Møbelkjede i mange kanaler
Vi møter Nymoen i en «konvensjonell» møbelforretning på Skøyen i Oslo. -Jeg kaller denne butikken en av smykkene i Bohus, smiler Nymoen, vel vitende om at han ikke skal fremheve noen fremfor andre i kjeden. 60 varehus bærer logoen, godt spredt i landet. De legger beslag på rause arealer de fleste av dem. Fra 8000 kvm og nedover. Butikken på Skøyen er en av de mer spesielle. Kjeden overtok det gamle lokomotivverkstedet på området som tidligere huset Thunes Mek. Verksted for femten år siden, da Martin Olsen tok med seg designmøblene og flyttet ut. Området på Skøyen er de siste blitt et viktig marked for møbel, interiør og design på vestsiden av Oslo.
-Vi økte 20 millioner i omsetning da Habitat og Bolia åpnet her, forteller Nymoen og bekrefter betydningen av å samle bransjekolleger i samme område.
Omnikanal
Men, det er ikke lenger nok å samles, bygge fristende markeder på sentrale områder der publikum kan bevege seg lett mellom tilbudene og velge og vrake.
-Vi er en omnikanal i dag og det skal vi bruke mye ressurser på å forsterke fremover sier Nymoen. Bohus har justert ned noe på størrelsen på det enkelte varehus i takt med spredningen på mange flater og handel over nett. Kjeden har i likhet med sine kolleger og konkurrenter utviklet et konsept rundt mindre, sentralt plasserte butikker. Men, det er en grense for hvor små butikken i et slikt kjedekonsept kan være.
Teknisk konk
Vi har investert kraftig i logistikk og i it i lang tid. Vi investerte tungt for å overleve etter at vi var teknisk konkurs i 2000. Det har vist seg veldig riktig i den situasjonen markedet er i nå snart 20 år etter. Jeg er stolt av å være del av en kjede som tør å ta tøffe beslutninger, eiere som valgte å investere tungt på denne måten. Med logistikkløsningene i Bohus Logistikk kan vi levere rasjonelt og holde leveringstidene nede. Det er en myte at det er så lang leveringstid i møbel! Vi kan levere på et par dager i sentrale Østlandet og maks innen uken i alle deler av landet. 75% av leveringene går gjennom logistikkselskapet.
Vi var også den første norske kjeden i bransjen som introduserte lagerbeholdning i butikk. Investeringen i informasjonsteknologi satt oss dessuten i stand til å bygge en fullverdig netthandel. Pr. i dag er vi så vidt jeg kan se den eneste kjeden som har en velfungerende nettbutikk.
Uformell og spontan
Logistikk har vært siviløkonomens faglige spesialfelt også før han ble kjedens konsernsjef. -Jeg hadde nok fått sparken om jeg skulle drevet et varehus selv, smiler han. Jeg har jo fått prøvd meg litt i forskjellige sam-menhenger og blir hver gang beskylt for å være litt for uformell og spontan i løsningene. Det er et fag å være møbelhandler og jeg har forsonet meg med at det faget er jeg ikke så god i! Det forhindrer ikke at han selv er medier i ni bohusforretninger, blant annet denne på Skøyen. Om han ikke har møbel i genene har han videreført lysten. Datteren Rikke er varehussjef på Skøyen.
Nymoen slår hull på myten om at møbelhandel på nettet er begrenset og stort sett omfatter interiørvarer. -Vi har hatt nettkjøp på over hundretusen kroner. Men, vi vet jo ikke om de som handler for slike summer har vært i et av varehusene og orientert seg, prøvd og testet. Fordelen ved vår struktur er at man kan gjøre det på den måten – vi møter kunden på mange flater. For en del produktkategorier kan være lettere å gjøre alle valg på nettet, mens andre må kjennes på og sittes i og prøves, da kan kunden oppsøke et varehus, enten bare for å se – eller for å fullføre handelen.
-Kundereisen er viktig for oss. Derfor er vi også stolt av logistikksystemet vårt, som betyr at det er vi som frakter for kunden, ikke en ekstern distributør som ikke holder vår standard.
På alle flater
Bohus er selvfølgelig på alle sosiale flater og benytter digital kommunikasjon til å knytte kundene nærmere og holde kjeden orientert om kundenes preferanser. På Facebook samler kjeden 150.000 følgere, omtrent som de øvrige møbelkjedene. 74.000 følger Bohus Norge på Instagram og kjeden benytter begge medier til å presentere nyheter og bringe inspirasjon. -Med kundeklubben Bo:klubben kommuniserer vi nå direkte med enkeltkunder, forteller Nymoen. Vi får en mulighet til å yte service og åpne et ettermarked; de som har kjøpt et fint spisebord kan få en påminnelse om at nå bør de olje bordplaten, eller at nå har vi fått inn et parti sommer dyner til de som har kjøpt madrass eller seng forrige vinter osv. Bo:klubben driver vi sentralt fra kjedekontoret og har store forventninger til.
Innholdet i de forskjellige mediene samspiller på en måte som gir en bred og dyp inspirasjon og informasjon for interessert publikum. Fortsatt henger hovedkatalogen, på papir, med i mediefloraen. Katalogen har gjennomgått store endringer de siste årene. Nå er det ingen gule bomber støyende grafiske virkemidler, men katalogen fremstår i estetisk modell av interiørmagasinene. Innholdet presenteres journalistisk og billedstoffet er oppdatert og egnet til å inspirere. Informasjon og inspirasjon går hånd i hånd.
Egne varemerker
Bohus var tidlig ute med egne konsepter da de introduserte Signature Collection by Halvor Bakke. Den senere allestedsværende Halvor Bakke har befestet sin posisjon som folkek jær interiørdesigner fra han deltok i Homsepatruljen til han nå signerer glass, sengetøy, oppussingsprogrammer – og interiørløsninger for Bohus. Signature Collection representerer kjedens high-end kolleksjon og omfatter de fleste møbelkategorier, nå også madrasser. Bohus er sponsor for Bakkes TV-program Eventyrlig oppussing, episodene ligger ute på kjedens websider for den som er interessert. Sindig er kjedens merke for interiørvarer og aksessorier i det de selv betegner som «god kvalitet til en god pris».
Sindig har et bredt utvalg og skal passe i minimalistiske så vel som klassiske eller rustikke hjem. Kolleksjonen består av tekstiler som sengetøy, putetrekk, pledd og gardiner, og interiørartikler som lykter, vaser og lamper. -Vi har tre kategorisjefer som har ansvaret for interiørvarer. Dette er et viktig område – og et krevende område.
Kolleksjonen til Bohus er moderne og nordisk. Kanskje er den kneppet mer nordisk enn de tre andre norske kjedene. Mye av kolleksjonen er tydelig inspirert av klassiske skandinaviske modeller. Enkeltmodeller kan noen innvende ligger nær opptil kjente møbelstykker, uten at noen vil påstå kopiering. En møbelkjede som retter seg mot et stort publikum vil alltid tilpasse seg rådende mote, uten å gå til det avantgardistiske eller haute couture. -Vi har prøvd å rekke ut hånden til norske designere fra tid til annen, men har vel inntrykk av at de ser litt skjevt på oss – den store kjeden, forteller Arve Nymoen. Det vil si han smiler. Det gjør han ofte. Han tar ikke det så veldig nøye. Hans viktigste mål er å skape et system som treffer kundenes behov og smak, som kan yte den service kundene hans fortjener og som utnytter styrkene i den landsdekkende møbelkjeden hvis styrke Nymoen mener er motiverte ansatte og lokalt eierskap. -Andre «kjedeeksperter» vil nok mene at sentralstyrte kjeder er bedre, men det tror ikke vi!