Med to ferske designpriser – Merket for God Design – reiser Mandal Veveri og møbelbedriften Svenheim til verdens største interiørmesse,

    • Publisert: 08 april 2014

Med to ferske designpriser – Merket for God Design – reiser Mandal Veveri og møbelbedriften Svenheim til verdens største interiørmesse, som åpner i dag.  

Salone de Mobile i den italienske motemetropolen er regnet for å være det viktigste stedet å presentere nyheter og ny design. Her samles designere, produsenter og presse fra hele verden i uken før påske. De to norske bedriftene inngår i en norsk fellesmønstring – INSIDENORWAY – og får følge av flere norske møbel- og interiørbedrifter i felles-standen.

– Milano er den sentrale messen for møbel- og interiørdesign. Den besøkes av nærmere tre hundre tusen mennesker som reiser til Milano noen dager i april, forteller bransjesjef Egil Sundet i Norsk Industri møbel+interiør. – Det er her man viser det beste og utvikler trender og mote på interiørfeltet.

Seks norske bedrifter

Norsk Industri møbel+interiør samler seks viktige bedrifter under prosjektet INSIDENORWAY i den felles paviljongen; Scandinavian Business Seating (HÅG), Variér Furniture, Røros Tweed og Vestre – i tillegg til de to nevnte. De seks bedriftene er ulikt etablert i det Italienske markedet og i det øvrige internasjonale møbelmarkledet. SBSeating (HÅG) og Varier er begge internasjonale. For Variér er designlandet Italia særlig viktig og er etter Tyskland, bedriftens beste marked.

Både Variér og HÅG er kjent for møbler i Peter Opsviks design. Møblene er blant de mest originale bidragene fra norsk møbeldesign til den internasjonale designscenen. Og, filosofien er muligens særnorsk; troen på bevegelse og at mennesket ikke er skapt for å sitte. SBSeating (HÅG) er spesialisert på fremstilling av kontorstoler, produsert på Røros og designet i samarbeid mellom spesialiserte designmiljøer og HÅGs egen stab.

Røros Tweed tar med seg pledd i ren norsk ull til vårlige Milano. Bedriften forvalter tradisjonelt norsk kunsthåndverk og moderne industri og design i samme produkt. I de senere årene har bedriften knyttet til seg de ypperste norske designerne; Torbjørn Anderssen og Espen Voll, Arne og Carlos, arkitektkontoret Snøhetta – kunstneren Bjarne Melgaard – blant mange andre. Årets nyhet er designet av den kjente franske designeren Inga Sempé

Firmaet Vestre har sin viktige nisje i markedet for utemøbler til offentlige plasser. Bedriften lager møbler til uterommene i gater og torg. Produktene har vakt begeistring for sin utradisjonelle form og uttrykk.

Mandal Veveri har de siste årene samarbeidet med designeren Andreas Engesvik om utviklingen av særpregete pledd inspirert av de tradisjonelle bunadene. Her finner en igjen fargekombinasjonene og mønsterinspirasjon fra (foreløpig) seks av bunadene. Pleddene er mødt med stor interesse her hjemme, men har også fått oppmerksomhet utenfor landets grenser. Når det nå stilles ut i Milano er det i trygg forvissning om at den lokale inspirasjonen ikke er noen hemsko – pleddene vant prisen for beste tekstil på designmessen ICFF i New York i fjor. Også den gang i regi av Insidenorway for øvrig.

Svenheim er en av de største leverandørene til norske kontorer og offentlige bygg. Bedriften er spesialisert på oppbevaringsmøbler og kontorbord og pulter. Med til Italia er møbelserien FIX (bildet), som bedriften fikk Merket for God Design for i forrige uke, i Fredrik Torsteinsens design. Serien er omfattende og skal kunne spesialbygges for de aller fleste rom og behov. Dette er første gang bedriften tar steget til det sentraleuropeiske markedet.

Både lysprodusenten Northern Lighting og Magnor Glassverk er også del av den norske representasjonen i Milano med produkter som kan vise norsk samtidig interiørdesign. Foreløpig mest som leverandører til standen, til belysning og for servering til interessert publikum.

Den norske representasjonen er del av prosjektet INSIDENORWAY i et samarbeid mellom Norsk Industri møbel+interiør, Innovasjon Norge i Milano og den Norske ambassaden i Roma.

INSIDENORWAY

er et prosjekt i Norsk Industri møbel+interiør, som tar sikte på å øke eksporten av norsk møbeldesign og interiørprodukter. Foreløpig har prosjektet gjennomført et 40-talls utstillinger og felles messestands. Messen Saloni de Mobile står på ønskelisten for de fleste bedriftene i denne bransjen. På grunn av en kresen utvelgelse av utstillere til de «riktige» hallene er det en anerkjennelse i seg selv å være representert på dette som er vurdert å være verdens største møbel- og interiørtorg.

 

 

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev