Hver innbygger bruker 11 000 kroner i løpet av julen. Handelen i desember i år anslås å øke med 4
Omsetningen i butikkene innen hus og hjem ned med 3,2 prosent. (Foto: Odd Henrik Vanebo)
Omsetningen i butikkene innen hus og hjem ned med 3,2 prosent. (Foto: Odd Henrik Vanebo)

    • Publisert: 08 november 2016

Hver innbygger bruker 11 000 kroner i løpet av julen. Handelen i desember i år anslås å øke med 4 prosent fra i fjor. Totalt vil det gjennom landets detaljhandelsbedrifter bli handlet for omtrent 58 milliarder kroner i årets siste måned

– Det betyr at hver innbygger i gjennomsnitt vil legge igjen litt over 11 000 kroner i detaljhandelen i desember. Dette er 300 kroner mer enn i desember i fjor, sier Bror William Stende, direktør for Virke faghandel.

Likevel vil vi ikke handle flere varer enn vi gjorde i fjor. Økte priser og en ekstra handledag er hovedårsakene til verdiveksten.

Desember avgjørende for mange bransjer

Rundt 58 prosent av julehandelens omsetning legges igjen i faghandelsbedrifter, der det blant annet handles pynt, klær og gaver for 6 460 kroner per person.

– Det legges her flest kroner igjen i klesbutikkene, men vi ser også at stadig flere forbrukere handler i norske nettbutikker i forbindelse med julen, sier Stende.

Mange faghandelsbransjer er svært avhengig av omsetningen i desember. I faghandelen handlet vi i desember i fjor vel 43 prosent mer enn i de andre månedene i gjennomsnitt. Mest avhengig er leketøysbutikkene og platebutikkene. I disse butikkene er handelen i desember om lag 3,4 og 2,8 ganger høyere enn månedsomsetningen i resten av året, viser tall fra i fjor. Hovedorganisasjonen Virke representerer bredden av norsk handelsstand og tjenesteytende virksomheter, og følger nordmenns handlevaner tett.

Jul er tradisjoner

I tillegg til det vi bruker på pynt, klær og gaver, koser vi oss mye med god mat og drikke i julen, forteller Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare. Av julehandelen, står mat og drikke for 42 prosent.

– Per person bruker vi 4 660 kroner på matvarer, drikkevarer og andre dagligvarer i desember – 24 prosent mer enn i gjennomsnitt i årets øvrige elleve måneder, forteller Størksen.

1 av 3 tar juleferie

Julen er også en fin tid å ta litt ekstra ferie. Mange bruker juledagene hjemme, men nesten hver sjette nordmann drar til utlandet i løpet av høytiden.

– Vi forventer at rundt 35 000 nordmenn drar på pakketur til varmere strøk i jula, basert på tendensen fra tidligere år, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland, som ser at sol og varme trekker mange nordmenn sørover i løpet av julen.

Bror Stende: – Hver innbygger i gjennomsnitt vil legge igjen litt over 11 000 kroner i detaljhandelen i desember.
Bror Stende: – Hver innbygger i gjennomsnitt vil legge igjen litt over 11 000 kroner i detaljhandelen i desember.

 

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev