Julehandelen viktig for mange Over 40 prosent av pengene nordmenn bruker i forbindelse med jul går til mat, drikke og

    • Publisert: 14 november 2012

Julehandelen viktig for mange

Over 40 prosent av pengene nordmenn bruker i forbindelse med jul går til mat, drikke og andre dagligvarer. I dagligvarebutikkene øker omsetning med 20 prosent i desember og vi kjøper nesten dobbelt så mye vin og sprit som ellers i året. For butikkene som selger klær, bøker, pynt til hjemmet, smykker, leker, sportsutstyr og elektroniske artikler er jula viktig. Mange bransjer har i desember en omsetning som er 2,5 til 3,5 ganger høyere enn ellers i året.

Store forskjeller mellom bransjer

I desember vil vi legge igjen 20 1/4 milliarder kroner i dagligvarebutikker, kiosker, kjøtt-og fiskeforretninger, frukt- og grøntforretninger, godtebutikker, helsekostbutikker og vinmonopolutsalg (inkl.taxfreeutsalg). Denne type butikker tar dermed hånd om vel 40 prosent av det vi legger igjen i detaljhandelen i desember. Handelen på landets vinmonopol i desember er 1,9 ganger høyere enn gjennomsnittet i de 11 øvrige månedene i året, mens desemberomsetningen i dagligvarebutikkene bare er 1,2 ganger høyere.

Forbrukerne antas å legge igjen over 4,8 milliarder kroner i landets klesbutikker. Dette vil være omlag 1,6 ganger mer enn gjennomsnittet av de andre månedene i år. Elektrobutikkene antas å omsette for nærmere 2,8 milliarder kroner i desember, dobbelt så mye som gjennomsnittet i de øvrige 11 månedene. Også i sportsbutikkene er desemberomsetningen høy. Her vil det trolig bli handlet for vel 2,1 milliarder kroner, 1,6 ganger mer enn hva det handles for i gjennomsnitt i de øvrige månedene i året.

Avhengig av desemberhandelen

Mest avhengig av desemberhandelen er leketøybutikkene og platebutikkene. I disse butikkene vil handelen i desember trolig være rundt 3,5 ganger høyere enn månedsomsetningen i resten av året. I gullsmedbutikkene er desemberomsetningen 3 ganger så høy som eller i året, mens den er 2,9 ganger så høy i kjøkkenutstyrsbutikkene og 2,5 ganger så høy i bokhandelen.

Møbel ikke så avhengig

En av bransjene som er minst avhengig av julehandelen, er møbelhandelen som i desember er bare 20 prosent (1,2 ganger) høyere i desember enn gjennomsnittet for månedene januar–november.

– Nei, rene møbelbutikker er ikke så avhengige av julehandelen som mange andre bransjer, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Hanne Valdø i Virke overfor Møbel & Interiør, og føyer til:

– Men noen møbelbutikker selger jo julepynt og andre julevarer, som vil påvirke omsetningen.

 

 

 

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev