EU vil gjøre det enklere å handle på nett over landegrensene. Kjøp av tjenester skal ikke prisdiskrimineres basert på kundenes
IKEA Norge ble pilot på netthandel for den globale kjeden allerede i 2013. (Foto: IKEA)
IKEA Norge ble pilot på netthandel for den globale kjeden allerede i 2013. (Foto: IKEA)

    • Publisert: 13 mars 2017

EU vil gjøre det enklere å handle på nett over landegrensene. Kjøp av tjenester skal ikke prisdiskrimineres basert på kundenes nasjonalitet. I fjor handlet nordmenn på nett for over 90 milliarder kroner.

Det skriver Dagens Næringsliv/dn.no. Geografisk blokkering og prisdiskriminering ved netthandel skal stoppes, ifølge et forslag fra Europakommisjonen som har vært ute på høring.

Geoblokkering

I dag kan nettbutikker i et land stoppe handel med kunder som har ip-adresser fra andre nasjoner og nekte bruk av nasjonalt betalingskort. På fagspråket kalles det for geoblokkering. Det skal det nå bli slutt på.

Samtidig skal den nye lovgivningen sikre at forbrukerne som ønsker tjenester i et annet EU-land, ikke blir diskriminert i form av pris eller betalingsvilkår.

Blir ulovlig å diskriminere

Lovendringene vil gjøre det enklere å kjøpe tjenester fra et land til et annet.  Kirsti Pamphlett, seniorrådgiver i Forbruker Europa som er det norske kontoret i et europeiske nettverk av forbrukerkontorer, opplyser at en undersøkelse Forbrukerrådet gjorde i fjor, slo fast at 36 prosent av Norges befolkning er blitt hindret i å kjøpe noe på internett på grunn av nasjonalitet eller bosted.

– Resultatet av undersøkelsen viser at det er et utbredt problem at norske og europeiske forbrukere hindres tilgang til det indre marked grunnet nasjonalitet og bosted, sier Pamphlett.

’Er EØS-relevant’

Nærings- og fiskeridepartementet la i fjor høst EU-forslaget ut på høring.

– Forslaget er nå til behandling i Europarådet og Europaparlamentet og vil deretter bli vedtatt i EU, sier Christine Spersrud Haug, kommunikasjonsrådgiver i Nærings- og fiskeridepartementet.

Hun legger til at forslaget vil bli en del av det indre markedets regelverk.

– Slik forslaget nå ligger, er det etter alt å dømme EØS-relevant. Den endelige vurderingen av om regelverket tas inn i EØS-avtalen foretas etter at rettsakten er vedtatt i EU. Ambisjonen er at forslaget skal vedtas i løpet av våren, sier Haug.

(Kilde: Dagens Næringsliv/dn.no)

 

 

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev