Entusiastenes tilbud
De som kjenner yrkesgruppen vet at stylister er mennesker med vaktsomt blikk og lange armer etter tunge slep fra butikker, showrooms og lagre. Alltid på jakt etter originale, anner- ledes eller nye ting som kan diktes inn i in- teriører i magasiner, brosjyrer og kataloger. Duoen Kråkvik &D’Orazio har for lengst blitt et kjent innslag i norsk interiørverden. De kuraterer mønstringer av norsk design ved internasjonale designfestivaler der myndigheter og bransjer vil vise frem det beste. Mange er de magasinsider og brosjy- rer som prydes av parets interiører. Deres egen leilighet er omfattende portrettert der deres spesielle rolle som konsulenter for Jotun er synlig. Her er det kresent møblert og den særnorske kosen er redefinert og redusert til et minimum.
Nederst på ‘løkka
I en annen sammenheng har de beskre- vet sin arbeidsform slik at de begynner med å «fylle rommene de skal innrede før de rydder og fjerner til det nesten gjør vondt.» Arbeidsformen er tydelig for den som besøker butikken nederst på ‘løkka omtrent der man brygget Schous øl i tidligere tider. Ikke at det mangler produkter i butikken, men den er på ingen måte overfylt. Lite forstyrrer det viktigste produktene som er nøye utvalgt til å få æren av å bli værende. Det lett fornor- skede navnet de har gitt butikken sin forteller hvordan vareutvalget er sammen- satt – dette er samlingen deres, her kan man finne mange av de produktene de selv har savnet i sin utrettelige jakt etter i sitt egentlige metier.
Mor på lasset
Kollekted by startet egentlig som et sideprosjekt i 2013. Den første tiden holdt de åpent én dag i uken. Ikke den mest bærekraftige åpningstiden vi har hørt om. Ikke desto mindre ble butikken både kjent og omtykt både på Grünerløkka og blant spesielt interesserte i Oslo, omegn – og utland. Etter hvert som paret «kollekted» mer og mer fikk de muligheten til å overta den nedlagte malingsbutikken på hjørnet. Med på lasset ble nå mor Kråkvik. Jan- nikes mor Heidi er bransjeveteran med 20 år blant klassikere og designperler hos A.Huseby og Hødnebø.
– Vi hadde ikke turt å satse uten henne, sier Jannicke Kråkvik. Hun har lenge hatt lyst til å drive noe for seg selv. Nå var det på tide.
Minimalistisk
Lokalet på hjørnet dekker 200 m² og vare- utvalget er imponerende både i antall og kvalitet. Jannike og Alessandro represen- terer danske Frama i Norge, et designhus med stor bredde og en original kolleksjon som dekker de fleste kategorier fra møbler til aksessorier. Hyllesystemet Shelf bringer tankene til Bruksbos Veggen fra 40-tallet. Minimalistisk, bare det aller nødvendigste er med for å tjene funksjonen; å holde bøkene eller det andre man ønsker å ha på hyllene oppe.
Det er mye annet på hyllene i Kollek- ted by enn det man vanligvis finner i en møbelforretning. Kunsthåndverk fra nor- ske, danske kunstnere, samt kolleger fra Østerrike og Japan. På hyllene er det også et mindre utvalg av magasiner en kunne ønske å bla i eller hente trendy inspirasjon eller informasjon fra.

Fornuftig blanding
Allestedsværende Fogia utgjør en viktig del av møbeltilbudet i butikken og er gitt en fremskutt plass i utstillingen. Den svenske produsenten utgjør det konven- sjonelle i tilbudet, moderne og tidsmessig, men i dette selskapet konvensjonelt – og kommersielt. Fornuftig blanding tenker vi.
Ikonprodusenten Artek er i stallen. Også det en produsent med en særdeles bred kolleksjon, som her er representert med et utvalg – krakker, speil og lamper.
Et førtitalls varemerker – brands – er representert i utvalget. Mange av dem skal man ellers lete godt for å finne i det nor- ske tilbudet.
Asketisk skandinavisk
Hvorvidt det er synlig i butikken at driverne har røtter i forskjellige design- og interiørkulturer kan være vanskelig å fastslå. Så er nok heller ikke Janniche en typisk representant for den norske kosen, kanskje snarere for den asketiske skan- dinaviske stilen. Og Alessandro er ikke å finne i hjørnet for voluminøs italiensk møbelmote. Utvalget i butikken røper derimot en internasjonal orientering og en hang til det rene og enkle, gjerne lett industrielt på møbelfronten, mer lekent på områder som lamper og aksessorier.
At denne butikken ligger på Grünerløk- ka, er ingen tilfeldighet. Den gentrifiserte bydelen på indre øst er blitt et slikt sted der man forventer å finne tilbud man ikke finner andre steder og som ikke domine- res av kjedeforretninger eller standardut- valg. Rundt hjørnet ligger en av landets første – og største innvandrerbutikker, grønnsaker, krydder og utvalg som i dag ikke er like uvanlig som det var da den ble etablert for mange år siden. Over gaten ligger et høyskolesenter der de unge stu- dentene foreløpig driver windowshopping, men som om litt kanskje skal innrede et rede med ny og frisk design. Bruktsjapper, brune puber og trendy vannhull preger området. Selv innenfor det avtrafikkerte Oslo er det mulig å parkere bilen i sidega- ten og bydelens mange transportsykler får god plass ved fortauet.
Formidler
Den begrensede åpningstiden den første tiden gjør det vanskelig å bedømme den økonomiske utviklingen i butikken, men fjoråret konkluderte med nær 7 millioner i omsetning. 4 kompetente ansatte formidler kunnskap om design og møbelhåndverk.
Jannicke og Alessandro har bodd sammen de siste 15 årene. Forskjellene mellom dem er iøyenfallende; hun er blond, buskete og nordisk. Han er buskete, utadvendt og støyende italiensk med bred kunnskap om europeisk kunst, design og arkitektur. Sammen er de ambassadører for sikker smak og blikk for god design.