Jakter på HÅG
HÅG har 75 årsjubileum i år, og i fjor var det 60 år siden HÅG etablerte seg på Røros. I forbindelse med de to jubileene jobber Rune Ødegaard og Trygve Ask sammen med flere i Flokk med å få til en utstilling, i den forbindelse etterlyser de HÅG-produkter fra starten av HÅG-historien og frem til 1970-tallet. Det er Rørosnytt som skriver om dette.
– Vi har mye allerede, men ønsker å se produkter gjerne fra 1950, 60 og tidlig 70-tallet. Vi har god oversikt fra medio 70 og frem til i dag, sier Rune Ødegaard.
Rune og Trygve håper at folk kan ha noen gamle HÅG-produkter i kjelleren eller på loftet. De tror det er mye rundt omkring, og nå ønsker de å komme i kontakt med folk som sitter på noe. Send oss et bilde hvis du tror du har noe av interesse, sier guttene
– Det kan for eksempel være en 1950-tallets kontorstol. Se under stolen om det står HÅG der, sier Trygve Ask.
Det er Ikke bare produkt, men også gjerne bilder eller andre ting som er relatert til HÅG som Rune og Trygve ønsker.
– Vi ønsker ikke kasser på døren med HÅG-produkter, men ta kontakt med meg dersom du kan bidra med noe i HÅG-historien, sier Rune. Han legger til at firmaet Flokk har fullt fokus på det de driver med i dag, og at HÅG og Røros også er viktig i fremtiden. Ei slik utstilling vil ta for seg HÅG sin historie, men også handle om fremtiden, de ser begge veier.
HÅG ble etablert i 1943 av Håkon Granlund. Det første produktet som ble laget var kammer av sink, i tillegg ble det produsert lekebiler som trolig også var i sink. Ungdommer fra Kunst og håndverkskolen i Oslo malte bilene. Til utstillingen ønsker Rune og Trygve gjerne å komme i kontakt med personer som har sink-kammer eller lekebiler fra HÅG.
Etter krigen begynte HÅG å produsere stoler, mest skolemøbler. Kontorstolen kom på slutten på 1940-tallet da det ble tilgang til stål. Skolestoler, kjøkkenmøbler og respateksbord var hovedproduktene igjennom hele 1960-tallet. Modellen Suveren stablestoler var populær. 1960-tallet var en gullader for HÅG. I følge Trygve dro alt ut fra fabrikken med det samme det var ferdig.
I 1957 flyttet HÅG til Røros. Det var ikke mulig å få til utvidelse i Oslo, der det i følge Rune og Trygve var boliger som ble prioritert.
– Ordfører Ole J. Kværneng jobbet for å få HÅG til Røros. Han var en fremtidsmann og så tidlig på 50-tallet at kobberverkets tid var på hell. Kværneng jobbet også for å få flyplassen til Røros, sier Rune.
Rune Ødegaard og Trygve Ask jobber med utstillingen ved siden av de jobbene de gjør til daglig i Flokk
-Det er både personlig interesse og på vegne av bedriften, sier de to.
www.rorosnytt.no