”Vekstratene for september i år svinger voldsomt mellom bransjer. Møbler og klær viste negative vekstrater.” Det skriver sjeføkonom Lars Haartveit
Lars Haartveit: – Det er ikke til å komme fra at dette var svake tall. (Foto: VIRKE)
Lars Haartveit: – Det er ikke til å komme fra at dette var svake tall. (Foto: VIRKE)

    • Publisert: 31 oktober 2017

”Vekstratene for september i år svinger voldsomt mellom bransjer. Møbler og klær viste negative vekstrater.”

Det skriver sjeføkonom Lars Haartveit i Hovedorganisasjonen VIRKE i en kommentar til SSBs melding om omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene som gikk ned med 0,8 prosent fra august til september i år, ifølge sesongjusterte tall. Dette skjer etter en nedgang på 0,6 prosent fra juli til august.

Møbelbransjen

Detaljomsetningsindeksen for bransjer viser at ’Butikkhandel med møbler, belysningsutstyr og andre innredningsartikler’ gikk 0,1 prosent i minus juli 2016–september 2016 – juli 2017-september 2017, men 1,9 prosent i pluss  januar 2016-september 2016 – januar 2017-september 2017.

”Svinger voldsomt mellom bransjer”

Haartveit kommenterer:  Detaljomsetningen utenom motorkjøretøyer og bensin økte med 1,5 prosent fra september i fjor til september i år, ifølge SSBs detaljomsetningsindeks.

Vekstratene for september i år svinger voldsomt mellom bransjer: Postordre/internett ligger fortsatt i spiss med en vekst på 11,5 prosent fra september i fjor, tett fulgt av elektriske husholdningsapparater med en vekst på 10,9 prosent. Power-effekten ser med andre ord ut til å vare. I den andre enden av skalaen finner vi kosmetikk (minus 9,3) og byggevarehus (minus 5,6). Også møbler og klær viste negative vekstrater ifølge detaljomsetningsindeksen.

”Svake tall”

September er andre måned på rad med svakere vekstrater enn vi hadde ventet. På den annen side har detaljomsetningsindeksen trolig undervurdert utviklingen tidligere i år, for første halvår samlet var veksten for detaljomsetning eksklusive motorkjøretøyer og bensin 2,8 prosent ifølge terminstatistikken, mens tilsvarende tall for detaljomsetningsindeksen var langt lavere med sine 2,1 prosent.

Likevel – det er ikke til å komme fra at dette var svake tall, fastslår Lars Haartveit.

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev