Et av norsk designs fyrtårn fyller anstendige 90 år. Fora Form startet sin historie som Møre Kurvmøbelfabrikk i februar 1929. Jens E. Ekornes og Petter P. Langlo etablerte bedriften, som endret navn til Møre Lenestolfabrikk AS allerede etter to år og året etter et nytt bygg ferdig ved sjøkanten i Ørsta. Siden har bedriften skiftet både eiere og navn flere ganger, men kjernen er fortsatt den samme og hjemkommunen fortsatt Ørsta.
Fra fotoopptak for det prestisjetunge tidsskriftet Wallpaper i 2009. Til glede for kyra i Nordangsdalen og et internasjonalt designinteressert publikum
Fra fotoopptak for det prestisjetunge tidsskriftet Wallpaper i 2009. Til glede for kyra i Nordangsdalen og et internasjonalt designinteressert publikum

    • Publisert: 17 mai 2019
    • Tekst: Knut Skoe
    • Foto: Knut Skoe

Jens og Petter startet med kurvmøbler, en kategori som ble værende i bedriftens tilbud helt ut på 70-tallet. Parallelt med kurvmøblene ble tilbudet utvidet med stadig flere kategorier og typer, på 50- og 60 tallet ble Møre Lenestolfabrikk spesialister på sovesofaer.  Rottingmøbler ble en spesialitet, utskjæringer og rotting i sidene.

Frigjøre formen

1954 ble starten på en ny tid innen møbelproduksjon. En ny lamineringsteknologi åpnet for nye muligheter. Møre Lenestolfabrikk var de første som tok i bruk den nye teknologien som skulle frigjøre formen og gi designere og produsenter langt større formmessig frihet. Skallstolen City, tegnet av den unge Øivind Iversen, var fabrikkens første laminerte produkt og dannet starten på en hel kolleksjon, som fikk navnet Quantum Range. Utover femtitallet lanserte bedriften Møringen sovesofa, en populær kategori og en populær modell. Napoli, stol og bord kom også i 1954, lanseringstakten var stor og spennvidden på produksjonen likeså.

I 1955 stiftet man Westnofa LTD ble etablert for å forberede en internasjonal satsing. På løpende bånd kom nye modeller utover femtitallet og begynnelse av 60-tallet. Flere av dem høster anerkjennende nik fortsatt, noen er dessuten fortsatt i produksjon. Kornett ble en kjent modell i sin tid, Laminat sofa det samme. I 1965 kom designer Sven Ivar Dysthe opp med en modell som traff midt i tidens mote og kunst uttrykk. Planet, romferd var omfattet med stor interesse på begynnelsen av 60-tallet. Planet var kulerund, man fikk to stolskall ut av en hel kule, og varslet at Pop-Art-språket gjorde sitt inntog i møbeldesign. Stolen ble en suksess og er i dag blant flere klassikere, som fortsatt er i produksjon hos dagens Fora Form.

Laminette

Sven Ivar Dysthe kom allerede to år etter opp med nok en suksessoppskrift.  Laminette-stolen vil bli stående som en av norsk møbelproduksjons største suksesser – 850.000 stoler solgte bedrifetn gjennom årene og en rekke tilleggsprodukter, Lamiprodukter, ble lansert: Lami bord (1970), Laminova (1980), Lamito (1984), Lamirest (1999).

Sven Ivar Dysthe designet også Prismaserien til det nyåpnete Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i 1968.

Oppkjøp

70-tallet ble en tid for ekspansjon og oppkjøp. Møre Lenestolfabrikk får nye eiere; Olav Nerbøvik og Inge Langlo. Sammen kjøper de Møremøbler Stranda, Møre Manilla og Møremøbler Kalvatn. I 1975 endrer bedriften igjen navn, denne gang til Møremøbler AS.

Utover i 80-årene skulle det komme nye klassikere, som skal bli stående i norsk designhistorie; Totem, Spring fant veien til utallige møterom, restauranter og man begynte dessuten å se til helsesektoren. Rebo, designet av Liv Tjønneland skulle bli en serie for dette markedet. Salgsargumentene var klare;

” Rebo-serien er utviklet med vekt på anatomisk riktig hvile og derfor være et riktig valg til aldershjem, sykehus, flyplasser etc. hvor man ofte kan bli sittende en tid”.

Så skulle det bli Kulturmøbler fra 1985, både Nationaltheatret og Det Norske Teater får nye møbler fra Møremøbler As. Det samme gjør statsministeren idet Terje Hope sin stol Skulptur ble utviklet spesielt for Statsministeren sitt kontor.

Morsom idé

90-tallet var også tiden for formeksperimenter og lek med sitteløsninger. Torstein Nilsen tegnet Locust, en morsom idé som Nilsen fikk Merket for god design for; “En idé så enkel, men likevel så nyttig. En løsning for trette ben”.

Det skulle bli mange nye modeller utover på 80-tallet, modeller hvis navn de særlig interesserte vil nikke gjenkjennende til fortsatt. Likeledes skulle både det offisielle designestablishment og markedet anerkjenne bedriftens produkter. Fora Form er den bedriften som har mottatt flest Merket for God Design /DOGAmerket gjennom tidene. I tillegg til andre priser.

90-tallet innledes nærmest med at Stokke kjøper Møremøbler (1992), og med det blir kvalitetsprodusenten Vatne Møbler en del av bedriften.

Circus

Møremøbler presenterer i 1993 møbelserien Jazz. Dave Vikøren og Steinar Hindenes utgjør designfelleskapet Circus design og står bak en rikholdig kolleksjon – Jazz Collection bestående av blan annet bordet Jazz pepper, kleshenger Jazz Dizzy, stolen Jazz Monk og kraken Jazz Young. Også denne serien fikk Merket for god design – i 1993 og klassikerprisen I 2005.

I 1997 skifter Møremøbler navn til Fora Form AS. Ti år senere blir Fora Form kjøpt av Credo Partners og i 2013 går eierskapet til Lammhults Design Group.

Gratulerer!

I årene med skiftende eierskap er bedriften stadig aktiv i å knytte til seg yngre og aktuelle designere, Atle Tveit og Lars Tornøe, Anderssen&Voll, Olav Eldøy er alltid aktuell, Morten & Jonas og mange flere. Bedriften har lenge hevdet at den er blant dem som har lengst erfaring med å benytte eksterne designere i norsk møbelindustri. Antakelig har de rett i det. Det er også mulig dette er en av de kriteriene som har gitt merkevaren den beste kjennskapen blant interiørarkitekter i Norge. Selskapet er markedsleder i Norge innenfor stoler, sittegrupper og bord til kontraktmarkedet. Omsetningen i 2003 var ca 120 millioner kroner. Eksportandelen er ca 40 prosent og de største eksportmarkeder er Japan, Tyskland og Danmark. Da er det vel bare å gratulere! Om ti år er det hundre, skal tro om ikke man har lagt på seg en klassiker eller to også når den tid kommer!

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev