Til tross for at Hans Bratterud viet det meste av sin yrkeskarriere til kommunalteknisk virksomhet har hans relativt korte designerkarriere gitt en usedvanlig seiglivet portefølje. Det lille, nyetablerte designfirmaet Objekt har bygget første del av sin virksomhet rundt Bratteruds Grorud-stol.

    • Publisert: 13 mars 2019
    • Tekst: AV KNUT SKOE

Fra før kjenner vi alle hans Scandiamodeller som dannet grunnlag for etableringen av bedriften Fjordfiesta, den etablerte møbelprodusenten Helland har for lengst lansert modellen Comet.

Grorudstolen, opprinnelig med det anonyme navnet «modell 58», ble lansert første gang i 1958 og ble først produsert av A. Grasaasen’s Fabrikker – nettopp på Grorud. Designeren, som døde i 2017 godkjente Objekts ønske om å sette stolen tilbake i produksjon rett før han døde. -Siden det ikke fantes noen tegninger av stolen, brukte vi to originaler som utgangspunkt, forteller Nicolay Gulliksen. De foretok noen få justeringer, og flyttet produksjonen til Sykkylven Stål i Sykkylven, og henter finersetene fra Danmark.

Entusiaster

Gulliksen er en av de tre entusiastene bak Objekt, nystartet merkevare med ambisjoner om å utvikle og produsere møbler, interiørvarer og ja nettopp; Objekter. Duoen Nicolay Gulliksen og Preben Mehren har gått svanger med ideen i en stund og har fått med seg Kjetil Gudem i gruppen som etablerte bedriften i 2018. Til sammen utgjør de en trio med betydelig entusiasme og en god porsjon bransjekunnskap. Gulliksen er designer av utdanning og har hatt en fartstid i merkevarekometen HAY, Preben Mehren har bransjebakgrunn fra Sandella, som kontrolleres av det faderlige opphav. Kjetil Gudem er opprinnelig fotograf, men har også merkevarekompetansen som tidligere ansatt i Muuto.

Mykt

Objekt presenterer Grorudstolen som den perfekte kjøkkenstolen, men har det lille året den har eksistert lykkes med å få den innskrevet i flere gode kafé-prosjekter. Hippe Internasjonalen i Oslo har fått sine, det samme har Kaffebrenneriet i Bjørvika, restaurant Bass og Kaetla. I tillegg til stolen inneholder katalogen bordet og benken «As long as you like it» og kaffekoppene Mono.

Det tar tid å etablere virksomheten. Men, i tur og orden vil de tre lansere nye produkter fremover. Ved hjelp av underleverandører, «helst norsk industri», sikrer de seg høy kvalitet og god kontroll på produksjon og sluttproduktene. Neste produkt er ennå ikke ferdigarbeidet eller fotoferdig, men skal vi tro gründeren med Sandella-bakgrunn blir det denne gang noe mykt. Det skulle i denne sammenheng bety stoppmøbler og ingen bør bli forundret om det er et produkt som er hentet fra den norske designarven.

Fra venstre; Kjetil Gudem, Preben Mehren og Nikolay Gulliksen.
Fra venstre; Kjetil Gudem, Preben Mehren og Nikolay Gulliksen.

Årets utstillingsvindu

Den lille bedriften har etablert seg i den gamle portnerboligen i det som tidligere var Thunes mekaniske verksteder. Industriområdet på Oslo vest der lokomotivproduksjonen for lengst er byttet ut med møbler, design, interiørarkitekter og salg av Tesla-biler. I møbelsammenheng strategisk plassert midt i smørøyet for høstens Designers Saturday. «Årets viktigste utstillingsvindu», ifølge de tre.

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev