Hel ved fra Stryn
De to bedriftene i naturskjønne Stryn hadde det til felles at de baserte sin drift på svært brede kolleksjoner, stor grad av håndverk og klassisk og moderne design. De var begge blant bedriftene som tidlig begynte å markedsføre sine designere og argumentere for betydningen av god design som en viktig del av kvalitetsbegrepet i et møbel.
– Det er alltid en utfordring å slå sammen to bedrifter, forteller Silje Vollan. Vi jobbet i forskjellige materialer. Hos Tonning hadde vi lang erfaring med eik, mens Stryn Møbelindustri var særlig kjent for sine møbler i flammebjerk. Som det kan forventes av en solid håndverksbedrift gikk overgangen etter hvert greit. I dag består tilbudet av de to kolleksjonene i flammebjerk; Olav Eldøys Dina og Kristian Østensens Rosmersholm, klassikerne fra designeren Alf Sture som Tonning lenge var basert på, og enkeltprodukter og kolleksjoner signert yngre norske designere; Scenario, StokkeAustad, Erik Wester og ikke minst Andreas Engesvik.

Få kvinner i førersetet
For å holde oss til temaet kvinner i fører- setet; bortsett fra Scenario, få kvinner blant designerne, Silje? – Ja det er nok det, uten at det er noen spesiell grunn til det. Vi har god kontakt med flere yngre kvinner som er gode designere og har invitert dem til å tegne for oss. Kanskje kommer det en modell før du aner det, smiler hun hemmelighetsfullt.
Vi får smøre oss med tålmodighet. Tonning&Stryn har lagt opp lanseringsplaner for de nærmeste årene og er blitt smertelig klar over at tempo i lanseringstakten må opp noen hakk. – Vi sliter litt med å få utstillingsplass for de klassiske modellene og opplever nedgang i salget. Erfaringen er at det kan være krevende å selge kostbare kvalitetsmøbler på katalog uten utstillingsmøbler i butikken. Kundene vil helst prøve, sitte og kjenne, forteller Silje. Selv om vi opplever stor interesse for de nye modellene, tar det tid å få omsatt interessen i salg!
De daglige utfordringene tar det meste av tiden, det er lite tid til å filosofere over hva det vil si å være kvinnelig leder i møbelbransjen. Nei, jeg opplever vel ikke det som så spesielt, selv har jeg jo oppdaget at det er mye menn rundt om kring, ler hun. Jeg har i alle fall merket lite til eventuell skepsis, eller for den saks skyld hatt særlige fordeler av å være kvinne. Selv i en verden av produkter som fortsatt kanskje er kvinners hovedansvar.
Vokste opp på fabrikken
Silje Vollan kom til Stryn som toåring fra Askim da far Per tok over på Tonning i 1972. Samarbeidet mellom Per Vollan og designeren Alf Sture gjorde Tonning til den mest rendyrkete møbelbedriften i landet, basert på én designers arbeid i alle møbelkategorier og sjangre. – Jeg har vokst opp i fabrikken, men det var ingen selvfølgelighet at det var jeg som skulle overta, forteller Silje. Hun har to brødre, en av dem har vært innom bedriften i perioder, men begge har tapt seg til andre fag; hhv. data og musikken. – Jeg var ikke spesielt opptatt av møbler og interiør heller, forteller hun. Jeg utdannet meg først innen helse- og sosialfag og jobbet blant annet i barnehage. Etter hvert fant jeg ut at det ikke var helt riktig for meg og dro til Ålesund for å lese økonomi på BI. En periode jobbet jeg i bank i Ålesund, før vi reiste hjem til Stryn i 1999.

Våpendragere
Vel hjemme i Stryn tok hun til å jobbe i bed- riften sammen med far Per. Per Vollan var en markant møbelprodusent med stor respekt for godt håndverk og for Alf Stures design og hans plass i den norske designhistorien. Alf Sture fant en god våpendrager i Vollan allerede fra 1974, da Tonning overtok all produksjon av Stures modeller. Sammen utviklet de en rekke møbelserier som bygde på designerens tidlige møbler.
Da Per Vollan døde i 2014 var Silje tiltrådt som daglig leder i Tonning. – Far var jo aktivt deltakende også etter at jeg hadde overtatt. Det gav god støtte i begynnelsen. Selv om vi kanskje ikke er en familiebedrift av den vanlige sorten kjenner jeg på ansvaret, forteller Silje. Jeg vet jo hvor mye far jobbet for dette og kjenner at ansvaret hviler litt tungt på skuldrene enkelte ganger.
Etter fusjonen med Stryn Møbelindustri er bedriften blitt litt mindre ’familiebedrift’. Men, fortsatt er den kjennetegnet ved at møbelproduksjon er en livsstil drevet av dyp kjærlighet til god design og godt håndverk. – Det er store utfordringer ved å være liten forteller Silje. Vi kan hente lite fordeler av store innkjøp og må stadig skifte underleverandører etter at eksisterende endrer sine varesortimenter av beslag, glass eller hva det måtte være. Det er dyrt å være liten, sukker hun.
Andreas Engesvik
Etter å ha basert produktspekteret rundt markante designere som har preget norsk møbelindustri de siste seks tiårene, har særlig har Andreas Engesvik inntatt en sentral stilling i produktporteføljen gjennom serien Vang og sofamodellen Linde. Er Engesvik på vei til å bli bedriftens nye Sture, kan man spørre. -Nei, jeg tror ikke det. Både Andreas og vi er opptatt av at vi skal ha flere designere i ’stallen’. Men vi har hatt et veldig godt samarbeid med Andreas i noen år nå – og vi vil fortsatt ha det. Vi kommer blant annet til å lansere et nytt produkt med hans signatur om ikke lenge. Han har vært viktig for oss i mange sammenhenger. Det er ikke til å legge skjul på at hans navn skaper interesse i markedet og hos forhandlerne. Vi har også deltatt på en rekke messer og mønstringer de seneste årene, der modellene til Andreas har blitt omfattet med stor interesse. Vi registrerer også at det er økende interesse i markedet for ting som er varige, som har en historie, er kortreist og som holder høy kvalitet både estetisk og fysisk. Det håper vi skal gi oss ny vind i seilene både for de klassiske og de moderne modellene.
Tonning & Stryn distribueres særlig gjennom frie forhandlere – til sammen mellom 20 og 30 på landsbasis, samt gjennom en del av Møbelringens-butikker. Etter sammenslåingen eies bedriften av Silje Vollan og Stryn Møbelindustris tidligere eier Svein Nore med omtrent tilsvarende andeler. En liten minoritetspost holdes i familien til en tidligere Tonning-eier.
2017 blir et spennende år, tror Silje Vollan. – Vi kommer til å samle kreftene mer her i bedriften i året som kommer. Vi har fått mye pågang fra messearrangører og utstillinger og har reist mye rundt og vist oss frem de siste årene. Det er ikke alt som gir så mye tilbake i konkret salg. Og, det er jo det vi lever av. Derfor står vi over Stockholmsmessen i år og konsentrerer oss om å produsere og å selge. Vi setter vår lit til at gode historier, godt håndverk, hel ved og kortreist og varig kvalitet er i vinden for tiden, avslutter Silje Vollan.
Ja, la oss det – møbelmiljøet i Stryn og Norge ville være langt fattigere uten en bedrift som turnerte bjørk og eik, fingerskjøter, tapping, stopping og trekking – og design med samme solide kompetanse.
• FAKTA
TONNING & STRYN AS
Type bedrift: Produksjon av møbler.
Eiere: Familiene Vollan Nore
Daglig leder: Silje Vollan
Nøkkeltall: Omsatte i 2016 for 12 mill. kroner, ned fra 14,7 millioner i 2014, hadde et driftsresultat på –385.000 (556.000. i 2014) og resultat før skatt i samme størrelsesorden. Eierne tok ikke ut et utbytte.
Tonning er særlig kjent for sin produksjon av designeren Alf Stures modeller i klassisk design. Siden har bedriften også knyttet til seg andre designmiljøer som Scenario design, StokkeAustad, Erik Wester og Andreas Engesvik. Stryn Møbelindustri hadde tre hovedkolleksjoner i porteføljen ved sammenslåingen med Tonning; Rosmersholm i Kristian Østensens design, Dina i Olav Eldøys design og Kristian Østensens Hamsunserie.