Innovasjonskraft fra scenen
Med over 190 deltakere var det duket for rekorddeltakelse på årets konferanse.
– Vi har samarbeidet godt, og hadde som målsetning å levere en faglig interessant dag med flere gode caser fra design- og ferdigvareindustrien, samtidig som vi fikk diskutert mulighetene fremover, sier bransjesjef Egil Sundet i Norsk Industri.
Norsk Industris bransjepriser ble delt ut og prisseremonien avsluttet dagsprogrammet. Litt mindre møbelfokus og litt mer fremtidsutsyn var likevel tilbakemeldingene positive. Deltakerne er invitert til å gi sin evaluering, og ved første opptelling sier 92,2% at de er fornøyd eller svært fornøyd med Innovasjonskraft!


DESIGNKARTET
Egil Sundet presenterte Norsk Industris Veikart for design, merkevare og ferdigvareindustrien. Design- og ferdigvareindustrien er allerede en stor bransje i Norge og har som ambisjon å stå for 12 prosent av Norges eksport i 2030, men det forutsetter politisk satsing.
Ferdigvareindustrien skiller seg fra andre industrisektorer i Norge, ved at den ikke er basert på naturgitte fortrinn.
Design, merkevare og ferdigvareindustrien har 60.000 ansatte og en produksjonsverdi på 121 mrd. kroner i 2016. Halvparten av produksjonen eksporteres fra de 7.700 bedriftene som er registrert i næringen.
– Dette gjør ferdigvareindustrien til en av de viktige eksportsektorene i Norge, sier Egil Sundet. Det har også vært en fin vekst i eksporten fra 1990 til i dag, som er den perioden vi har hentet statistikk på.
Ferdigvareindustrien har sin styrke fra erfaringsbasert kompetanse innen design, merkevarebygging og avansert produksjon. I et høykostnadsland som Norge har ferdigvareindustrien vært nødt til å utvikle en avansert produksjon, og den 4. industrielle revolusjonen gir nå ytterligere muligheter.
Forutsetninger for vekst
Veikartet peker på forutsetninger som kreves for å nå visjonen om en dobling av sektorens størrelse og stå for 12 prosent av Norges vareeksport. De viktigste er;
• Løfte design- og merkevaredrevet ferdigvareindustri til en strategisk eksportnæring for Norge, en ny eksport-utviklingsordning, risikoavlastning særlig for små og mellomstore bedrifter, ved etablering i nye eksportmarkeder.
• Stimulere til økt industriproduksjon gjennom investeringstilskudd og programmer innen design- og produktutvikling, mer avansert produksjon, produktivitet og bygging av sterke internasjonale merkevarer, og ved å koble design- og merkevaredrevet ferdigvareindustri og råvareindustri.
• Avansert «nedstrøms» forskning og utvikling innen merkevare, «go-to market», design og digitalisering må prioriteres høyere innen ordninger som BIA og i akademia.
• Rammebetingelser for norske eiere må likestilles med utenlandske for å sikre økt kapitaloppbygging til investeringsprosjekter i industrien.
• Bruke offentlig innkjøpspolitikk mer aktivt enn i dag ved å stille strengere krav til miljø, kvalitet og innovasjon.