30. mai lanseres de to første valørene i Norges nye seddelserie. Sedlene inneholder flere nye sikkerhetselementer som du bør ha
Trond Eklund er prosjektleder for den nye seddelserien. (Foto: Bård Ove Molberg, Norges Bank)
Trond Eklund er prosjektleder for den nye seddelserien. (Foto: Bård Ove Molberg, Norges Bank)

    • Publisert: 25 april 2017

30. mai lanseres de to første valørene i Norges nye seddelserie. Sedlene inneholder flere nye sikkerhetselementer som du bør ha kjennskap til.

Den åttende seddelserien er den sikreste som noen gang er laget. Også designet er nyskapende, i både norsk og internasjonal sammenheng.

Nå er de to første valørene klare for lansering.

– 100- og 200-kroneseddelen settes i sirkulasjon 30. mai. Det er en milepæl vi ser fram til, sier prosjektleder Trond Eklund i Norges Bank.

Stort informasjonsbehov

Etter at de to første valørene er utgitt, vil det ta minst ett år før 50- og 500-kroneseddelen rulles ut. Til slutt kommer 1000-kroneseddelen, etter planen i løpet av 2019.

Samtidig med utrullingen av de nye sedlene vil Norges Bank sørge for å spre informasjon slik at publikum kan gjøre seg kjent med sikkerhetselementene, og vite hva de skal gjøre med de gamle sedlene, sier Eklund.

Informasjonen vil blant annet være tilgjengelig i form av brosjyrer, plakater, video, mobilapplikasjon og en fullstendig beskrivelse på bankens nettsider nyesedler.no.

Sikrere enn noen gang

Seddelserien som nå er i sirkulasjon, ble utviklet på begynnelsen av 90-tallet. De siste årene har mange av landene rundt oss gitt ut nye og sikrere sedler.

Seddelforfalskning er heldigvis lite utbredt i Norge. Men dersom våre sedler blir dårligst i klassen, risikerer vi at forfalskning blir et problem.

For at folk også i framtiden skal kunne stole på at sedlene de holder i hånden er ekte, har vi laget nye sedler som er sikrere enn noen gang, sier teknisk prosjektleder Peder Natvig, som har hovedansvaret for å følge opp produksjonen av de nye sedlene.

Møysommelig arbeid

Å lage en helt ny seddelserie er et møysommelig arbeid. Norges Bank har jobbet med prosjektet i nesten fem år.

Sentralbanken fant tidlig ut at man ønsket andre motiver enn de tradisjonelle portrettene av kjente nordmenn. Valget falt på ikoner fra havet i kombinasjon med abstrakt pikseldesign.

Havet og kysten står sentralt i fortellingen om Norge, sa sentralbanksjef Øystein Olsen da de nye sedlene ble presentert på en utstilling i Oslo i november i fjor.

Blir ugyldige

Etter at de nye 100- og 200-kronesedlene er satt i sirkulasjon, vil de gamle 100- og 200-kronesedlenesedlene fortsatt kunne brukes som betalingsmiddel i ett år, det vil si fram til 30. mai 2018.

Vi oppfordrer folk til å bruke disse sedlene når de handler i butikken eller sette dem inn på bankkonto før denne datoen, slik at seddelbyttet går så smidig som mulig. Deretter er Norges Bank pliktig til å veksle inn de ugyldige sedlene i minst ti år, sier Eklund.

(Pressemelding)

 

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev