Netthandelen fortsatte å vokse i 2016, med en samlet vekst på 14 prosent – tilsvarende en omsetning på 36,5 milliarder

    • Publisert: 15 februar 2017

Netthandelen fortsatte å vokse i 2016, med en samlet vekst på 14 prosent – tilsvarende en omsetning på 36,5 milliarder kroner. Møbler, interiør, kjøkkenutstyr ligger i det nedre sjikt med 1,6 % i kategoristatistikken.

– Veksten kommer spesielt fra økt frekvens, det vil si at man handler oftere, sier Bror William Stende, bransjedirektør for faghandel i Virke.

Nye analyser fra Virkes eHandelsbarometer viser at det ble handlet varer i norske nettbutikker for 36,5 milliarder kroner i løpet av 2016 – en vekst på 14 prosent sammenlignet med året før. Selv om netthandelen fortsatt viser god vekst, er veksttakten lavere enn i 2015.

– Dette viser at vi løpet av 2016 handlet oftere på nett, men for noe lavere snittbeløp enn året før, sier Stende.

Når det gjelder netthandel pr. kategori, topper datamaskiner, nettbrett, mobiler, småelektronikk med 9,4 %. Møbler, interiør, kjøkkenutstyr ligger i det nedre sjikt med 1,6 %, med bare kosmetikk (1,3 %), mat og drikke – unntatt matkasser og helsekost (1,2 %), byggevarer, verktøy og redskap (1,1 %) samt accessories (0,7 %) enda lavere.

7,1 mrd i varekjøp i 4. kvartal

I fjerde kvartal 2016 ble det omsatt varer på nett for 7,1 mrd. kroner, mot 5,3 mrd. kroner i tredje kvartal i følge Virkes eHandelsbarometer.

– At netthandelen ligger høyere på slutten av året er helt normalt, da vi ser en betydelig økning i netthandelen i forbindelse med at julehandelen setter fart, sier Stende.

I 2016 handlet vi en betydelig større andel av julegavekjøpene på nett. I desember alene ble det handlet varer på nett for 4,1 mrd. kroner. I tillegg kommer netthandelen av julegavevarer i forbindelse med Black Friday: 66 prosent av de som planla å handle på Black Friday planla å handle julegaver på nett, viser tall fra Virkes eHandelsbarometeret.

– I større grad enn tidligere benyttet vi oss også av Click & Collect, dvs. at vi bestilte varene våre på nett – men hentet i butikk. Dette gjaldt spesielt rett opp under julaften, der kundene var redde for å ikke få varene i tide hvis de bestilte tradisjonell nettlevering, sier Stende.

Millennials kjøper med mobilen

Av eHandelsbarometeret ser vi at det er de såkalte Millennialsene har et annet handlemønster på nett. De mellom 15–29 år kjøpte totalt varer for 1,9 mrd. i fjerde kvartal, hvorav 30 prosent var innen kategorien pc/nettbrett/mobil/småelektronikk. Deretter sto klær og sport for henholdsvis 18 og 10 prosent av varekjøpene. Denne gruppen handler også mest med mobilen: – Nesten 4 av 10 varekjøp på nett ble gjort via mobil, mens det samme gjaldt kun 4 prosent av kjøpene til gruppen over 60.

Blant dem mellom 30-39 år, er det klær som er på kjøp-toppen med 21 prosent av netthandelsomsetningen, totalt 1,5 mrd. i fjerde kvartal. Det er i aldersgruppen 40-59 år hvor omsetning på nett er høyest – disse handlet varer for 2,5 mrd. i fjerde kvartal – her er det kategorien pc/nettbrett/mobil/småelektronikk som utgjør største andelen av omsetningen med 24 prosent, mens klær og sport og fritid kommer på andre og tredje plass med omsetning på henholdsvis 15 og 13 prosent.

(Pressemelding)

 

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev