Etter en beundringsverdig innsats startet norske møbelprodusenter en nasjonal møbelmesse på Frogner Hovedgård i 1951. Neste messe fant rom i langt mer originale lokaler under Abelhaugen i Slottsparken i 1955. Bomberommene under Abelhaugen skulle også bli premierescene for flere av designerne som nå troner i norsk designs «Hall og Fame». Gerhard Berg var en av dem. Eller «er» - i en alder av 91 er han fortsatt med.

    • Publisert: 29 januar 2019
    • Tekst: AV KNUT SKOE

Fra starten som student under, ja nettopp; Arne Korsmo og Birger Dahl ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo har han bidratt med modeller for en lang rekke møbelprodusenter helt frem til siste tiår. Skolen i Oslo og miljøet rundt Korsmo, Dahl og flere har hatt en enorm betydning for utviklingen av norsk design, som ellers hadde blitt liggende litt bak våre nordiske naboer. Av relativt forståelige grunner. Mer om det siden.

Gerhard Berg vokste opp i Volda kommune og stod således midt i det Sunnmørske møbelmiljøet, der ungdom uten jord eller odel like gjerne kunne starte møbelproduksjon som noe annet det var behov for etter krigen. Berg hadde vært innom kurs i tegning, litografilære og jobbet som gartner før han begynte på skolen i Oslo 22 år gammel. Han tok sin diplomoppgave i 1953 og ble ansatt som designer ved Vatne Lenestolfabrikk under Knut Sæther i 1954. Sæther hadde startet sin møbelfabrikk noen år tidligere og opplevde allerede en enorm etterspørsel etter møblene han selv designet og som etter hvert skulle bli et arnested for norsk design og en hel rekke kjente norske designere. Gerhard Berg flyttet til Vatne for å jobbe som møbeldesigner i bedriften.

Abelhaugen

1955 skulle bli et premiereår for Berg, som høstet lovord – og kommersiell suksess under en av de merkeligste møbelmesser i bransjens historie. Bransjeforeningen for møbelprodusentene hadde lykkes i å arrangere en møbelmesse på Frogner Hovedgård i Oslo i 1951 og 52. Messen var liten og satte begrensninger i visningene. Under Abelhaugen, midt i Oslo sentrum og i utkanten av Slottsparken sprengte kommunen ut bomberom, som altså gav muligheter for alternativ bruk i fredstid. Mennesket, Maskinen, Materialet var den høytidelige tittelen på messen der interiørarkitekt Bjørn Engø forvandlet fjellhallen til et messeområde for visning av tidens beste norske. Vatne Møbelfabrikk var en av de 88 utstillerne på messen. Enkelte av standene virket vel overlesset, kommenterte Aftenposten i sin presentasjon av messen, som ble besøkt av Prinsesse Ragnhild og åpnet av statsråd Gustav Sjaastad – industriminister. Vatne presenterte blant annet seksjonssofaen Varia, som må være en av de første «modulbaserte» møbelserier fra en norsk produsent. Tanken var at man kunne kjøpe til sitteplasser etter behov eller plass. Denne tankegangen er typisk for norsk møbelproduksjon og vektlegging av møblenes funksjonelle kvaliteter. Modulbaserte møbler er fortsatt regelen blant norskproduserte salonger, det vanligste er en sofa, to stoler og en høyrygget stol. Varia kunne kjøpes i seksjoner, én og én, alt etter behov, plass og økonomi. I etterkrigstidens økonomiske situasjon må det ha vært et viktig poeng at sofaen kunne utvides etterhvert. Gerhard Berg stod i det videre for flere populære modeller hos Vatne. Den lille lenestolen Florida jr. var en tidlig variant av en form som fortsatt er aktuell i mange modeller; en vifteformet rygg og vange som omslutter brukeren. Også modellene «200» og «208» oppnådde stor popularitet.

Klassiske Aksel fra Aksel Hansson. Berg utviklet modellen som stablestol.

En annen tidlig form, som mange av dagens møbelkjøpere vil nikke gjenkjennende til finnes i stolen Giske, som Berg tegnet for møbelprodusenten Hareid Bruk. Et mykt formet glassfiberskall hviler i en treramme. Skallet er belagt med mykt tekstil og tynt skum. Hareid Bruk produserte flere modeller signert Gerhard Berg, men produsenten selv gikk konkurs mot slutten av 50-tallet og er siden forsvunnet fra historien om norsk møbelindustri. Imidlertid levde flere av modellene videre. Slik spilte Berg en viktig rolle for utviklingen hos L.K. Hjelle i Sykkylven. Deriblant den høyryggede lenestolen «Sande H». En av hans mest vellykkede modeller for L.K. Hjelle var salongmøblementet Norse i blant annet hud og palisander. Også dette en klassisk Scandinavian Design-modell, som bidro til å åpne eksportmarkedet for Hjelle. Norse skiller seg ikke veldig mye fra salonger fra samme tid og i samme materialer. Slik sett bekrefter modellen en nordisk, for ikke si norsk, estetikk og bidrar til å gi norsk design en egenart.

Langt mer spesiell og original var modellserien Berg tegnet for P.I. Langlo; 1800, 1888. Om disse modellene hadde vært produkter av japansk møbelindustri ville ingen ha vært i tvil. Materialbruken, dimensjonene og ikke minst den ekstremt lave sittehøyden på en av variantene trekker assosiasjonene østover. Like fullt er det er det Møreprodukter gode som noen. Også her er de funksjonelle kvalitetene viktige i tillegg til sober, enkel og smakfull form. En seksjonsstol er med i Kunstindustrimuseet.

Modell Norse

For møbelprodusenten P.I. Langlo formga Gerhard Berg møbelserien «1800». Stolen «1888» kunne kombineres med ulike beinunderstell, en variant muliggjorde plassering av stolen på TV-benken «1900» i den samme serien. Løsningen var subtil og utseendemessig var den tydelig influert av japansk design.

Fra siste del av 50-tallet og fremover ble det nok en Sunnmørsprodusent som fikk glede av Bergs kreativitet og tidsriktige design. Stokkes møbler fant veien til private hjem og til offentlige miljøer. Lenestolen Caro ble hans første modell for Stokke. Både Caro, den stoppede stolen Marina ble brukt i offentlige miljøer. Marina ble dessuten kjent, ikke minst i USA da den ble brukt av SAS’ reklameserie for Scandinavian Design i helsides annonse i Time, Newsweek og Life.

Modellen Marina, fra Stokke, bidro til den Skandinaviske profilen i SAS' annonser

Med navn fra nasjonalhelligdommen midt i Ålesund – byfjellet Aksla, formgav Berg en av de aller vakreste stolene i norsk design (sterkt subjektivt fra denne rapportør) fra først del av 60-tallet. Spisestuemøblementet Sula og Aksla fra tidlig 1960-tallet kan stå som ypperlige representanter for periodens form, funksjonalitet og håndverksutførelse – og brukt i blant annet produsentens private hjem.

Møbelserien Kubus, også fra første del av 60-tallet, skiller seg formmessig fra de organiske formene som går igjen i mange av de tidligere modellene. Kubus er som navnet avslører langt mer geometrisk i formen og gir et inntrykk av å være en kube, slik mange andre norske produsenter lanserte på denne tiden. Formspråket viste seg å kunne brukes i en bred kolleksjon der både sofa, bord, små og store stoler kunne inngå. Dessuten var formene transportvennlig idet det var enkelt å lage møblene som «knock down» og tilnærmet flatpakket.

Aksla, en vakker klassiker fra Stokke

Lenestolen Classic fra 1965 har sine røtter i skandinavisk møbeltradisjon. Dens særpreg er sporet langs ytterkanten på armlenet og bak ryggen der det indre og ytre trekket møtes og avsluttes med en kjede kledd med hud. Denne produksjonsmessig smarte utførelsen bidrar samtidig til stolens vellykkede linjeføring.

Senere år

Belysningsprodusenten Northern (da Northern Lighting) produserte fra omkring 2010 Gerhard Bergs lampe «Berg». Den er konstruert av gjennomsiktige og sandblåste, rektangulære akrylplater som gir et dust lys.

Nye materialer stolen er laget i støpt glassfiber og metall i 1957 58

I 2011 begynte Aksel Hansson i Hjelmeland å produsere Bergs stablestol «Aksel» med sete i flettet sjøgress. Første bestilling av stolen var til den nyoppførte Sjømannskirken Kronprinsesse Mette-Marits kirke i Miami.

Nor-stolen, som ble tegnet i København i 1955, er blitt relansert de siste 5 år, det er en lett suppleringsstol og utviklet i flere varianter, både lav og høy rygg. Den er i salg pr dags dato.

Kilder: snl.no/Mats Linder med flere.

Modell 1889, P.I.Langlo

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev