Bygget som en gang rommet verdens første IKEA-varehus har nå blitt museum. Her kan besøkende få et unikt innblikk i
En av utstillingene på museet.
En av utstillingene på museet.

    • Publisert: 16 mars 2017
    • Tekst: vanebo

Bygget som en gang rommet verdens første IKEA-varehus har nå blitt museum. Her kan besøkende få et unikt innblikk i den blågule møbelgigantens univers.

Interessert i innredning, design og trender? Eller er du kanskje bare nysgjerrig på hvordan en smålandsk entreprenør endte opp med å skape det som i dag er Sveriges sterkeste varemerke? Da bør du ta turen til IKEA Museum i Älmhult! Det var nemlig i Älmhult i Småland det hele startet, da Ingvar Kamprad åpnet sitt første IKEA-varehus her i 1958. I samme arkitekttegnede bygning har man nå slått opp dørene til IKEA Museum, hvor besøkende kan ta del av alt som gjør IKEA til hva det er i dag: ideene og drivkreftene, menneskene og møblene, feilstegene og lærdommene.

Flere utstillinger

Museet rommer en fast utstilling i tre deler. I den første delen, Våra rötter, tas man med på en reise til 1800-tallets Småland, til Ingvar Kamprads oppvekst på 1930-tallet og Sveriges forvandling fra bondesamfunn til en moderne velferdsstat – faktorer som var avgjørende for etableringen av IKEA. Den andre delen, Vår berättelse, tar utgangspunkt i den bygningen museumsgjestene befinner seg i; det første IKEA-varehuset som åpnet i Älmhult i 1958. Her blir man kjent med grunnleggeren og IKEAs arbeid for å gi så mange mennesker som mulig råd til å innrede hjemmene sine med funksjonelle og fine møbler. I utstillingens tredje del, Era Berättelser, løfter museet fram kundenes egne historier, med oppfinnsomme løsninger og personlige relasjoner til IKEAs møbler og produkter.

I tillegg til hovedutstillingen, har museet også en midlertidig utstilling som skiftes ut et par ganger i året. Fram til 14. mai i år kan du se utstillingen What makes a home?, som handler om hvordan mennesker i storbyer verden over tenker om hva som er «hjemme» nå for tiden. Den 3. juni erstattes den av Textile playground, en utstilling spekket med tekstiler, farger, former og mønstre.

IKEA Museum grunnlegger Ingvar Kamprad på1960-tallet.
IKEA Museum grunnlegger Ingvar Kamprad på1960-tallet.

Kjøttboller og butikk med unike produkter

Utover utstillingene rommer også IKEA-museet restaurant og butikk. I restauranten er menyen basert på IKEAs berømte kjøttboller, men med en moderne vri: her får du nemlig servert både kjøtt- og andre boller bestående av fisk, kylling eller vegetarfyll.

Butikken kan friste med varer som ikke er å få kjøpt noen andre steder. Sortimentet består av både museets profilprodukter, nyproduserte eksemplarer av eldre slagere og ting som minner om de du finner på IKEA-varehusene, men med en original vri – som en annen farge eller utforming. Fra 17.-23 april og fra 12.-18. juni er det duket for vintageuker i butikken. I april kan du få klørne i IKEA-favoritter fra 70- og 00-tallet, og i juni selges godbiter fra IKEAs Best of-kolleksjon.

Les mer om IKEA Museum her

(Kilde: visitsweden.se)

Gründeren 50 år senere. (Alle fotos: Inter IKEA Systems B.V.)
Gründeren 50 år senere. (Alle fotos: Inter IKEA Systems B.V.)

 

 

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev