Dørmatta er kanskje blant bransjens mer prosaiske produkter. Nødvendig og nyttig, men uten den høyeste status. At den skal få større betydning enn et sted å gjemme nøkkelen kommer frem av historien om Heymat. En «gaselle» i bransjen, som de siste fire årene har gått fra null til 11,7 millioner. Sonja Djønne har hendene på rattet, men hun trekker på tre generasjoners familiehistorie i vaskeribransjen.
Sonja Djønne
Sonja Djønne

    • Publisert: 25 februar 2019
    • Tekst: AV KNUT SKOE

Ektemannen Thoralf Lians familie har lang fartstid i vaskeribransjen Mo i Rana. Han driver i dag bedriften Clima, der produktene retter seg mot bedriftsmarkedet. -Familiebedriften har gjennom tre generasjoner blant annet utstyrt offentlige miljøer med de grå og anonyme mattene vi alle er blitt vant med å møte på innsiden av oppganger og kontorer. Mattene har åpenbare funksjonelle kvaliteter og sparer gulv for slitasje og frigjør sko for smuss og fukt. Men altså; helst i det offentlige rom. Ingen vil legge slike matter inne i egen entré. I Heymat er følgelig forretningsideen å holde på indutrimattenes funksjonelle kvaliteter, men gi dem et design som gjør at vi vil bruke dem i våre private hjem. De oppsummerer det selv i markedsføringen; Industrikvaliteten gjør at huset ditt holdes fritt for sand og søle, mens det delikate designet dekorerer gangen din. At ideen var god har de fått bekreftet raskere enn de antakelig torde håpe på! I det hjemlige Grand Prix er babyen Heymat allerede større enn morselskapet og bekrefter at det var mulig å gjøre et slikt industriprodukt til et designprodukt for private hjem. -Vi har brukt slike matter hjemme og var overbevist om at dette var et produkt som måtte kunne tilpasses private hjem, forteller Sonja Djønne.

Markedsundersøkelser

Men, man stuper ikke inn i beslutninger i familien Djønne/Lian. Markedsundersøkelser måtte til; -Vi gjorde det ganske enkelt. Vi tilbød ansatte hos våre kunder og bedrifter i området her i Mo i Rana å bruke en matte hjemme mot å gi oss tilbakemeldinger på erfaringene. Var produktet nyttig, kunne de være villige til å betale noe mer for dem enn en vanlig matte, osv? Alle tilbakemeldingene vi fikk bekreftet at; «Jo – dette kunne være produkter folk ville være interessert i.»

Norsk design

– Da var det jo bare å sette i gang! Vi fikk god hjelp av Doga i Oslo i jakten på riktig designer for oppgavene. De utarbeidet en liste over designere de mente kunne være aktuelle og gav noen anbefalinger med på veien.

Slik kom Heymat i kontakt med Kristine Five Melvær, en av tidens mest aktive designere med produkter i forskjellige kategorier på samvittigheten. Five Melvær har den perfekte bakgrunnen for nettopp å designe Heymats matter; hun er utdannet både grafisk designer og produktdesigner – og mattene er nærmest for gulvets grafiske «trykk» å regne. Melværs design har forskjellige uttrykk. Noen er basert på fargerike geometriske mønstre, mens årets nyhet, kolleksjonene Sand, Sjø og Strå er særpreget ved at mønstrene ligger som et relieff i mattens overflate. Det gir tredimensjonale mønstre i luven og gjør mattene enda bedre til å rense skoene for vann og søle.

Norsk design har stor bredde og kvalitet for tiden. Slik har også Heymat kunne bygge en stall av interessante unge designere under sin korte levetid. Kristine Five Melvær har fått selskap av flere; Caroline Olsson er en av de unge som også har gjort seg bemerket på den norske designscenen de siste ti årene eller så. Hun er master i produktdesign fra Høgskolen i Oslo og Akershus og er et sentralt medlem i den norske designgruppen KLUBBEN. Hedmarksjenta har jobbet med glass, objekter og møbler og lamper og har også spilt en rolle som organisator og arrangør av utstillinger av norsk design i inn og utland. I sine matter hyller hun den norske naturen og fargepaletten som endrer seg med årstidene. I seriene Løv, Blåne og Eine betrakter hun landskapet både fra avstand og tett på, og tolker funnene gjennom et geometrisk formspråk som vekker undring og nysgjerrighet.

Også designeren Magnus Voll Mathiassen har latt seg inspirere av natur og værfenomener som oppstår i landets ytterpunkter. I kolleksjonene Å, Nord og Føn finner vi abstraksjoner av de storslagne landskapene av fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord. Abstrakt, men gjenkjennelig. Magnus er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen, og jobber med grafisk design, kunst og illustrasjon.

Mer vær finner vi også i kolleksjonene Cathrine Christensen har signert. I Hagl og Lyn har hjembyen Bodø gitt opphav til iøynefallende mønster, tolkninger av snøvær og sterke naturkrefter. Cathrine har også utviklet logoen og profilen til Heymat.

Hege Homstvedt har designer Heymats barnematter Ida og Mikkel. Litt natur også her, men nå er det dyrelivet som trekkes frem. Designet og samarbeidet med Hege er resultatet av designkonkurransen Lekende lett, som Heymat arrangerte i samarbeid med Oslo Design Fair sommeren 2017. Hege vant med lekne, grafiske portretter av en revevalp og en isbjørnunge.

Salgsansvarlig Tina Østrem hadde lange dager i Stockholm
Salgsansvarlig Tina Østrem hadde lange dager i Stockholm

Sirkulær økonomi

Mattene er en myk opplevelse. Ikke svært tykke, men de fleste modellene kjennes myke nok under føttene, slik man forventer i private interiører. Årets nyheter, Strå, Sjø og Sand har luv produsert av 100 % resirkulert plast, med litt grovere overflate og sklisikkert underlag av nitrilgummi. Matten er av slitesterk industrikvalitet med spesielt god absorberings- og oppsamlingsevne, og egner seg særlig godt utendørs.

– Det er et vesentlig poeng for oss at produktene våre produseres av resirkulert plastmateriale, forteller Sonja Djønne. Råstoffet til produktene kommer fra konsumentinnsamlet plast.

Så det er brusflasker og yoghurtbegre som er råmaterialet?

– Ja, det kan du si, men ikke spør om prosessen som omdanner dette til tekstilmateriale. Den er kompleks, forteller Djønne.

Vi har ingen slik produksjon i Norge slik at Heymat må gå samme veien som produsenter av sportstøy og motetekstiler, tepper og annet, til USA, Tyskland og Baltikum for å få mattene produsert. Norge er et foregangsland i innsamling av plast fra husholdningene, blant annet gjennom Grønt Punkt og panteordningene, men plasten sendes i stor grad til utlandet for omdanning til nytt materiale eller energi.

Andrea Louise Nilsen har ansvaret for lager og logistikk  her med med Sonja Djønne
Andrea Louise Nilsen har ansvaret for lager og logistikk her med med Sonja Djønne

Eksport og vekstambisjoner

På få år har Heymat fått en imponerende distribusjon. Først og fremst i Norge, men bedriften har også små ankerfester i hhv. USA, Canada, Japan, Sverige – og Island. Eksportmarkeder som sikkert kan bidra til senere ekspansjon. Men, det er Tyskland som utgjør det prioriterte eks-portmarkedet nå. -Vi er med på et viktig program for å øke eksporten til Tyskland forteller Djønne.

Innovasjon Norge prosjektet Global Growth Nordic Living Germany omfatter norske ferdigvareprodusenter som får gjennomgå et program som gir praktisk og realistisk erfaring med et komplisert tysk marked. Markedet internasjonalt etterspør norsk design og bærekraft, kvalitet, skandinavisk livsstil og verdier har status ute. Norske produkter, produsenter og designere assosieres med disse begrepene. På denne bakgrunnen har Innovasjon Norge opplevd stor interesse for programmet og bedriftene som var heldige og fikk plass får hjelp til å planlegge langsiktig eksportsatsing. Bedriftene får oppfølging gjennom samlinger, en-til-en rådgivning og finansiell risikoavlastning.

Programmet er veldig verdifullt for oss, sier Djønne, som ellers er svært aktiv i markedsføring på messer i inn og utland. Stockholm, Oslo og New York foreløpig. -For tiden vurderer vi hvor det er riktigå stille ut for å treffe det tyske markedet. Det kan bli Køln eller det kan bli Frankfurt. Det er mange messer som kan være riktig for produkter på interiørområdet, avslutter Djønne.

Kristine Five Melvær
Kristine Five Melvær
Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev