Kontorstolen ”HÅG Capisco” av Peter Opsvik er den norske vinneren av Nordisk Ministerråds konkurranse om Nordens mest bærekraftige stol. Vinnerbidraget

    • Publisert: 07 november 2018
    • Tekst: Knut Skoe

Kontorstolen ”HÅG Capisco” av Peter Opsvik er den norske vinneren av Nordisk Ministerråds konkurranse om Nordens mest bærekraftige stol. Vinnerbidraget fra alle de nordiske landene stilles ut under FNs klimamøte i desember for å vise hvordan nordisk design kan bidra til å oppnå bærekraftmålene.

Nordisk ministerråds internasjonale varemerkebyggingsprosjekt, The Nordics, har i samarbeid med fem designorganisasjoner i Norden utlyst en konkurranse for å finne Nordens mest bærekraftige stol. Nå er en vinner fra hvert nordisk land kåret av nasjonale juryer. Den norske juryen valgte Peter Opsviks kontorstol ”HÅG Capsico” blant ti norske finalister:

Jeg er glad for å motta denne prisen, og spesielt når begrunnelsen er at dette er produkt som har tålt et langt liv uten å bli utdatert, sier Peter Opsvik.

Den norske juryen la vekt på kontorstolens tidløse og holdbare design med miljøorienterte løsninger da de kåret vinneren. Kontorstolen ”HÅG Capsico” er laget av resirkulerbare materialer, hvor 50 prosent er resirkulert plast. Stolen er også verdens første svanemerkede kontorstol.

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), som har samarbeidet med The Nordics om konkurransen, peker på HÅGs pionérrolle innenfor bærekraftig design både i Norge og internasjonalt.

De har jobbet med bærekraft før noen egentlig visste hva det var for noe, og stolen Capisco et fremragende eksempel på dette.

I dag er en samlet norsk designindustri i god utvikling mot å gjøre bærekraft og samfunnsansvar til et konkurransefortrinn. Hjemdal mener dette ikke minst skyldes de stadig strengere kravene myndighetene stiller til miljøvennlig og etisk produksjon.

Krav og reguleringer er kanskje det viktigste virkemidlet for å få til endringer. Her er både norske og nordiske myndigheter langt fremme, og det skal vi være stolte av, sier Tor Inge Hjemdal.

Nordisk bærekraftig design på dagsordenen

De andre vinnende nordiske bidragene er danske Nikolaj Thrane Carlsen med stolen ”The Coastal Furniture”, svenske David Ericsson med ”Petite”, islandske Sölvi Kristjánsson med «KOLLHRIF» og finske Samuli Naamanka med stolen «Clash 331».

De nasjonale vinnerstolene vil få en fremtredende plassering i den nordiske paviljongen under FNs klimamøte i Polen i desember, hvor det forventes over 30 000 deltakere. Blant de fem stolene, vil den nordiske vinneren bli kåret under klimamøtet i desember. Målet med konkurransen er å sette nordisk design på dagsordenen under klimadebatten, forteller Tobias Grut, varemerkeansvarlig for The Nordics:

Vinnerne utmerker seg gjennom å ha lykkes med å kombinere vakker nordisk design med en bærekraftig tankegang. Vi ønsker å vise frem bærekraftig nordisk design for verdens ledere og fremheve den viktige rollen design kan ha i å oppnå FNs bærekraftsmål. Målet er å sparke i gang en debatt om hvordan man kan knytte sammen design og bærekraft til å håndtere klimautfordringer, sier Grut.

Konkurransen er et samarbeid mellom The Nordics og fem nasjonale designsentre: DOGA i Norge, Svensk Form, Dansk Design Center, Iceland Design Center og Ornamo i Finland. Samarbeidspartnerne har bidratt med å promotere konkurransen og oppmuntre til deltakelse i konkurransen ved å henvende seg til alle nordiske designere, ikke bare etablerte selskaper og produsenter.

Den norske juryen består av Christofer Skaar, seniorforsker innenfor arkitektur, byggematerialer og konstruksjoner hos SINTEF Byggforsk, Are Lyubråten, prosjektlederDesignindustrien, Norsk Industri, Morten Steen Kaels, interiørarkitekt og daglig leder i designbyrået Kaels – Making Space og Knut Bang, seniorrådgiver design i DOGA.

De fire andre nordiske vinnerne:

Den danske vinnerstolen «The Coastal Furniture» er designet av Nikolaj Thrane Carlsen og produsert av “Tegnestuen Gentænk v/Arkitekt Nikolaj Thrane”. Den danske juryen vektlegger stolen unike design med bærekraftig tangmateriale, hvor setet er laget av 100 prosent nedbrytbart tang fra Danmark kyst, uten at dette går på kompromiss med estetikk eller kvalitet.

Den finske vinnerstolen ”Clash 331” er designet av Samuli Naamanka og produsert av ”Naamanka”. Den finske juryen vektlegger stolens tidløse og holdbare design og funksjonalitet med finske materialer og av finsk produksjon.

Den islandske vinnerkrakken «KOLLHRIF” er designet av Sölvi Kristjánsson og produsert av ”Málmsteypan Hella and Portland”. Den islandske juryen vektlegger krakkens innovative og miljøvennlige design der krakken er laget av kork og resirkulert aluminium fra 14.400 te-lys, som var samlet inn for å skape oppmerksomhet om gjenvinning av aluminium på Island.

Den svenske stolen «Petite» er designet av David Ericsson og produsert av “Gärsnäs”. Med en vekt på kun 2,5 kilo er stolen ekstremt ressurseffektiv og bærekraftig i både produksjon og transport. Den svenske juryen fremhever også at stolen er 100 resirkulerbar og laget av hardt tre som gir et lavt CO2-fotavtrykk.

Om The Nordics:

“The Nordics” er et felles varemerkebyggingsprosjekt for Åland, Danmark, Færøyene, Finland, Grønland, Island, Sverige og Norge på oppdrag av Nordisk ministerråd. Målet er å skape et helhetlig varemerke for Norden som viser hvordan nordisk tankegang og verdier kan inspirere på tvers av landegrenser, kulturer og generasjoner. Visjonen er at sammen er vi sterkere til å identifisere en innovativ, synlig og utadvendt nordisk nordisk region. Les mer om The Nordics her

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev