Jubileum med popup-stunt
Ja, møbelbutikken på Vauldalen var slutten på et handelseventyr uten sidestykke i vår region som startet midt i forrige århundre. Da gründeren Ole Skott døde i ei bilulykke i 1965, overtok barna driften med Ola O. Skott som eier og leder, forteller Kjersti Roberg, daglig leder i Røros Møbler AS til Møbel & Interiør.
Handelseventyret ved grensen
Men for å begynne med begynnelsen:
Det begynte med en brann på Skottgården. Alle driftsbygninger brant ned til grunnen, og familien Skott mistet alle muligheter til inntekt. Stor krise på Vauldalen! Familien måtte tenke nytt. Ola Skott åpnet først en liten kiosk og kafé der margarin og suvenirer ble solgt over disk. Kiosken ble etter hvert stor butikk, senere kom det opp bensinstasjon, og i 1964 ble turiststasjonen åpnet. På det meste var det 70 ansatte i den mangslungne virksomheten.
Det var hans farfar Ole Skott som skrev åpningskapitlet i et av regionens største handelseventyr. Den lille kiosken vokste seg raskt større, og margarin måtte dele på lagerplass med tusenvis av andre artikler. Da Ole Skott døde i ei bilulykke i 1965, overtok barna drifta med Ola O. Skott som driver.

Ble suksessrik møbelhandel
Det var snipp, snapp, snute og denne delen av grensehandelseventyret ute da svenskekrona ble devaluert for 3. gang. Men barnebarnet visste råd for uråd og skrev neste kapittel i handelseventyret. Butikken to kilometer inne på norsk side av svenskegrensen endte opp som møbelhandel i 1968. Trehvite møbler ble en storselger, og svenskene var de flittigste kundene i butikken. Den siste utbyggingen skjedde på 1970-tallet.
I et intervju med NEA Radio i fjor, et halvt år før han døde, fortalte Ola Skott: – Jeg husker at vi måtte ha to parkeringsvakter utenfor butikken enkelte perioder av året for at det ikke skulle bli fullstendig kaos.
Folk valfartet fra områdene rundt for å kjøpe møbler til hytter og hjem. Spesielt mange svensker benyttet møbelbutikken, som altså ble en stor suksess, bekrefter Kjersti Roberg.
Men med en ny tid og befolkningen konsentrert i byen Røros og på tettstedene, ble møbelbutikken etter hvert flyttet til Bergstaden hvor den sluttet seg til Fagmøbler-kjeden. Det var nødvendig etter 25 år som grensebutikk for å sikre et bedre kundegrunnlag nærmere utsalget. Bedriften skiftet navn til Røros Møbler AS.

Vellykket jubileumsstunt
50-årsjubilett ble i år markert med gjenåpning av møbelbutikken på grensen synkronisert med Rørosmartnan i februar og til over påske. Vellykket? – Ja. Det er andre året vi åpner popup-butikken på Vauldalen, og det har vært like vellykket begge ganger. I år fikk vi en god start gjennom synkroniseringen med Rørosmartnan, som ga god trafikk. Så ble det litt roligere et par uker, men tok seg opp ved påsketider. I Sverige tøyes påsken litt, og det ble da mest svensker i butikken. Altså en fin start og en like fin avslutning i en ellers lav sesong for vår bransje, sier Roberg.
Omsetningen i tall? – Som forventet.

Lokalet på Vauldalen er lite, så det begrenser volumsalg. Men mange kunder ble motivert til å besøke den større Fagmøbler- butikken på Røros. Denne meromsetningen kan naturligvis ikke kvantifiseres i tall, rent bortsett fra at alt mersalg er viktig uansett. Og det som i alle fall ikke kan tallfestes, er PR-verdien. Alt i alt ble det vellykket jubileumsstunt på Vauldalen, fastslår Kjersti Roberg overfor Møbel & Interiør.
(Kilder: Fagmøbler Røros, Nea Radio og Arbeidets Rett.)