Det pågår en sakte men radikal endring i hvordan fremtidens handel blir. Ny teknologi har åpnet opp for en annen kundeadferd enn før internett.

    • Publisert: 09 mars 2019
    • Tekst: AV BRANSJESJEF EGIL SUNDET

Nøkkelen i endringene som pågår er at kundeadferden skifter. De ikke lenger så nye teknologiske mulighetene forbrukerne har gjør at de leter frem eller finner produkter, tjenester og merkevarer på nettet. Før måtte kundene finne frem ved å besøke fysiske butikker.

Dette gir trusler, men også muligheter for varehandel og industri eller leverandører til butikkene. Det krever at man som aktør innen møbel- og interiørbransjen må danne seg et bilde over hvordan hverdagen og markedet vil endres og ta egne valg i forhold til hvordan møte den nye kundeadferden på en best mulig måte gitt de forutsetninger og muligheter man selv har.

EGIL SUNDET

Møbel taper

Noen eksperter mener at den endrede kundeadferden vil føre til at om 30 år står netthandelen for 50 prosent av salget, og som konsekvens vil mange butikker stenge. Særlig møbel- og klesbransjen i Norge vil stå «som de store taperne i handelsbransjen», mens «vinnerne er butikker med bredt vareutvalg, som Europris og Søstrene Grene» Dette er ekspertenes ord, som jeg låner til min spissede oppsummering av hva det store flertall av eksperter synes enige om.

Bare for fem år siden sa de samme ekspertene at netthandelen nærmest ville ta over hele markedet og fortrenge de fleste fysiske butikkene og den tradisjonelle varehandelen. Heldigvis har man nå begynt å se at hele kundereisen er viktig, som også inkluderer ta, kjenne og se på mer enn det webutstillinger naturligvis gir anledning til. Samtidig trekkes kompetanse, kvalitet og hele kundeopplevelsen inn igjen som faktorer med på å avgjøre en handel.

Arbeidsdeling

En av de positive sidene ved internett er at produsenter og leverandører får muligheten til å vise frem hele sin kolleksjon og fordelene til produktene i miljøer bedre kategorisert i forhold til kundesegmentene enn det den fysiske butikken har mulighet og kompetanse til. Det finnes eksempel fra Norge på hvor dette har tjent både varehandelskjede og produsentene. Gjennom en arbeidsdeling hvor produsentene får vist bredden i porteføljene sine på nettet, som er bedre kundetilpasset mv., og så henter kundene varene i kjedebutikken etterpå viser det seg at kundene blir bedre kjent med den fysiske butikken som har gitt kjeden økt trafikk og mersalg!

Samarbeidsmuligheter

Du kan innvende at dette kanskje er naivt å generalisere slik for en bransjebyråkrat. Mulig det, men både norske produsenter/ leverandører og norsk varehandel lever av å selge til den samme sluttkunden, vi er i samme båt. Samtidig, på den motsatte siden frykter vi sterke globale distributører på nettet som har andre merkevarer og ikke-merkevarer i sitt tilbud.

Det er viktig å adressere hvordan dette vil påvirke handelen, leverandørene og industrien? Jeg ser gode samarbeidsmuligheter, uansett er det noe hver enkelt aktør må forholde seg til.

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev