Fjorårets desemberhandel ble ikke den store jubelsesongen for norske kjøpesentre. – Totalt i desember økte omsetningen på kjøpesentrene med snaut
Men for Illums i House of Oslo slo julehandelen alle rekorder. (Foto: Odd Henrik Vanebo)
Men for Illums i House of Oslo slo julehandelen alle rekorder. (Foto: Odd Henrik Vanebo)

    • Publisert: 07 januar 2017

Fjorårets desemberhandel ble ikke den store jubelsesongen for norske kjøpesentre. – Totalt i desember økte omsetningen på kjøpesentrene med snaut to prosent sammenlignet med fjoråret, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.

Stende peker på Black Friday, den populære handledagen i slutten av november, for å forklare den svake desemberhandelen på kjøpesentrene.

– Vi så allerede i 2015 at Black Friday stjal omsetning fra den tradisjonelle julehandelen, og i 2016 ser det ut til at tendensen er enda tydeligere.

– Samtidig er det ikke tvil om at konkurransen blir stadig tøffere for norsk varehandel. Blant annet gjør den økende netthandelen, både fra norske og utenlandske butikker, og julegaveshopping på storbyferier at butikkene må kjempe enda hardere for hver av julekronene, sier Stende.

Han vil likevel vente med å oppsummere julehandelen. – Det er god grunn til å anta at tallene for hele handelsstanden vil vise en noe sterkere utvikling enn kjøpesentertallene, sier han.

Svakt romjulssalg

Til tross for en ekstra handledag i romjulen, ble omsetningen denne uken kun 13,4 prosent høyere enn romjulen i 2015. Lavest vekst hadde mat- og drikkebutikkene, med kun en økning på 8 prosent sammenlignet med 2015. Innen klær, sko og vesker var veksten på 12,3 prosent, butikker innen kategorien hus- og hjem økte omsetningen med 16,1 prosent, mens spesialbutikkene opplevde en økning på 17,7 prosent fra året før. Størst vekst i romjulen hadde serveringsstedene, som økte omsetningen med vel 30 prosent.

Vi shoppet mest uken før jul

Oppsummerer vi julehandelen, er det ikke overraskende at det er den siste uken før julaften hvor norske forbrukere legger igjen mest penger i butikkene. Omsetningen økte vel 4 prosent fra uken før, og nesten 50 prosent fra tilsvarende uke året før.

– Det var åpenbart mange som ventet helt til siste liten med å kjøpe inn mange av julegavene. To ekstra handledager denne uken, gjorde også at det ble en god handleuke, sier Stende.

(Pressemelding)

 

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev