IKEA-tiltaket Food is Precious, har som mål å halvere kasting av mat i egen virksomhet innen september 2020. Takket være
Illustrasjonsfoto: IKEA
Illustrasjonsfoto: IKEA

    • Publisert: 20 juni 2017

IKEA-tiltaket Food is Precious, har som mål å halvere kasting av mat i egen virksomhet innen september 2020. Takket være en smart måleløsning for matavfall kan IKEA-medarbeiderne finne gode metoder for å unngå å kaste mat.

Så langt har 20 prosent av varehusene tatt i bruk løsningen, som har redusert matkastingen tilsvarende 176 000 sparte måltider. Hvert år nyter 650 millioner besøkende IKEA-mat på nesten 400 varehus i 48 markeder, skriver selskapet i en pressemelding.

En av kjerneverdiene

Hver dag kastes omtrent en tredjedel av all mat som høstes eller videreforedles rundt om i verden. Det tilsvarer om lag 1,3 milliarder tonn matavfall hvert år samtidig som et av ni mennesker sulter. En fjerdedel av maten som i dag går til spille eller sløses bort på verdensbasis, kunne i stedet ha mettet 870 millioner sultne mennesker.

Å ta vare på ressursene våre er en av kjerneverdiene til IKEA, og vi mener at mat er for dyrebar til å kastes. Med en smart måleløsning registrerer vi hvor mye mat som kastes på IKEA-restauranten, i bistroen og i Svenske spesialiteter. Måleløsningen består av en berøringsskjerm koblet til en vekt der det står en avfallsdunk. Den registrerte informasjonen hjelper oss å finne ut hvordan vi kan kaste mindre mat.

Målet en halvering

Målet er å halvere matkastingen i IKEA Food innen slutten av august 2020. I mai 2017 hadde 84 IKEA-varehus, over 20 prosent av alle varehusene våre, tatt i bruk systemet, noe som så langt har redusert mengden matavfall med 79 200 kg, tilsvarende 341 000 kg CO2 – eller 473 flyvninger mellom Stockholm og London. Utrullingen av løsningen har skjedd trinnvis siden desember 2016. En medarbeiderundersøkelse som ble gjort på varehusene under utrullingen viser at mer enn 70 prosent av Food-medarbeiderne er stolte av tiltaket, mens 50 prosent har tatt grep for å redusere matkastingen hjemme.

– Det er veldig oppmuntrende å se de første resultatene av Food is Precious-tiltaket. Takket være engasjerte medarbeidere og måleløsningen, ser vi allerede nå, etter noen måneder, en reduksjon i matkastingen på opptil 30 prosent. Jeg følger utviklingen tett, og håper at den kan motivere andre til å tenke på mat som en dyrebar ressurs, sier Michael La Cour, Managing Direction i IKEA Food Services AB.

Skal spare enda mer

I IKEA Norge skal måleløsningen for matavfall tas i bruk ved varehusene på Slependen og Åsane fra 1. september. Resten av varehusene følger etter rett over nyttår.

– Målet vårt er å halvere matavfallet første driftsår, men på sikt vil vi spare mer ettersom dette gjør noe med hele tankegangen rundt kasting av mat. Det betyr at vi bestiller mindre, produserer mer korrekt og serverer riktige porsjoner, sier Tor Morten Myrseth, Food Manager i IKEA Norge.

Nesten en milliard mennesker besøker IKEA-varehusene verden over hvert år. Siden IKEA er et globalt selskap, har vi muligheten til å inspirere folk til å tenke annerledes om matkasting og leve et mer bærekraftig liv i hjemmet – noe som også stemmer overens med IKEAs visjon om å skape en bedre hverdag for de mange menneskene. På IKEA kan kundene våre finne løsninger som gjør det lettere å kildesortere avfallet, og tette beholdere som gjør at maten holder seg lenger.

(Pressemelding fra IKEA)

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev