Som ledd i et bærekraftprosjekt skal danske skoler kunne leie møbler til klasserommene i stedet for å kjøpe dem.  og
Højer Møbler har spesialisert seg på undervisningsmøbler. (Foto: Højer Møbler )
Højer Møbler har spesialisert seg på undervisningsmøbler. (Foto: Højer Møbler )

    • Publisert: 07 juni 2017

Som ledd i et bærekraftprosjekt skal danske skoler kunne leie møbler til klasserommene i stedet for å kjøpe dem.  og utleier Utleier skal forestå reparasjon og renovering, slik at skolene slipper å kaste dem ut.

Det kan bli ett av resultatene av et større bærekraftprosjekt, hvor Aalborg Universitet deltar sammen med bedrifter og universiteter fra Portugal, Spania, Østerrike og Danmark.

Tester ut konsept

Ett av selskapene er Højer Møbler, som nå driver og tester ut et konsept som bare gjelder møbler til skoler, opplyser daglig leder i Højer Møbler Michael Glibstrup til Danmarks Radio/dr.dk: – I stedet for at skolene kjøper møbler til klasserommene, kan de leie dem fra oss.

Som leasing av bil

Tanken er at utleier står for, eller tilrettelegger, for oppussing og reparasjon av møbler, og dermed sikre bærekraft. I tillegg kan modellen også ha økonomiske fordeler for skolene, sier Michael Glibstrup; – Skoler kan betale avdrag i stedet for alt på én gang. For eksempel, akkurat som når man leaser en bil, sier han.

”Minst mulig til spille”

– Et mål med prosjektet er å unngå «bruk og kast»-kulturen og sløsing, sier postdoktor ved Aalborg Universitet, Kirsten Schmidt.

– Med en stadig voksende befolkning og økende sløsing med ressurser, trenger vi større effektivitet. Altså at vi bare vi lar så lite som mulig gå til spille, sier hun.

Prosjektet er støttet av EU med en million euro.

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev