Den norske lys- og møbeldesigneren Daniel Rybakken har fått en av de gjeveste utmerkelsene i verden i sitt slag, Torsten
Får 4. november Torsten og Wanja Söderbergs pris. (Foto: Mynewsdesk/Kalle Sanner)
Får 4. november Torsten og Wanja Söderbergs pris. (Foto: Mynewsdesk/Kalle Sanner)

    • Publisert: 19 mai 2017

Den norske lys- og møbeldesigneren Daniel Rybakken har fått en av de gjeveste utmerkelsene i verden i sitt slag, Torsten og Wanja Söderbergs pris.

Prisen er på en million kroner, og gis hvert år til en fremstående formgiver i Norden.

Juryens begrunnelse: ” Daniel Rybakken i stand til å løfte design til et høyere filosofisk nivå. Han reflekterer over viktige saker som for eksempel belysning og interiør, og basert på denne tankegangen, skaper han prosjekter som ikke følger historien om design, men i stedet utvikle dette. Med poetiske og magiske effekter gjenskaper sin dagslys i lukkede rom og gir oss et nytt lys.”

– Jeg føler meg stolt og takknemlig. Det er fantastisk å få denne typen pris, sier Daniel Rybakken. – For meg er arbeidet like viktig som resultatet. Jeg la arbeidet ta tid og vil finne veien til sitt eget uttrykk. Så det har alltid vært for meg. Jeg vil at noe skal hende i møtet med produktet. Jeg ønsker å vekke tanker. Så at mitt arbeid løftes fram er veldig moro, sier Daniel Rybakken.

Fra Oslo til Gøteborg

Daniel Rybakken (f. 1984) er fra Oslo og studerte ved AHO, School of Architecture and Design i Oslo. Han har en Master of Fine Arts fra HDK School of Design og håndverk. Han bor og arbeider nå i Gøteborg, hvor han siden 2008 har drevet Studio Daniel Rybakken.

’Subconsious effects of daylight’, hans eksamensarbeid fra HDK 2008, tar opp hvordan dagslys påvirker underbevisstheten. Han har fortsatt å utforske lys og belysning, som i en serie av lamper for italiensk Luceplan og lysinstallasjonen Daylight Entrance (Stockholm 2009), der 6500 lysdioder i et lukket trapperom skaper en opplevelse av naturlig lys innendørs.

Som lysdesigner, har han nå høstet internasjonal anerkjennelse med flere utstillinger, som Layers installasjon i Paris i 2012.

I 2014 mottok han – uten å ha noen erfaring med møbeldesign – et tilbud om å inngå et samarbeid med finske Artek, grunnlagt av Alvar Aalto i 1935. Med det utvidet han sitt arbeidsfelt.

Utstilling i Gøteborg

Neste utstilling forestås av Röhsska museet og vises på Stadsbiblioteket Gøteborg med åpning 5. november. Dagen før finner prisutdelingen sted, naturlig nok også i Gøteborg.

 

 

 

 

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev