Gullgraverne
H an har gått i god skole, Hippe. Som representant for Carl Hansen & Søn i Norge har han lært noe om
å ikke stå med lua i hånda. Og, om å gjøre klassikere kommersielle i markedet. Hippe er utdannet industridesigner og man kan ane designerens grundige tilnærming og arbeidsmetode i det forberedende arbeidet med å etablere Eikund som selskap. Aktivitetene må følge riktig rekkefølge; definere formgivere, produkter, sikre designrettigheter – bedriftens grunnverdier. Planlegge produksjon og sourcing, distribusjon. Hente investorer. Mer om dette senere..
Hippe er altså ikke alene om sin forelskelse i den norske designarven. Han har med seg tre kolleger med samme lidelse. -Vi er ingen gammel kompisgjeng, men trives likevel veldig godt med hverandre, sier Hippe. Frode Tingbø, Jørgen Tenges-dal og Kriss Elde utgjør gjengen som står bak Norges yngste møbelprodusent, basert på noen av de eldste modellene. Frode Tingbø er ansvarlig for produksjon og opprettholdelse av god kvalitet, Kriss Elde jobber med produktutvikling samt produksjon, Jørgen Tengsdal er daglig leder og har ansvar for økonomi og salg, Morten Hippe fører produktutvikling, designretning og jobber også med salg,
er dessuten innehaver av bedriftens første showroom og Oslokontor – et bittelite anneks i egen hage på Jar utenfor hovedstaden.
Designarven
Eikund og jakten på klassikere startet ved et møte mellom Morten Hippe og Frode Tingbø. Det skulle egentlig handle om kjøkken, Frode Tingbø skreddersydde kjøkkeninnredninger og Hippe var kunde. De fant raskt ut at de delte en interesse for godt håndverk, norske klassikere og design fra 50 og 60-tallet. Hippe var ansatt hos sin danske arbeidsgiver og Tingbø drev sin egen virksomhet. Begge hadde fulgt med på hvordan markedets interesse for skandinavisk design presset prisene oppover og sett at også norske klassikere ble belønnet med høyere priser. Duoen ble en kvartett før bedriften ble stiftet i mai 2016.
Med nesten to år på baken, har kvartetten bak Eikund tre produkter i katalogen, flere i pipelinen, en imponerende base av designavtaler, eksterne investorer og allerede en storordre effektuert. Og, de har nettopp høstet stor oppmerksomhet under møbelmessen i Stockholm. Ambisjonene videre er klare og de har allerede tegnet kartet over distribusjonen de ser for seg om et lite antall år. Men, altså det første først; med en solid interesse for håndverksmessige detaljer er det kanskje ingen overraskelse at Fredrik Kaysers stol Krysset var den første de kastet seg over. Stolen med det karakteristiske krysset der vangene bein/rygg danner et kryss med bein/sete og fire gjennomgående plugger tegner seg som knappehull i senter av krysset. Ryggen er av et lærstykke spent opp mellom rammen, mens sete har en løs pute i matchende hud eller tekstil i kontrast. For en møbelsnekker og produsent må stolen fremstå som en manndomsprøve. I markedet vil mange nikke gjenkjennende til en typisk representant for gullalderen i nordisk design. Ukyndige som møter den på butikkgulvet vil tenke
– Danmark! -Kunnskapen om design og om Skandinavisk 50 og 60-talldesign er sterkt økende, sier Morten Hippe. I den forbindelse har mange også kunnskaper om og er nysgjerrige på det norske. Det ser vi på modeller som finner veien til auksjoner og i antikvitetsmarkedet. Den lille kolleksjonen merket Eikund foreløpig består av er nevnte Krysset og av salongbordserien Evja og armstolen Veng.
Rastad & Relling
Med de to siste produktene har Eikund vist at de ikke er ute etter produkter som selger seg gjennom en kjent designer. Her har møbelarkeologene fulgt egen smak og valgt kvalitet. Torbjørn Bekken heter designeren. Det er få som nikker gjenkjennende til navnet, men så var han også ansatt i Rastad & Relling Tegnekontor gjennom hele sitt yrkesliv og bidro med sin skjerv for å gjøre nettopp dette firmaet til en av få stjerner på den norske designhimmelen. Rastad & Relling var sammen med Bruksbo med å prege norsk design, særlig i siste halvdel av forrige århundre. Bekken var dermed med på store innredningsoppdrag; Grand Hotell i Oslo, Kongeskipet, Stortinget osv. som utgjør prestisjeprosjektene i tegnekontorers historie. Stolen Veng kunne ha blitt værende i glemselens dal. Veng er en spisestuestol, nærmest med en hvilestols komfort. Den har romslige dimensjoner og en ryggskive som støtter og omslutter. Kvaliteten brakte denne stolen inn i 331 rom i det nye luksushotellet At Six i Stockholm og bidro med det til første innskudd i Eikunds ordrebok. -Det var jo egentlig helt fantastisk, sier Morten Hippe. Vi hadde møte med Choice og nærmest der og da fant de stolen de hadde lett etter i lang tid. De bestilte kvikt og satte vårt team på prøve. Men, vi måtte jo bare levere!
Skikkelig fabrikk
Møblene produseres for det meste i Rogaland, på Hellvik utenfor Egersund. Rogaland har tradisjoner for møbelproduksjon, selv om det i dag er glissent i klyngen. Dårligere produkter enn disse kunne definitivt tatt opp arven! -Vi ønsker i utgangspunktet at det meste av bearbeiding og innsatsvarer skal være norsk. Derfor ble vi skuffet da vi oppdaget at et av verdens beste garverier som inntil nylig har ligget på Osterøy utenfor Bergen er nedlagt. Det hadde vært moro om vi hadde kunnet arbeide med slike som dem. Vi leter etter produsenter som fortsatt kan håndtere prosesser som var vanlig tidligere, men som i dag er mer sjeldne og derfor kan være vanskelig å finne. Dette er blant utfordringene vi møter nonår vi har slike ambisjoner, forteller Morten Hippe. -Vi drømmer om en skikkelig fabrikk, der vi etter hvert kan gjøre det meste selv, smiler han.
Skal man grave etter gullet i norsk designhistorie kreves et solid detektivarbeid, for å finne frem til modeller som ble produsert, hvilke designere som skal satses på og hvor disse enten befinner seg nå eller hvor eller hvem deres etterkommere er. -Vi har bestemt oss for at vi ideelt sett skal ha originale arbeidstegninger og en fysisk modell før vi utvikler og produserer, men det går med en av delene også. Det har vært mange besøk i loft og kjellere på jakt etter «fars gamle papirer»! Men, når vi først har funnet frem til tegninger eller modeller har det bare vært positive reaksjoner fra designerne som fortsatt er blant oss og fra deres etterkommere, når de har forstått hva vi er på jakt etter og har sett våre planer.
Formalisere
Eikund og Morten Hippe følger den samme fremgangsmåten når de finner en konkret modell og vil jobbe videre med en designer. De skriver en intensjonsavtale med den som sitter på rettigheter og siden en produksjonsavtale når en modell skal utvikles og selges. -Det er helt nødvendig å formalisere samarbeidet mellom produsent og rettighetshaver, sier Hippe.
Årets møbelmesse i Stockholm var bedriftens første offentlige visning. -Stockholm var veldig vellykket for oss, sier Hippe. Vi fikk mye oppmerksomhet og nye kontakter – og veldig gode tilbakemeldinger på produktene våre, noe som også er en viktig stimulans.

Fremrykking
Møbelentusiastene er beundringsverdig systematiske i sin forretningsmessige tilnærming og etablering. Til tross for mye entusiasme, en sterk dose designglede, og idealisme, har de jobbet svært metodisk med forretningsplan, finansiering, distribusjon. Mange gode ideer er lagt døde og idealisme har strandet på entusiaster som har undervurdert det viktige poenget at produktene skal ut i et marked og tiltrekke seg kjøpere. Slikt blir det hobbyvirksomhet av. Eikund-gründerne har detaljerte planer for den videre utvikling mot en bærekraftig bedrift. De har allerede satt navn på hvilke forretninger de ønsker å være representert i. Veien gås frem skritt for skritt. Tunge finansielle aktører har fått øynene opp for verdiene. Foreløpig representerer designavtalene og detaljerte planer for «fremrykking», firmaets vesentligste verdier. Men, at de første stolene allerede er på plass i luksushotellet i Stockholm reduserer ikke verdiene. Foreløpig er Veen-gruppen største eksterne aksjonær. Gruppen har ingen møbeltilknytning, men er Rogalandbasert.
– Men, vi er ikke mer businessminded enn at vi fortsatt kan falle i staver over en godt utført sammenføyning, vakre dimensjoner og skinnet i edelt treverk, smiler Hippe.

EIKUND AS
Daglig leder: Jørgen Tengesdal
Produksjon: Hellvik, Egersund, Rogaland
Kolleksjon: Krysset, Fredrik Kayser, Veng, Torbjørn Bekken, Evja, Torbjørn Bekken Designere i «stallen»: Torbjørn Bekken, Fredrik Kayser, Sigurd Resell, Torbjørn Afdal, Arne Halvorsen, Bendt Winge, Gunnar Sørlie, Arne Tjomsland
EIKUND = Navnet er det gamle navnet for Eigerøya utenfor Egersund. Navnet henspiller på øyas tidligere forekomst av eiketrær. Eik er et viktig møbeltre og det gamle navnet står godt til bedriften s formål å hente frem design fra historien – om enn litt nyere historie.