Jærstolen I modifisert utgave er valgt til restaurertingen av Mariakirken i Bergen. Bergen eldste bygg – fra 1180 – har

    • Publisert: 17 juni 2015

Jærstolen I modifisert utgave er valgt til restaurertingen av Mariakirken i Bergen.

Bergen eldste bygg – fra 1180 – har overlevd kriger og bybranner. Når Mariakirken åpner etter restaurering vil menigheten oppleve en oppgradert komfort tilpasset rommet fra middelalderen.

To firmaer fant løsningen sammen

To norske bedrifter har utviklet spesielle løsninger uten å forstyrre rommets klassiske form og utseende. Kirken har vært utstyrt med Jærstoler fra Hjelmeland siden 1956. Når stolprodusenten Aksel Hansson igjen har vunnet kirkens gunst er det med en stol som er litt annerledes enn den som har stått i kirken de siste 60 år.  Varmeprodusenten Safe Heat på Kongsberg og Aksel Hansson har funnet en løsning som skal gi kirkegjengerne en varm og behagelig stund i den gamle kirken. Stolene er konstruert for å kunne ha varmekilden under stolradene og i setene er kinesisk siv erstattet med stopning og ullstoff.

Åtte leverandører konkurrerte

– Jærstolene er valgt i konkurranse mellom syv leverandører forteller interiørarkitekt Siri Øijord Haugan i Akasia, som har vært ansvarlige for restaureringen av kirken. –Kriteriene våre har vært; høy kvalitet, egenskaper, pris og garanti. Vi hadde beskrevet nøye hva vi ønsket for kirken, forteller Haugan. Vi hadde bestemt oss for at stolene skulle ha stoppet sete, måtte kunne tåle belastningen gjennom mange år, være flammehemmende og, ikke minst, kunne passe i en steinkirke fra middelalderen. – Stolene er i eik og har fått et lag beis før de er lakkert i matt lakk. Slik passer de godt inn og ser ut som om de har stått der «alltid».

Måtte modifiseres litt

Stolene måtte modifiseres litt for å kunne benyttes sammen med «benkevarmere» fra kongsbergbedriften. –Vi utvikler løsninger for å varme opp menigheten i rom med stor takhøyde og svære volumer forteller Gustav Wesseltoft i Safe Heat. Dette er første gang ovnene er installert sammen med stoler, forteller Wesseltoft. Bedriften har levert varme til mer enn tre hundre kirker i Norge og Sverige og er spesialister på dette.

Kirken er fullstendig renovert, kunsten er restaurert av profesjonelle konservatorer og det er gjort noen moderne tilpasninger i tett samarbeid med Riksantikvaren.

Åpningsgudstjenesten er den 21. juni i år.

(Pressemelding.)

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev