Etter 102 år i Oslo sentrum flytter Krosby møbler på landet.
Henning i en av butikkens storselgere; Lamino .

    • Publisert: 13 juli 2019
    • Tekst: Knut Skoe
    • Foto: Knut Skoe

Det er nok drøyt å gi Lan Marie Berg og den grønne bølgen i byen skylda for at den tradisjonsrike møbelhandelen gir opp bylivet. Som en av de aller siste Mohikanere i Møllergata bidro både bomben 22. juli og den etterfølgende grønne bølgen og gode kollegers flytting til beslutningen. Ut av det lave huset et steinkast fra Stortorget og inn i et mer industrielt utseende bygg ved Vinterbro Senter har familien Krosby tatt med seg sin rikholdige kolleksjon. Spisestuer fra Skovby, Kristensen og Kristensen og stoppmøblene fra Stouby og Hoff møbler i Stordalen, har alle vært del av Krosbys varemerke. Fortsatt står Laminostolene fra svenske Swedese sentralt ved inngangsdøren. -Publikum i alle aldre stoppet opp for å beundre Lamino da vi var i Møllergata, forteller Trond Krosby, senior i butikken, som prøver å bløffe oss med at han har vært pensjonist i 13 år.

Henning og Trond Krosby.
Henning og Trond Krosby.

Faderlig pålegg

Tre generasjoner i familien har vært aktive i forskjellige lokaler i Oslo øst og – sentrum siden 1917. Trond er fjerde generasjon og dagens ansvarlige er Tronds sønn Henning, og jammen er ikke hans to sønner også innom i fritid, ferier og etter skoletid. Trond siterer en tidligere kollega i bransjen; «du kan bli hva du vil her i verden bare du blir møbelhandler!» Det faderlige pålegget byr nok på en større utfordring i fremtiden, selv om det ikke ser ut til å gjelde hos Krosby.

Nærsnes til Drøbak

Selv om trafikken i Møllergata ble stadig mindre, bilene forsvant fra bykjernen, parkeringsplassene i gaten ble stengt og kollegene forsvant kan det være en nervepirrende øvelse å skifte beite til helt nye omgivelser. Men, Krosby-folket er ikke nervøse. Vi har alltid hatt kunder fra Nærsnes til Drøbak, så vi tror de finner oss her også, sier Henning. Lokalkjente vil vite at dette dekker området man gjerne kaller Stor-Oslo, med en fire fem mil på det lengste – så lenge tunellen under Oslofjorden er åpen. -Du ser kundene våre her, nikker Trond og mener å illustrere at kundemassen er grå på toppen, med lavere opplevd alder, romslig økonomi og tid nok til å kjøre en sving for et godt tilbud eller personlig service.

Åpningstid for barnefamilier

-Vi må nok utvide åpningstidene litt for å treffe de yngre kundegruppene, skyter junior inn. Barnefamiliene, som området er vel forspent med handler til andre tider enn pensjonistene, nødvendigvis. Krosby har rigget seg godt for litt yngre publikum; blant nye leverandører finner vi L.K. Hjelle og de nostalgiske, men superaktuelle hyllene fra String. -En heldig konsekvens av å flytte ut av Oslo, forklarer Henning. Geografien gjorde at vi fikk Hjelle med på laget. Det øvrige utvalget på gulvet i butikken er hverken særlig gammelmodig eller ungdommelig, men solid moderne om en kan kalle det noe slikt. Møbleringen er slik at den kan finne hjem hos alle aldre og med kjente valgmuligheter som vi er vant med fra nordiske produsenter er det ingenting i veien for at Krosby skal trekke til seg yngre kunder, men som Henning gir uttrykk for; åpningstidene må muligens utvides. Det er en utfordring for familieselskapet, som er kjent for en skyhøy servicegrad. Her kan nok karriererådet «bli hva du vil, bare du blir møbelhandler» bli stadig mer aktuell i familien!

Alternativ

Konkurransen i området er ikke overveldende, selv om møbelbutikken nærmest deler parkeringsplass med Bohus og Jysk. Betraktelig mindre enn de kjente kjedene ligger Krosby der som et alternativ til de store og fyller ut sånn litt på toppen av prisskalaen.

-Det skal nok litt justeringer til i deler av kolleksjonen, forteller Henning. Noen av leverandørene har de felles med Bohus. Det som slår en besøkende er for eksempel hvordan spisestuene fra Skovby, som Krosby har bidratt sterkt til å bygge opp i Norge, finnes på begge sider av parkeringsplassen. I det store og hele vil nok likevel en spådom være at både kjedebutikken, billigkjeden og Krosby vil profittere på naboskapet. Men, like møbeltjukt som Møllergata vil det nok ikke bli på sletta der ute på landet – i enden av Bunnefjorden.

Krosby Møbler har en relativt stabil omsetning oppunder 20 millioner og er registrert med 16 ansatte. Familieinnslaget er stort, som vi har sett og de øvrige ansatte er trofaste og stabile.

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev