Designerne Lars Urheim og Eirik Helgesen har med møbelkonseptet Ope knekket koden som lar kundene fornye hjemmet så ofte de
To gründere – Lars Urheim (t.v.) og Eirik Helgesen – har designet møbler som kan endres når behovene endrer seg. (Foto: Marius Vervik/Ope)
To gründere – Lars Urheim (t.v.) og Eirik Helgesen – har designet møbler som kan endres når behovene endrer seg. (Foto: Marius Vervik/Ope)

    • Publisert: 26 oktober 2017

Designerne Lars Urheim og Eirik Helgesen har med møbelkonseptet Ope knekket koden som lar kundene fornye hjemmet så ofte de vil uten å belaste miljøet eller lommeboka. Nøkkelen er gjenbruk med panteordning for komponenter.

Det skriver MØBEL&INTERIØR i sin siste utgave: – Målet med Ope har vært å legge til rette for gjenbruk og spare ressurser. Fordi livet alltid fører til endring, må hjemmet tilpasses skiftende behov. Ope har løst denne utfordringen ved å tilby møbler som kan endre seg sammen med kundenes behov, opplyser designer MNIL Lars Urheim, daglig leder i Ope AS.

Det er alltid en utfordring å få store møbler til å passe inn ved flytting eller ommøblering. Dette problemet er løst ved å bryte ned platemøbler til noen få grunnkomponenter. Med disse kan kundene så lage hva de vil, og endre møblene ut fra skiftende behov, poengterer Urheim, og forklarer konseptet:

Bare fire deler

– For at gjenbruk skal være et reelt alternativ måtte systemet bestå av få deler. Den største designutfordringen var å finne ut hvor få komponenter vi kunne klare oss med, uten å tape funksjonalitet.

Svaret var fire deler, og med de fire – to plater og to koblinger – er det mulig å bygge møbler og interiør kontinuerlig i tre dimensjoner. I tillegg har de designet tilleggskomponenter som hever bruksverdien og det estetiske uttrykket til systemet.

Mens putene i ull fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik fargesetter systemet og gjør Ope til et sittemøbel, lar smarte løsninger bøker og LP-plater sveve midt i hyllerommene. Skapmodulen er utført i eikefiner med heltre kanter, og gir liv og karakter til møblene.

Pant på komponenter

– Fra nyttår innførte vi som de første i Norge – og for alt vi vet verden – 10 prosent pant på alle våre standard komponenter. Slik legger vi til rette for et annenhåndsmarked med brukte komponenter.

– Selv bruker vi våre egne utstillingskomponenter igjen og igjen på ulike eventer og utstillinger. Noen har nok alt vært brukt 20–30 ganger i ulike oppsett

Sirkulasjonsøkonomi

Sirkulasjonsøkonomi? – Ja, vi praktiserer sirkulasjonsøkonomi både når det gjelder drift og produkt. Vi gjenbruker emballasje i størst mulig grad, og kildesorterer avfallet vårt. Før jul hadde vi vårt eget grønne skifte i form av en julekalender  med nye miljøvalg hver dag, sier Lars Urheim.

Les hele historien i magasinutgaven. Tegn abonnement: mobeloginterior@medievekst.no

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev