Detaljomsetningen utenom motorkjøretøyer og bensin falt 0,4 prosent fra oktober i fjor til oktober i år, ifølge SSBs detaljomsetningsindeks. Møbler
Lars Haartveit: – Det er ikke til å komme fra at dette var svake tall. (Foto: VIRKE)
Lars Haartveit: – Det er ikke til å komme fra at dette var svake tall. (Foto: VIRKE)

    • Publisert: 30 november 2017

Detaljomsetningen utenom motorkjøretøyer og bensin falt 0,4 prosent fra oktober i fjor til oktober i år, ifølge SSBs detaljomsetningsindeks. Møbler var en av bransjene som hadde minus foran prosentsatsen.

Det skriver direktør og sjeføkonom Lars Haartveit i Virke i en kommentar på Hovedorganisasjonens hjemmeside:

Opp 1,7 prosent totalt hittil i år

Hittil i år er omsetningen opp 1,7 prosent målt mot samme periode i fjor ifølge detaljomsetningsindeksen.

De to vinnerne (målt som vekstrate fra samme måned året før) fra september byttet plass: Elektriske husholdningsapparater (10,5) ligger denne gang høyere enn postordre/internett (8,6). I den andre enden av skalaen finner vi «værbransjene» sko (minus 11,1), klær (minus 8,1) og sport (minus 8). Men det var mange flere bransjer med negative tall: Byggevare, kosmetikk, møbler og dagligvare hadde alle minus foran prosentsatsen ifølge detaljomsetningsindeksen.

3. måned på rad med svakere vekst enn ventet

Oktober er tredje måned på rad med svakere vekstrater enn vi hadde ventet. Dette skjer samtidig som forbrukertilliten er god, og omsetningen på Black Friday ser ut til å satt nye rekorder. Og som nevnt flere ganger undervurderer trolig detaljomsetningsindeksen den reelle utviklingen.

Litt bekymringsfullt

Likevel – det er litt bekymringsfullt med så vidt svake tall i hele tre måneder på rad – tallene for november og julehandelen blir spennende! – skriver Lars Haartveit.

 

 

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev