Uten mye hoiing og rabalder har møbelmerket ygg&lyng vokst frem. Med utgangspunkt i erfaringene fra en interiørforretning i Drammen har ekteparet Sveen søkt å tette huller i markedet for fleksible og moderne møbler, basert på norsk tradisjon og design. Er du heldig finner du hovedkontoret inn en vei, gjennom en port, opp en trapp på industrifeltet like ved Norges største bilhavn. Drammen er ellers bilbyen.
endeliElin Louise Sveen og Sondre Lie. Bordet Ljå foran. Foto: Knut Skoe
endeliElin Louise Sveen og Sondre Lie. Bordet Ljå foran. Foto: Knut Skoe

    • Publisert: 18 mai 2019
    • Tekst: Knut Skoe

Vi traff! Krone Hansen heter firmaet bak. Den som ber sentralbordet om å få snakke med Herr Lyng eller fru Ygg har misforstått fullstendig. Navnet skal understreke den norske tilknytningen og hvordan møblene er et resultat av «den norske levemåten». Ygg er hentet fra Yggdrasil, verdenstreet. Lyng er typisk norsk, selv om vi ikke kan påberope oss monopol i den internasjonale floraen.
Med felles kjærlighet til den ville, norske naturen og funksjonell stilren design ble ygg&lyng etablert i 2009. Elin Louise og Tommy Sveen står bak møbelmerket der ambisjonen har vært å holde fast i stolte røtter i tradisjonelt håndverk og skandinavisk modernisme. Enkle rene former og naturlige materialer råder. Med modernismen følger også tilknytning til det urbane og moderne. Ingen hyttemøbler her i gården, men myke geometriske former og beskjedne dimensjoner.
Bevares – det er vakkert, og kolleksjonen forholder seg på ingen måte til den etymologiske betydningen av navnet Ygg; «den fryktinngytende»

Hus og hage

Inetriørforretningen i Drammen, Hus og Hage, er fortsatt ett av ankerfestene for Elin Louise Sveen og utgjør et kjærkomment utsiktspunkt ut i markedet, som kommer produsenten ygg&lyng til nytte. -Vi hadde etter hvert lang erfaring med utemøbler, men ville også jobbe med innemøbler, forklarer hun. Vi stilte oss først spørsmålet; hva mangler i markedet og hva vil vi like å jobbe med selv? Produkter vi kunne ønske oss og som også kunne ha et større marked; spisestuesofaer, bord med forskjellige uttrekk, fleksible møbler som kunne bestilles på centimeteren skulle bli blant våre særegenheter, forteller Sveen.

Ygg&lyng er ingen «produsent» i den vanlige forståelsen av ordet. Her er ingen maskiner i kjelleren, som søker beskjeftigelse og som legger begrensninger på hvordan produktporteføljen kan bli. -Vi jobber med 10 forskjellige europeiske produsenter, forteller Sondre Lie, daglig leder i ygg&lyng. Det gjør oss fleksible og gjør det mulig å finne produksjon der det resultatet blir best. Alt er made-by-order og kunden spesifisere ned til detaljene hva de ønsker.

Ingen etteraping

Kolleksjonen er samlet i en rikholdig katalog og teller et femtitall hovedprodukter. Man ser raskt både den nordiske arven og tidens rådende uttrykk. Katalogen kan røpe en inspirasjon fra svenske og danske kolleger med stor suksess i vår tid. Uttrykk som kan finnes igjen i både Hay, Muuto, litt Norrgavel, en dash Norman Copenhagen røper et slektskap, men ingen etteraping eller kopiering. Ygg&lyng står med andre ord i en tradisjon, men på helt egne ben. De møbelproduktene i katalogen er designet av Elin Louise Sveen.

-Designprosessen involverer også andre i selskapet, forteller hun. Når vi begynner arbeidet med et produkt eller en modell ser vi gjerne etter hull i vår egen kolleksjon eller mangler i markedet, vi konsulterer våre forbindelser og kunder om det samme og får god respons fra forhandlerne. Det er de som er best til å registrere hva markedet spør etter.
Designprosessen er mye frem og tilbake forstår vi, der skisser og ideer sirkulerer mellom flere før Sveen signerer det endeliElin ge resultatet. Spiseområdet er godt dekket i kolleksjonen. Spisestuestoler, spisesofaer og rause bord skal garantere for gode stunder i sosiale lag rundt måltidene. De fleste stolene er stoppet for god komfort tilpasset tidens sammenhenger, der man sjelden kommer lengre enn til spisebordet. De enkel linjere formene dominerer, men et par av modellene i «spisekolleksjonen» leker med klassiske former som vi finner i Budalstolen og i barokke bord. Sofakolleksjonen er «klassisk samtidig» om man vil. Men, også her har Sveen lekt med historisme ved en av modellene. Sveen har selskap med designer Elisabeth Graff Espevoll i arbeidet. Hun er ansvarlig for enkelte av lampene og bordet som er gitt navnet Ljå. Ljå henter navnet fra formen av understellet. Enhver som har vært med på gammelmodig slått vil forstå! Bordplaten er matt-slipt, norsk stein, Larvikitt. Feltspatkrystallene i blå og grønnaktige toner glitre i en matt og eksklusiv overflate. Larvikitten, som er Norges nasjonalbergart, finnes kun i Larviksområdet i Norge. Steinen er et av verdens mest kompakte og slitesterke materialer, krever minimalt med vedlikehold. Samarbeidet mellom Lundhs steinindustri i Larvik og ygg&lyng er interessant og bør kunne inspirere andre.
Designeren Merethe Berggaard, som har signert en lampe i kolleksjonen. Espevoll har utdannelse innen kunst og håndverk og Elin Louise Sveen er utdannet grafisk designer og har også mer enn en finger med i spillet ved utformingen av bedriftens materiell, webside og grafiske profil.

Elin Louise Sveen og Sondre Lie. Bordet Viola foran. Foto: Knut Skoe
Elin Louise Sveen og Sondre Lie. Bordet Viola foran. Foto: Knut Skoe

Forhandlere

– Foreløpig har vi 50 – 60 forhandlere. Vi kommer til å satse tyngre i kontraktsmarkedet, forteller Sondre Lie. Produktene kan langt på vei være de samme i begge kanalene og foreløpig har vi solgt en god del modeller til hotell og restaurantprosjekter som er på jakt etter moderne møbler med et nordisk uttrykk.
The Hub i Oslo er ett av de siste, men møbler har også funnet veien til Hygge Hotel i Brussels og Svalbard Hotell i Longyearbyen, for å nevne de mer eksotiske.
Ygg&Lyng har presentert seg på Stockholm Furniture Fair og har gjennom de senere årene opparbeidet et internasjonalt nettverk i deler av Europa. Forhandlerlisten forteller en ganske vanlig historie om tilfeldige liebhabere som har ønsket akkurat disse møblene inn i sin butikk. -De forhandlerne vi har i det internasjonale og nordiske markedet kan være startpunkt i hvert enkelt marked, smiler Lie.
Det tror vi! Om navnet har erkenorsk utgangspunkt – uttales det like godt på tysk som på engelsk.

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev