Norsk bærekraft og skandinavisk mønstring
Besøkende representerte 99 land. Messen inngår som et hovedarrangement i Stockholm Design Week som i år kunne skilte med ikke mindre enn 427 arrangementer rundt i den svenske hovedstaden.
De fleste besøkene kom fra Norge, Finland, Danmark og Storbritannia.
– Det er gøy å se at vi fortsatt vokser i den internasjonale designarenaen. Vi er også veldig fornøyd med den positive responsen fra nasjonale og internasjonale besøkende og fra utstillere. Mange har snakket om den høye kvaliteten som messen holder og den åpne og hyggelige atmosfæren. Det er et møtested for forretninger og samtidig fyller vi en viktig sosial funksjon. Vårt engasjement for Stockholm Design Week – for å legge til innhold på utstillingsbesøket og styrke Stockholm som designdestinasjon – har gitt et fantastisk resultat. 427 arrangementer i år, dette er dobbelt så mange som i fjor, sier Cecilia Nyberg, prosjektleder for Stockholm Furniture & Light Fair og Stockholm Design Week.

Landskapet inne i de luftige hallene i Älvsjö er lyse som nordisk sommerskumring. Fargepaletten har påfallende likhet med alle sjatteringene som til enhver tid gjør krav på å være «Årets farge». Så får også det bleke nordiske treet en fremskutt plass i uttrykk og i produkter. Bærekraftig er et stikkord i alle sammenhenger, i Stockholm stod det høyt hos de norske utstillerne. Stordalsbedriften Helland mottok stiftelsen Svanemerkets miljømerkelisens for sin kolleksjon under et lite arrangement på standen. Stiftelsens markedsrådgiver Bjørn Olav Aarø Strandli berømmer Helland for sitt miljøarbeid. -Helland har jobbet med miljøspørsmål lenge, lagt vekt på sertifisert treverk, vannbasert lakk, jobbet for å redusere energibruk i plateproduksjonen. De har jobbet med å forme møblene slik at trekk kan byttes i stedet for å bytte hele stolen og at møblene kan separeres. Dette er bra! Strandli vil også berømme andre deler av møbelbransjen; -vi ser en økende sertifisering i bransjen de siste årene, forteller han.
–De tre mest fremtredende trendene på årets messe var 60- og 70-tallsestetikk, fokus på naturlige materialer, samt funksjonell minimalisme med lavt materialforbruk. Dette henger godt sammen med tidens krav til ansvarlig miljøpolitikk, og det vi selv har valgt å vektlegge i utviklingen av våre nyheter, sier Geir Østrem i Helland.
Arbeidsstolprodusenten Flokk er med sine 7 merkevarer en gigant i skandinavisk møbelbransje. Bedriften har i all tid holdt en høy miljøprofil og har dramatisert sin bærekrafthistorie med tydelige og forståelige virkemidler. Produktenes plass i den sirkulære økonomien var tydeliggjort gjennom mengder av resirkulerbare materialer i former vi kjenner fra skraphandlerbransjen, blant annet.
Standen gjorde også inntrykk på juryen som kårer beste stand. Flokk var nominert til prisen, som imidlertid til slutt gikk til den svenske bedriften Baux. Også den basert, for øvrig, på bærekraftig bruk av smålandsk skog i akustikkdempende produkter.

Nordlandsbedriften NCP er kjent for de klassiske plaststolene til Bendt Winge som omtales annet sted i bladet, har i samarbeid med designerne i Snøhetta utviklet en videreføring av den klassiske stolen i resirkulert plast fra områdets plastavfall. NCP er inne i et grønt skifte med basis i sirkulær økonomi og legger om til en miljøfokusert produksjon basert på bruk av resirkulert plast, inkl avfall fra havbruk. Avfall fra havbruksaktører som Nova Sea AS danner basis for en forbedret miljøprofil på både nye og eksisterende produkter fra NCP.
Allestedsværende Jan Christian Vestre hadde nok en gang nyheter å by på, tillegg til eksisterende serier og et sterkt miljøbudskap. Vestre har profilert seg på en bred definisjon av ansvarlighet, som dekker både miljøperspektivet, understreker bedrifters samfunnsansvar og setter selve produktene inn i en ramme av kollektiv trivsel, om man kan si noe slikt? Bedriftens utemøbler skal skape bedre offentlige miljøer og folkelige møteplasser. De økonomiske realitetene forteller at de lykkes på det bedriftsøkonomiske feltet. Når møblene figurerer på skrytebrosjyrer for Oslo og New York forteller det vel også om suksess for den ønskede betydningen av bedriftens produkter. Stockholm er Vestres viktigste slippsted for nyheter og whar vært det i lang tid. Årets nyhet er Cycle i Sanna Lindströms design og benken Folk signert det svenske designstudioet Front. April_Go har lagt på seg flere deler i årets katalog over nyheter. De lette og flyttbare møbler som kan stå midt imellom hagemøbler og møbler for offentlige plasser. Vestre har møblert Times Square i New York med blant annet disse og fått den berømte plassen og fått den til å likne mer på en uterestaurant.

Mer resirkulering; matteprodusenten Heymat betoner også hvordan mattenyhetene nyttiggjør seg resirkulert plast. I motsetning til naboen der nord, NCP, er det konsumentplast som er grunnstoffet i mønster og relieffer i mattene Sand, Strå og Sjø.
