Resirkulerte plastflasker blir kjøkkenfronter på IKEA. Hvert år brukes milliarder av plastflasker (PET) verden over. Noen av dem gjenvinnes til
Anna Granath inspiserer en plate med plaskfolie laget av resirkulerte PET-flasker. (Foto: IkeaToday)
Anna Granath inspiserer en plate med plaskfolie laget av resirkulerte PET-flasker. (Foto: IkeaToday)

    • Publisert: 01 februar 2017

Resirkulerte plastflasker blir kjøkkenfronter på IKEA.

Hvert år brukes milliarder av plastflasker (PET) verden over. Noen av dem gjenvinnes til nye produkter, men mesteparten kastes.

– Det vi gjør på IKEA har stor innvirkning på miljøet, siden vi jobber med store volum. Ved å bruke gjenvunne materialer kan vi produsere mer bærekraftig, sier Anna Granath, produktutvikler på IKEA.

Hun er prosjektleder for teamet som har utviklet KUNGSBACKA. Prosjektet startet for to år siden, med en visjon om å lage en mer bærekraftig kjøkkenfront. Sammen med en nyskapende italiensk leverandør, begynte teamet å utforske mulighetene som gjenvunne materialer gir.

Plastfolie av PET-flasker

Undersøkelsene resulterte i utviklingen av et nytt materiale på markedet – en plastfolie laget av kastede PET-flasker, samlet inn av japanske kommuner.

– Vi fant en metode for å forvandle brukte plastflasker til en plastfolie som er laminert på KUNGSBACKA kjøkkenfronter. Den største utfordringen var å lage en folie av gjenvunnet materiale som oppfyller de samme kvalitetskravene som folie fra helt nytt materiale. Vi jobbet hardt for å ikke måtte gå på kompromiss med verken kvalitet eller pris, sier Marco Bergamo, Head of Development hos den italienske IKEA-leverandøren, 3B.

Det trengs 25 halvliterflasker for å dekke den svarte overflaten på en 40×80 cm KUNGSBACKA kjøkkenfront. Dette er et viktig steg for IKEA på veien frem mot en mer sirkulær økonomi. I KUNGSBACKA får resirkulerte plastflasker og gjenvunnet trevirke nytt liv og betydelig lengre levetid. Som alle kjøkkenfronter på IKEA har KUNGSBACKA kjøkkenfronter 25 års garanti.

Vil øke andelen gjenvunnet materiale

– Vi må bli bedre til å bruke planetens ressurser på en smart måte. IKEA har som mål å øke andelen gjenvunnet materiale i produktene våre. Vi jobber med å utvikle nye metoder for gjenbruk av papir, trefiber, skum og plast, slik at disse materialene kan få nytt liv i nye produkter, sier Anna Granath.

(Pressemelding)

 

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev