O jul med din vrede
På toppen av ønskelisten til norsk handelsnæring, sto det i år som i fjor at den urettferdige 350-kronersgrensen for toll- og momsfri netthandel fra utlandet skulle fjernes. Igjen svikter regjeringen og samarbeidspartnerne – og strør samtidig salt (eller sukker) i såret med økte avgifter.
Det skriver samfunnspolitisk direktør Harald Andersen i en kommentar på Virkes hjemmeside, og fortsetter:
Julehandelen har allerede startet, og på fredag sparkes en av årets største handledager, Black Friday, i gang. Nordmenn flest forbinder kanskje julehandelen med en god blanding av hygge og stress, men for handelsnæringene er det ramme alvor. Ikke minst er det viktig for hele den norske økonomien. Husk på at handelen er Norges største private arbeidsplass, med over 370 000 arbeidsplasser, som bidrar med inntekter til statskassen på 216 milliarder kroner.
Et urettferdig spleiselag
Vekst i varehandelen er altså viktig for vekst i Norge. Det er derfor bekymringsfullt når nesten en av ti varehandelskroner forsvinner ut av landet, i form av grensehandel, handel på utenlandsreise eller handel i utenlandske nettbutikker. Varehandel er ikke lenger en skjermet næring. Særlig netthandelen mot utlandet har eksplodert de siste årene. De siste fem årene har den vokst med hele 225 %, tre ganger mer enn det handelen i norske nettbutikker har vokst. Innen 2030 anslår vi at den vil ha syvdoblet seg. Det er ikke så rent lite!
Og det er jo ikke så rart at denne trenden fortsetter, når myndighetene har valgt å gå inn og ”spleise litt med deg” på hvert eneste kjøp fra utlandet som er under 350 kroner. For mens du må betale moms på alle kjøp fra norske butikker, både fysisk og digitalt, slipper du det i utenlandske nettbutikker så lenge kjøpet er på under den grensen. Og hvis du tenker at det ikke skjer så ofte, kan jeg også fortelle deg at våre forbrukerundersøkelser viser at 3 av 4 nettkjøp fra utlandet faktisk er på under 350 kroner.
I tillegg sukres grensehandelspillen
Som om det ikke var nok at 350-kronersgrensen består, har regjeringen og samarbeidspartene også valgt å øke avgiftene på alkoholfrie drikkevarer og på sjokolade- og sukkervarer med 2 mrd kroner. Det er en ide som bommer grovt på målet om å bedre folkehelsen.
Matbransjen samlede innsats har allerede gitt solide reduksjoner i sukkerforbruket. Helsedirektoratets egne tall viser at forbruker gikk ned med nær 25% i perioden 2005-2015. Sukkerforbruket fra brus er redusert med 18% de siste fem årene. Avgiftsøkninger på mellom 40-80% er en dårlig takk.
For samtidig som myndighetene og matbransjen sammen jobber for svært ambisiøse og krevende mål for å bedre nordmenns kosthold, gjør regjeringen det enda mer lønnsomt for folk å hamstre billig godteri fra svenske butikker. De som virkelig kan juble over statsbudsjettet, er aktørene over grensen som gjør seg rike på å utnytte moms- og avgiftshullet ved å lempe norske hjem fulle av sukkervarer som unngår alle norske avgifter. Som for eksempel svenske Maxgodis, en nettbutikk hvor 70 % av omsetningen kommer fra Norge. I 2017 regner de med å selge 4 tonn godteri til Norge – hver eneste hverdag. Nå har de fått enda en gavepakke.
Og det skjer samtidig som norske dagligvarekjeder, kiosker, bensinstasjoner og andre butikker pålegger seg selv strenge krav til å ta ansvar for nordmenns folkehelse ved å selge mindre sukkervarer. Nordmenn får ikke sunnere kosthold av at godteriet kommer fra Sverige.
Vi gir oss ikke
I en tid der Norge sliter med å skape nye jobber og presset på statlige finanser snart blir sterkere, kan det ikke beskrives som annet enn absurd at regjeringen med viten og vilje eksporterer både arbeidsplasser og skatte- og avgiftsinntekter ut av Norge. Igjen har et statsbudsjett blitt lagt frem, uten at politikerne tar innover seg hva de gjør mot en næring som holder liv i bygdene og skaper store verdier. Det er rett og slett svært, svært skuffende.
Vi fikk ikke ønsket vårt oppfylt denne julen heller. Virke Handel kommer likevel ikke til å sitte på latsiden. Vi gir oss ikke før disse åpenbare feilene rettes opp, slik at vi norsk handel kan konkurrere med utlandet under like avgiftsmessige betingelser, skriver Harald Andersen i sin kommentar.
(Kilde: Virke.no)