Denne uken lanserer designbloggen Dezeen et initiativ for å bedre likestilling mellom kjønnene på arkitektur- og designfeltet. Initiativet er i

    • Publisert: 08 mars 2018
    • Tekst: Knut Skoe

Denne uken lanserer designbloggen Dezeen et initiativ for å bedre likestilling mellom kjønnene på arkitektur- og designfeltet. Initiativet er i samarbeid med International Women’s Day. De oppfordrer lesere over alt til å bidra til å snu pendelen.

«Kvinner er fremtiden for design», sa kurator og lærer Jan Boelen på en tale under Dutch Design Week i oktober i fjor. Han refererte til det faktum at et økende flertall av studenter som tar designkurs er kvinner.

Det er to problemer med uttalelsen, mener Dezeen. For det første settes det likhetstegn mellom et stort antall kvinner i skolene og mange kvinner ansatt i arkitektur og design. Og, viktigere, ligger det implisitt at de vil stige i gradene til stillinger hvor talenter blir rimelig belønnet. Så langt skjer dette ikke fort nok, ifølge den anerkjente bloggen.

Weinstein og #MeToo har endret kulturen

Men siden Harvey Weinstein-skandalen og #MeToo-bevegelsen oppstod, har kulturen endret seg. Dette skiftet betyr at ting som mange av oss pleide å ta for gitt – for eksempel designkonferanser hvor de aller fleste foredragsholdere er hvite menn, eller som gir store premier til menn år etter år, eller overveldende mannlige juryer, kan ikke lenger aksepteres.

Dezeen oppfordrer; Gjør kvinner mer synlige! «Konferanser, priser juryer, premier og styrerom er blant de mest synlige symbolene for mannlig dominans i vår sektor. Hvis kvinner var bedre representert, ville det sende et sterkt symbol på forandring. Det ville skyve pendelen mot mer lik kjønnsrepresentasjon og, enda viktigere, starte et  skifte i maktbalansen.»

Derfor vil Dezeen hele denne uken kaste lys over kjønnsforskjell på disse områdene, og jobbe med arrangement arrangører, institusjoner og bedrifter for å gjøre endringer nå.

De som vil bidra til endring i egen organisasjon i år oppfordres til å legge igjen en kommentar nedenfor på sidene eller sende en e-post på movetheneedle@dezeen.com.

Temaet var opp på konferansen; Forbedring av kjønnsmangfoldet i arkitekturhendelse, i London denne uken

Tags:
Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev