Illums Bolighus legger bak seg et strålende år 2016, og åpner sitt andre varehus i Oslo i GlasMagasinet i september 2017.
Store Manager Grete Aasen Seyffarth med en representativ utstilling: eksklusivt varemerke til soverommet. (Foto: Odd Henrik Vanebo)
Store Manager Grete Aasen Seyffarth med en representativ utstilling: eksklusivt varemerke til soverommet. (Foto: Odd Henrik Vanebo)

    • Publisert: 19 januar 2017
    • Tekst: ODD HENRIK VANEBO

Her legger den danske møbel-, interiør- og motebutikken beslag på over 4000 kvadratmeter, og blir klart største leietaker.

Flaggskipsbutikk

– Ja vi tar hele 4. etasje, hele utbygget på gateplan og halve 2. etasje. Det blir egne trapper opp og ned, så det blir også i praksis et Illums varehus. Vår nye flaggskipsbutikk; den blir som den ikoniske Illum-butikken på Amagertorg i København, fremholder Store Manager Grete Aasen Seyffarth. Hun blir sjef for begge Illums Bolighus i Oslo, det vil si også varehuset i House of Oslo.

Som skal rives? – Nei, beslutningen om riving har Storebrand ennå ikke fattet, selv om det har vært noen medieoppslag om det. Vi har leiekontrakt ut 2019 og forholder oss til den. Vi forblir i House of Oslo så lenge forretningsbygget eksisterer med profilen: ”Alt av interiør under ett tak – midt i Oslo!” Lokaliseringen er perfekt for Illums. Storebrand har tilbudt Illums nye lokaler hvis House of Oslo rives og erstatteren kommer på Viktoria Terrasse. I så fall blir vi selvfølgelig med dit.

Bergen: Berstadhuset i Strandgaten, med Illums Bolighus i sokkelen, hvor Vibeke B. Rongved er Store Manager.
Bergen: Berstadhuset i Strandgaten, med Illums Bolighus i sokkelen, hvor Vibeke B. Rongved er Store Manager.

Bransjer henger sammen

Du har tidligere kjørt med pop-up-butikker i kommunikasjonen med kundene. Fortsetter? – Ja, nøkkelen til Illums suksess er ypperste design, og våre medarbeidere som er særdeles dyktige og kompetente: De kan design og de designene vi selger. Nylig leste jeg at en konkurrent tapte millioner fordi det var så vanskelig å få tak i kompetente medarbeider. Vi har dem; derfor taper vi ikke, men tjener millioner!

– Vi er store på møbler, men også på interiør og mote. I high-end-segmentet, som er vår målgruppe, henger disse bransjene sammen. Vi eksponerer gjerne designerne og deres nyheter med pop-up. Så når noen leietakere i House of Oslo gir seg, er vi raske med å huke de ledige lokalene. Vi tok f.eks. over lokalene etter Vinmonopolet hvor vi har hatt en ‘Fashion’-butikk i to år. Her kan det vel nevnes at vi får stadig flere norske designere som samarbeidspartnere. Nå tar vi også over Åhlens lokaler her på House of Oslo.

Skal i september inn i GlasMagasinet.
Skal i september inn i GlasMagasinet.

Slår alle rekorder

Butikken går fremdeles like bra? – Vi har slått alle rekorder i 2016, så vi er veldig fornøyd! Juleomsetningen tok helt av. Sterk økning over hele linjen. Møbler alene vokste med seks millioner i fjor.

– Og det gjaldt ikke bare topplinjen. Nøkkeltallene er talende: 2016 har vi høyest bruttofortjeneste noen sinne, rekordhøyt snittkjøp, flere handlende kunder, rekordhøyt dekningsbidrag, rekordlavt sykefravær. Vi har, med andre ord, nådd alle mål si satte oss for 2016. 2017 blir et spennende og bra år for Illums Bolighus. Vi spiser markedsandeler, sier Grete Aasen Seyffarth.

Grete Aasen Seyffarth satser på pop-up.
Grete Aasen Seyffarth satser på pop-up.

• FAKTA

ILLUMS BOLIGHUS NORGE AS

Eier og styreleder: Majoritetseier Henrik Ypkendanz (eierskap gjennom det danske morselskapet Illums Bolighus A/S), med hovedkontor i København.

Daglig leder: Claus Harald Michelsen

Butikker Norge: Oslo: 5000 kvm fordelt på fire etasjer i House of Oslo i Vika; Store Manager: Grete Aasen Seyffarth. Bergen: 2500 kvm fordelt på tre etasjer i Berstadhuset i Strandgaten; Store Manager: Vibeke Rongved.

Nøkkeltall: Omsatte i 2015/16 (avvikende regnskapsår, avsluttes 30.9.) for 162,7 millioner kroner (opp fra 149,5 millioner kroner i 2014/15), hadde et driftsresultat på 18,9 millioner (15,9 mill.) og et resultat før skatt 19 mill. (16 mill.). Det gir en resultatgrad på 11,64 prosent. 14,2 mill. ble overført til egenkapitalen. Egenkapitalandel ble dermed på 44,1 % (37,3 %). (Konsernomsetning: DKK 500 mill.)

Kort historikk: Illums Bolighus er dansk, grunnlagt i 1925 under navnet BO, som raskt fikk status som en kvalitetsbutikk. I 1941 kom familiene Illum, Berg og Trock-Jansen, som også eide stormagasinet A.C. Illum A/S, inn som nye eiere, og selskapet ble omdøpt til Illums Bolighus A/S. I 1961 tegnet Arkitekt M.A.A. Kay Kørbing den nåværende bygningen som for lengst er blitt en institusjon som klassisk signalbygg midt på det travle Amagertorv. I dag har ikke lengre Illums Bolighus noen tilknytning til stormagasinet Illum. Etablerte seg i Oslo 2006, Århus 2008, Stockholm 2010, Malmö 2012, Bergen 2013 og i Hamburg før jul – og snuser nå også på New York City. I København to mindre butikker i Tivoli og på Kastrup – altså til sammen 8 Illums Bolighus pr. i dag.

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev