«Treskulpturer inntatt til salgs» kunne man lese i en ytterst beskjeden annonse A. Huseby & Co rykket inn i Aftenpostens utgave 15. mars 1939. Man har ikke hatt for vaneå rope høyt der nede fra Møllergaten 6. Det blir det nok en endring på fremover. – Vi har styrets støtte til å øke markedsførings-budsjettet, avslører daglig leder Tove Mette Eikefet.
Tove Mette Eikefet er daglig leder i A.Huseby & Co
Tove Mette Eikefet er daglig leder i A.Huseby & Co

    • Publisert: 25 januar 2019
    • Tekst: AV KNUT SKOE

En runde i butikken avslører at de skulle ha budskap nok å fylle roperten med. Den gamle butikken i «Møbelgaten» har det beste av hva særlig norsk og nordisk design kan by på. Møblene og objektene står godt hver for seg og tidstypisk nok er andelen klassikere i ny utgave relativt høy. Vi mistenker at mange av dem kan ha hatt sin plass på gulvet her uavbrutt i et par generasjoner. Danske Egget står klar i det vestre vinduet og norske Siesta i det østre. Begge i dagens tekstiler eller kresent skinn. Innover i lokalet påtreffes flere produkter av det mange kaller «gullalderen» i nordisk design. Betegnelsen hopper glatt over hvor mye annet som ble produsert og som er godt glemt og gjemt. Her står bare de modellene som har tålt tidens tann og øyets slitasje. Ingmar Relling, Arne Jacobsen er godt representert sammen med sine samtidige. Det amerikanske paret Eames likeså. Nå har de selskap av dagens helter; Andersen & Voll, Andreas Engesvik, nykommere som Hallgeir Homstvedt har fått god plass.

Kremmerånd

– Vi selger juveler, sier Tove Mette Eikefet, daglig leder i A Huseby & Co as. Både etternavn og dialekt røper at 130 års familiehegemoni er brutt og man har gått utenom slekten etter ny ledelse. Eikefet er bergenser og har lang fartstid fra møbelbransjen. -Jeg har jobbet med sortiment i kjedesammenheng, hvilket innebærer at jeg har fått kjeft gjennom 20 år, smiler Tove Mette. Det er jo alltid slik at den som skal peke på hva som kommer ikke kan bevise noe før det er bevist. Når man sitter på et kjedekontor blir man gjerne fortalt at «du vet jo ikke hvordan det er å drive butikk». Vel, det får jeg jo lære meg nå! Idekjeden, Living, Fagmøbler og Møbelringen – g Home & Cottage (puuhh) er blant dem som har nytt godt av hennes ekspertise så langt i karrieren. Rollen som daglig leder i butikken vil sette kremmerånd og møbelkompetanse på en prøve nokså annerledes enn kjedelivet. Faghandelen har vist seg å møte utfordringer fra mange hold. Livet utenfor kjedenes masseprofil og effektivitet, eller konseptbutikkenes motetrykk og matchende merchandising kan være utfordrende, men om vi forstår Eikefet rett; ikke uten lyspunkter.

Iscenesette

Hvert eneste enkeltprodukt i er valgt utfra sine egne kvaliteter; god design, godt håndverk og varig kvalitet fra seriøse produsenter. -Men de kan jo iscenesettes, mener Tove Mette! Selv om enkeltprodukter har en egenverdi vil vi gjerne vise dem i sammenheng. Derfor setter vi sammen tablåer for å gi kundene ideer og forslag til hvordan møbler fra forskjellige produsenter kan kombineres.

Tablåene følger antydningens kunst; Produktene har plass til å bli prøvd og bli sett, men er også satt sammen i inspirerende kombinasjoner som gjør enkeltprodukter til interiører.

Bærekraft

Dyre produkter, Tove Mette? Joda, hun er klar over at de ligger i øverste prisleie, men ser også en økende interesse selv fra yngre mennesker som tar seg råd til å investere i kvalitet og design. -Vi snakker jo stadig mer om å få ned forbruket, gjøre alt mer bærekraftig og å ha færre ting. Dette er trender som er i favør av vårt tilbud. De unge begrunner et kostbart møbelkjøp med at de kun skal ha den ene, eller at det er et viktig poeng at kvaliteten gir møbelet et langt liv og mange år. Når leilighetene blir mindre trenger de også færre ting og kan koste på seg bedre kvalitet.

Netthandel

– Vi trenger større volum! Selv om kvalitetsprodukter koster kan merkevareverdien og kvalitet gi kalkyler som er vanskeligere å leve med. Det er jo naturlig – de kjente merkevarene kan ta større del av inntjeningen selv. Det er vår utfordring, det blir mindre igjen å drive butikken for. Vi har store forventninger til vår nye plassering på Skøyen, men ser også at vi skal modernisere hvordan vi jobber gjennom blant annet å utvikle en netthandel for våre produkter.

Netthandel byr på en mulighet for forretninger uten geografisk spredning og en godt egnet for salg av innarbeidete merkevarer med kjent kvalitet. Det er A. Husebys fordel i denne sammenhengen, men det er samtidig stor konkurranse i markedet på nettopp en del av de produktene som er forretningens kjerneutvalg. -Vi må lage en god netthandel da, er Tove Mettes svar på utfordringen. Vi har i år for første gang ansatt en som ikke har salg i butikken som sitt hovedanliggende. Pernille Münster har jobbet her på deltid ved siden av studier, men er nå ansatt for å ta seg av markedsføring, vår tilstedeværelse på sosiale medier – og vil få en rolle i utviklingen av en netthandelsløsning. Både Pernille og Tove Mette har en formening om hva som vil bidra til å gjøre den netthandelen A.Huseby skal utvikle god – og kanskje bedre enn andre. -På samme måten som vi mener det er utrolig viktig for oss som jobber med kjente designprodukter og kvalitetsmøbler å kjenne til og formidle alle de gode historiene om produktene, skal nettsidene og handelsløsningen formidle historier.

f.v. Catherine Lacour Johansen, Pernille Münster, Tove Mette Eikefet, Maja Mogens Bråten
f.v. Catherine Lacour Johansen, Pernille Münster, Tove Mette Eikefet, Maja Mogen

Karenslyst

Det er slutt i Møllergata. Gaten som har vært møbelgaten fremfor noen i Oslo sentrum er nå på vei til å tømmes for møbelhandlere og fylles opp av tappetårn, pizzaovner, mat og vin. Bygget har fått ny huseier etter at familien solgte eiendommen. Det betyr markedsleie og en ny økonomisk situasjon for butikken. Det er helt andre bransjer som har større betalingsevne enn møbelhandel. Foreløpig kan det se ut til at serveringsbransjen er den mest betalingsvillige og også den som er mest uavhengig av miljøtiltak, bilfritt sentrum og andre tiltak som skal til for å skape «Miljøbyen Oslo». -Vi flytter i mars eller april, sier Tove Mette plutselig. Det hele har gått ganske raskt, vi flytter inn i lokalet som tidligere huset Habitat i Karenslyst Allé. Gaten på vestsiden av Oslo i området som tidligere var dominert av industriproduksjon; transformatorer og el-materiell hos NEBB og produksjon av lokomotiver i Thune industrier har sakte men sikkert vokst til å bli et design, møbel og interiørsenter. A.Husebys konkurrent og kollega Martin Olsen var viktig medvirkende til å omdefinere området som i dag inkluderer Slettvoll, Bohus, Expo Nova, Møbelringen, W22, Hole Design og altså A.Huseby & Co, i tillegg til en rekke kjøkkenleverandører.

130 år gammel flytter Huseby «hjemmefra » for første gang på mange generasjoner. Det er på mange måter en ny forretning som flytter. -Det har vært en del utskiftning det siste året. Familien Huseby er blitt tallrik, er fortsatt eiere og flere i familien bidrar med sin kompetanse og historie i arbeidet på forskjellig vis. Forretningen har vært gjennom store skifter de siste årene. -Vi har hatt ganske stor utskifting av ansatte de siste årene, blant annet. De fleste som jobber her nå er yngre, men fortsatt svært kompetente. Men, det er jo også riktig som en av de ansatte som sluttet for en tid siden sa – «nå forsvinner 70 års kompetanse ut døren. » -Vel – vi får se, smiler Tove Mette, men han sa også: «og siden det har det gått bedre enn noensinne»! Vi hadde 10% økning i omsetning i fjor, og er veldig godt fornøyd med det. Det tyder på at det er litt kompetanse igjen i A. Huseby. Og nå ser de bare fremover; Nytt år – nye muligheter, nytt sted!

Møblene kan iscenesettes, sier Tove Mette Eikefet
Møblene kan iscenesettes, sier Tove Mette Eikefet

Andreas Nilsen Huseby ble født i Eidsberg 6. desember 1858, på gården Huseby, som sønn av Nils Gundersen og hustru Tone Marie.

Det later til at Nils drev med møbelsnekring som bigeskjeft og dette kan ha påvirket sønnene. Tre av sønnene, Gustav, Christian og Andreas, ble møbelsnekkere i Kristiania.

Unge Andreas dro egentlig til hovedstaden for å ta middelskoleeksamen og deretter bli dyrlege, men etter eksamen ble det altså møbelsnekkerskolelære for ham også. I byens adressekalender finner vi ham i 1880-årene oppført som snekkersvenn, med bolig i Grüners gate 6, og senere i Steenstrups gate 2 – etter giftemål med Mathea Johnsen fra Nes på Hedemarken i 1886.

Borgerskapsbrev som snekker i Kristiania fikk han i oktober 1889, og i samme år ble altså firmaet grunnlagt: A. Huseby & Co. Snekkermester. Bak dette Co. sto broren Christian. Firmaets adresse var Youngsgaten 13B med innkjøring fra Vaskeribakken, nå Henrik Ibsens gate.

A.HUSEBY & CO I KONSENTRAT
Omsetning: 40 millioner kroner
Antall ansatte: 18
Eiere: Etterkommere etter Andreas Huseby, brødrene Axel og Einar er største eiere med 24% hver.
Daglig leder: Tove Mette Eikefet

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev