Den manglende skuddårsdagen i år rammet svensk detaljhandel hardt da detaljhandelstallene for februar ble oppsummert. Største tapere: sport og forbrukerelektronikk.
Stockholmsmessen i begynnelsen av måneden bidro trolig til hyggelige omsetningstall for møbelhandelen i Sverige i februar. (Foto: Stockholm Furniture Fair 2017)
Stockholmsmessen i begynnelsen av måneden bidro trolig til hyggelige omsetningstall for møbelhandelen i Sverige i februar. (Foto: Stockholm Furniture Fair 2017)

    • Publisert: 28 mars 2017

Den manglende skuddårsdagen i år rammet svensk detaljhandel hardt da detaljhandelstallene for februar ble oppsummert. Største tapere: sport og forbrukerelektronikk. Vinnere: byggevarer og møbler.

– Negativ publisitet senker handlelysten, sier HUI-analytiker Andreas Svensson til svenske MARKET/market.se.

1,3 prosent fall i løpende priser

HUI og SCBs foreløpige detaljomsetningsindeks viser at salget falt med 1,3 prosent i løpende priser i februar i år sammenlignet med samme måned i 2016.

To sektorene hadde tosifret negativ vekst:

• Sport og fritid: -10,3 prosent

• Forbrukerelektronikk: -10,1

– Året har startet dårlig for sport og fritid, og det er delvis på grunn av tøffe sammenlignbare tall i samme periode i fjor. At elektronikkbransjen lå flatt i februar kan muligens tilskrives negativ publisitet. Illevarslende nyheter og bekymringer om garantier og lignende senker hyppig husholdningenes handlelyst, sier Andreas Svensson til MARKET.

Egentlig i pluss

Fjorårets skuddårsdag er en annen grunn til at detaljhandel svake tall: En mindre salgsdag tilsvarer ifølge HUI to milliarder kroner.

– Justert for kalendereffekter, økte detaljomsetningen sammenlignbart i stedet med 2,5 prosent.

Møbler og byggevarer gikk best

Når det gjelder omsetning i øvrige store bransjer som møbler og byggevarer, gikk de best.

Vekstraten i henhold til detaljhandelsindeksen var veksten henholdsvis 8,7 prosent og 4,4 prosent.

– Møbelhandelen hadde også en positiv vekst hensyntatt kalendereffekten, sier Andreas Svensson.

(Kilde: MARKET/market.se)

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev