hindenes var Circus Design
Dave Vikøren og Steinar Hindenes var Circus Design

Nye roller

Utstillingen i Reykavik inkluderte møbler fra bl.a. norske Fora Form, Skisma, Hatland Møbelfabrikk og danske Bahnsen Collection. Hadde utstillingen omfattet modeller Dave Vikøren og Steinar Hindenes hadde begått utenfor rammen av Circus design ville en rekke andre norske og utenlandske produsenter vært representert. Circus eksisterte fra 1993 til 2004. Også i samarbeidet løste de oppgaver både hver for seg og sammen. Men, sammen var de Circus og de vil nok leve med at mange forbinder Vikøren / Hindenes som en fortsatt eksisterende duo – det lever de sikkert godt med, selv om karrierene har brakt dem inn i nye roller og nye samarbeidskonstellasjoner.

I dag spiller de fortsatt en sentral rolle i Bergens designmiljø. Vikøren har lagt professorgjerningen bak seg og Hindenes har funnet nye samarbeidspartnere i omgivelsene på verftet. I lang tid fremover vil unge designere fra Bergen stå i gjeld til de to – og forhåpentlig vil deres egne modeller, blant annet i kolleksjonen til Fora Form gi de unge sterk konkurranse.

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev