Det er tett og godt i lokalene i Karenslyst Allé. Dimensjonene kan virke beskjedne i varehusforstand – men er fortsatt store i forhold møbelforretninger flest.
Mørkt og hyggelig i Møbelringen Studio på Skøyen. Foto: Knut Skoe
Mørkt og hyggelig i Møbelringen Studio på Skøyen. Foto: Knut Skoe

    • Publisert: 11 april 2019
    • Tekst: Knut Skoe

Møbelringen har gjennom etablering i det såkalte tårnhuset i Karenslyst Allé bidratt sterkt til å etablere Oslos vestre møbeldestinasjon etter at Møllergata har blitt tømt og gjort til byggeplass og trafikk-strupt utelivsområde. Med Slettvoll én face og Hästens, Huseby, Bolia, Bohus, Expo-Nova innen en radius av noen få hundre meter er den gamle industrien på Skøyen blitt et viktig område for publikums interiørlyst. Fra før er området sentralt for aktører i det profesjonelle markedet, med agenturer, interiørarkitekter og showrooms på «hvert hjørne».

Møbelringens studiobutikk fremstår godt stylet og produktene innbydende og helhetlig presentert i miljøer, kanskje i større grad enn man er vant med i de fleste møbelvarehus. Lokalet er holdt i tidens mørkere fargeskalaer som også understreker tilknytningen til et kjøpesterkt marked. -Butikken er godt tilpasset markedet sitt, sier nytilsatt sortimentsdirektør Lars Erik Ullsgård i Møbelringen. Vi har bedt ham møte Møbel og Interiør i et av kjedens «mer fremoverlente varehus». Han var ikke sen om å velge butikken på Skøyen som møtested, selv om han selvfølgelig lojalt nevnte en del andre som kunne fortjene samme betegnelse. Møbelringen har åpnet flere gode varehus i sentrale Østlandsområder de senere årene og har etter hvert en tett dekning i Oslo vest, Asker og Bærum.

Fyrbøter

Lars Erik Ullsgård er godt forberedt til jobben. -Noen har kommentert at dette er som å være fyrbøter i helvete, det kjenner jeg meg ikke igjen i, jeg ser det tvert imot som veldig spennende å få jobbe med de som holder det lokale markedet i hånda og har fingeren på lokal puls. Valgene vi gjør skal til sist bli synlige på bunnlinjen i kjeden og i den enkelte butikk. «The proof is in the pudding, som det heter». At noen vil seg selv så vondt, sier nå vi! Selv er Ullsgård både optimist og entusiastisk på vegne av sin nye arbeidsgiver. Han har lang erfaring fra varehandel både i møbelbransjen og gjennom andre kjedekonsepter. Han har solgt dingser i Clas Ohlson og spiker og plank i Byggmakker før han meldte overgang til møbelbransjen og Skeidar i 2013. Som varehussjef på Alnabru fikk han kundepleie under huden og salg i hjertet; -Vi selger drømmen om det gode liv – vi skyfler ikke varer! Credoet er kjærkomment, her er en leder som ikke har «fast moving goods» som ideal og ikke bare snakker om varer og varetrøkk, men som også har interesse for form, farge, design og komfort. Bare for å komplettere; Ullsgård har også bakgrunn som regionsjef i Skeidar, med ansvar for Oslo og Østfold samt et års tid med kundefinansiering i den nystartede banken Instabank. Også den med sterk tilknytning til Skeidarsystemet.

Frivillig kjede mot sentralstyrt kjede? Ullsgård tror ikke forskjellene blir så store. -Jeg tror Møbelringen har en konkurransefordel i sin lokale forankring, sier Lars Erik. Jeg ser at de lokale eierne er aktive i lokalsamfunnet og i markedene sine og tror det er en av fordelene Møbelringen har. Når eierne er aktive i butikkene har de ansatte kort vei til den som bærer kulturen og preger servicegrad, tilbud og produktutvalg. Kulturbygging, selgeradferd og coaching går som en rød tråd gjennom Lars Eriks karrierevei. I Clas Ohlsson var «stammekultur» del av arbeidsbeskrivelsen og han har en sterk tro på kulturbygging som ledetråd i styringen av virksomhetene.

Kundefokus

-Det er nye tider for retail, postulerer Ullsgård. Et utsagn de fleste som driver handel kan holde med ham i. Konkurransen kommer fra flere hold, kundene er bedre orientert, gjennom flere informasjonskanaler enn tidligere, tilbudet er vesentlig utvidet og ikke lengre begrenset geografisk og det er kommet nye kriterier inn i handelen. -Miljø er et slikt nytt kriterium. Vi må levere på miljø, bærekraft og ansvarlighet.
Handelen må treffe publikums smak og preferanser, slik den alltid har måttet. Utfordringen ligger i at publikums preferanser dannes gjennom langt flere medier og kanaler enn tidligere. På reiser, i magasiner – Narvesen har fortsatt et hundretalls magasiner som sprer nyheter om produkter og muligheter til hus og hjem, design og livsstil, til tross for den påståtte mediadøden. Antallet websider som konsulteres på leting etter produkter og stil er umulig å overskue. Utfordringen for den som skal jobbe med sortiment og tilbud i en landsdekkende kjede er legio. Den som skal ha ansvaret for slike oppgaver må kunne turnere likninger med mange ukjente til stor ro og innsikt.
-Vi jobber med salg av følelser, mener Ullsgård. I den forbindelse vil møtet med kundene og kundereisen i møtet med butikken eller kjeden være avgjørende. Motiverte selgere som vet godt hvorfor de er på jobb og som evner å guide kundene slik at de får tilfredsstilt sine behov er fortsatt kjernen. -Helst skal vi overlevere! Kundereisen er en helhet og vi må være gode på alle punkter. De som handler hos oss, skal forstå at vi er med dem helt til møbelet står hjemme og tjener den funksjon det er ment å gjøre. Det holder ikke lenger å si at vi leverer mellom 0800 og 1600 – nei «vi kommer kl. 1615» og «vi tar med pappen». Det er ofte de små tingene i en slik prosess som har størst betydning. Om kunden ringer og forteller at det mangler en bolt for å få satt sammen sengen eller bordet, vil den selgeren som svarer at «jeg har en slik her i butikken, jeg stikker innom deg etter jobb i kveld – når er du hjemme?» ha gjort jobben til fulle! Er det noe, så rydd opp i det, vær ærlig med kunden og bry deg om dem, det er det viktigste suksesskriterium, mener Lars Erik.
Som tidligere varehussjef i Skeidar og i de øvrige posisjonene i karrierens gang har han fått kundefokus inn i ryggmargen og mener det er en viktig egenskap å ha i jobben som sortimentsansvarlig. -Jeg tror det er en fordel å ha sterkt kundefokus nettopp fordi du skal gjøre valg som har stor betydning for de som er der ute og møter nettopp publikum.

Tørre

De norske kjedene er ganske like, mener Lars-Erik Ullsgård. Det er vanskelig å være uenige med ham i det. Observatører har vel kommet til samme konklusjon for lenge siden og mange har undret seg over at de ikke har utviklet klarere profil gjennom årene. Når sortimentssjefen da sier at «vi må tørre å vise hvem vi er!», blir oppfølgingsspørsmålet åpenbart; Hvem er Møbelringen? -Godt spørsmål! Jeg tror vi har en sterkere lokal tilknytning, som er en styrke. Butikkene kjenner sitt eget marked godt og det lokale eierskapet av hvert enkelt varehus sikrer nærhet til kunder, deres smak og ønsker samt til den enkelte ansatte. Den som besøker flere av kjedens butikker vil se at det er til dels stor forskjell på dem. Ullsgård slår ut med hånden og sier; denne butikken ligger i Karenslyst Allé, på Oslo vest, i selskap med Slettvoll, Husebye, Expo Nova og et par andre kjedekonkurrenter – den ville nok sett annerledes ut uten en slik beliggenhet!
Dermed var det slått fast og ingen normativ vurdering gitt! Varehussjef Bjørn Tidemann-Johansen bekrefter; -ja, kjedekonseptet tillater slik lokal forankring og profil. Vi har presentert produktene litt annerledes her enn for eksempel i butikken på Grini eller Slependen, forteller han. Og det er selvfølgelig fordi markedet er et annet her enn i de andre butikkene og naboskapet likeså.

E-handel

Så må vi jo innom det også; når kommer Møbelringens netthandel? -Den kommer! Selvfølgelig gjør den det. Når det har latt vente på seg er det for å unngå å lansere en løsning som ikke er godt gjennomtenkt. Det er utfordringer i kø for den som vil lage en velfungerende netthandel basert på et produktomfang som Møbelringen tilbyr. Logistikken må fungere, variantbehandling er en stor utfordring der mulighetene for skreddersøm gjelder på de fleste områder. Alle som har jobbet med dette vet at omfanget blir enormt når det i prinsippet kan finnes 100 varianter av en og samme sofa; tekstil, bein, oppsett, ekstrautstyr, tillegg, putekvalitet, vanger osv. Når man handler sko på nettet bestiller man kanskje tre stk. og sender tilbake de to man ikke trenger. Slik kan det ikke være i møbelhandelen. Og, hvordan skal man behandle returnerte produkter som er spesialbestilt? Det er flere utfordringer i å lage en god netthandel for en kjede som Møbelringen enn at vi gjerne vil ha kundene inn i butikken og de på sin side gjerne bør prøvesitte. Men, Møbelringens e-handel kommer – og den kommer godt!

Åpen bok

Møbelringen skilte seg fra de øvrige norske kjedene ved å ha en særlig fyldig kolleksjon av norske merkevarer og ved å ha mindre tilbud av interiørvarer enn de andre. Interiørprodukter er etterhvert løftet inn i sortimentet og om de norske leverandørene fortsatt er i flertall er denne delen av profilen muligens mindre påfallende enn tidligere. -Interiørprodukter er et krevende felt! Skiftende trender og raske skifter gjør det vanskelig å velge riktige produkter med den tidshorisonten vi er nødt til å ha. Jeg gleder meg til å samarbeide med leverandørene og jobber gjerne tettere med dem enn det vi gjør i dag. Vi har åpenbare felles interesser og jeg er ikke fremmed for å jobbe med «åpne bøker» sier sortimentssjefen. Det har nok vært litt for tette skott mellom retail og leverandørene. Jeg tror ikke det kommer noe godt ut av en situasjon der forhandlinger går ut på å få mest mulig ut av en avtale på bekostning av den andre parten. Samarbeid er tingen!

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev