Hverdagsdesigneren
Sammen med kollega Helge Taraldsen har han under firmanavnet Arild & Helge forsynt hjem over hele landet med møbler siden tidlig nittitall. Få, om noen andre norske designere har flere møbler ute i butikkene enn dem. I dag arbeider de to fra hvert sitt designstudio, men fortsatt er møbelmodeller signert duoen i forretninger over hele Norge – og i nabolandene Sverige og Danmark. Delta-stolen er blitt en klassiker og kommer stadig i nye versjoner fra Brunstads produksjon i Sykkylven. Bedriften har vært designernes hovedsamarbeidspartner i lang tid. Det har blitt mest stoppmøbler, sofa og hvilestoler gjennom tidene, men også bord, stoler, hyller og skap – Arild Alnes og Helge Taraldsen har gitt form til det meste.

Hyggelige møbler
– Jeg ønsker først og fremst å skape produkter som er funksjonelle i hverdagen, men likevel gir brukerne en estetisk opplevelse. Møbler som gleder og er empatiske. Hvis du hver morgen ser en stygg og ukomfortabel sofa når du kikker inn i stua, så gjør det noe med dagen din. Vakre ting gir harmoni, mener Alnes. Foreløpig har Arild høstet Merket for God Design to ganger – for stolen Sting og for stol og sofamodellen Avenue. – Vi har ikke søkt så ofte, men det var moro å motta! Interessen for form fikk han tidlig, men det var grafisk designer han egentlig skulle bli. – Jeg har alltid tegnet, men var i tvil om jeg ville klare inntakskravet til grafisk design på Kunst- og håndverksskolen i Bergen. Jeg fant imidlertid ut at jeg kunne begynne på møbellinja, og deretter bytte linje, men så ble det aldri sånn.
– Jeg skulle kanskje ikke fortelle det, men yrkesvalget ble tatt etter en kveld på byen, sier han og ler. – Jeg var ute med de andre gutta etter første dag på Kunst- og håndverksskolen. De var så trivelige karer at jeg den kvelden bestemte meg for å bli på møbellinja.

Italiensk og skandinavisk
Det tok imidlertid ikke lang tid før interessen for møbler ble vekket. – Jeg ble raskt fascinert av ting. Arkitektur og interiør fattet jeg aldri noe voldsom interesse for, men konkrete ting som en stol eller et bord, ble jeg veldig opptatt av.
Den nye interessen ga den unge designeren stipend fra norsk møbelindustri, og det var som stipendiat han også ble kjent med Helge Taraldsen.

Resirkulert sofamote
I tillegg til å gi liv til empatiske møbler, har Arild lenge laget fleksible produkter. Møbler som hver og en av oss kan sette sammen til en egen helhet etter stueplass, lommebok og smak.
– Vi begynte faktisk å tegne modulbaserte ting allerede på begynnelsen av 80-tallet. Nå er modulbaserte sofamodeller nesten regelen. – Skissene vi tegna for noen år siden er vel snart aktuelle. Vi burde kanskje gjøre som motebransjen og resirkulere alt vi har liggende med jevne mellomrom?

Det du vil ha
Alnes har et stort engasjement for norsk møbelindustri, og mener at bransjen aldri har vært så sidrumpa som enkelte kritiske røster har hevdet, men at det snarere er butikkene og forbrukerne som nøler. – Produsentene produserer jo helst det som kjøpes, så lenge forbrukerne og innkjøperne hos de store kjedene er ganske konservative, vil det som produseres også bli mer forsiktig enn designerne og de mest moderne forbrukerne liker.
– Jeg vil lage møbler folk har lyst til å kjøpe. Verden er allerede full av ting vi ikke trenger. I dag meiner jeg at vi som designere må ha fokus på miljø og ressursbruk. Møbelproduksjon er forbruk av råvarer, og da må det være vårt mål å bruke dem mest mulig ansvarlig.
Det er ingen mening i at en sofa skal være utslitt etter 3 til 4 år, for så å ende på søppelfyllinga, kanskje også etter en reise rundt halve jorda. Vi kan heller ikke ha en framtid der billige produkter blir prioritert, slik at kostnaden med å kaste dem blir lav når en blir lei og «ønsker noe nytt».
-Vi kan ikke holde på slik vi gjør – det gir ikke et bærekraftig samfunn. Derfor gleder det meg å se sofamodeller som jeg tegnet på åtti tallet fremdeles er i sirkulasjon på loppemarked og i bruktbutikker. Dette enkeltprodukter. Men vi må ha som mål at modeller vi designer holder en kvalitet som varer i mange år, at vi optimaliserer brukstid i samsvar med råvarebruk og ressurser.
Om STING: Juryen for Merket for God Design uttalte blant annet om modellen; STING er ”the missing link” innenfor hvilestoler. Den avgrensede størrelsen og de runde proporsjonene gjør at stolen glir godt inn i de aller fleste miljøer. (…) Stolen fremstår som litt retro stilmessig, med nye, spennende detaljer. Den mest fremtredende er høydereguleringen i ryggen, som kan få stolen til å endre fullstendig karakter, samtidig som man endrer sittekomfort. Dette er en stol man blir glad i, med en design som forblir tidløs fordi den henter elementer fra flere epoker.