Hvor vises morgendagens interiørstrender først, spør den internasjonale møbelmessen IMM retorisk, i sin egen presentasjon. Svaret er åpenbart; «På den internasjonale møbelmessen i Köln! Her presenterer trendsettere og kreative nykommere innovasjonene i det kommende året.» Meningene vil være delte om hvorvidt dette er riktig eller om messen bare er en av flere aktuelle for møbelnyheter.
Modulært hos Bellus
Modulært hos Bellus

    • Publisert: 17 januar 2019
    • Tekst: AV KNUT SKOE

Uansett er «Kølnmessen» et begrep i norsk møbelbransje og det valfartes fortsatt til byen ved Rhinen fra store deler av verden – så også fra norsk møbelbransje. Til sammen møter 125000 besøkende 1200 utstillere fra 50 land på det enorme utstillingsområdet. 14 haller dekker til sammen 240 mål stort område.

 

Skitt og kanel

På messer av denne størrelsen finner en både «skitt og kanel» og det er ikke alltid lett å se hva som er nytt, resirkulert, gammelt nytt, dårlig eller bra – eller salgbart. Kategoriene som vises er selvfølgelig legio, men noen møbeltyper er mer fremtredende enn andre. Typisk i år er at skjenker eller buffeter og sideskap er populære og finnes i utallige varianter, mens den digitale utviklingen har satt bokhyllene og den type oppbevaringsmøbler mer på vent. Bøker er tydeligvis ikke blant de nødvendige verktøy til glede, kunnskap eller oppslag som de var i tiden før smartphones, nettbrett og Kindle. Bøker kan bli redusert til interiørobjekter og gir derfor opphav til fullstendig ubrukelige, ikke funksjonelle hyller eller «trender» som den som har fått mye oppmerksomhet her hjemme i det siste; bøker med ryggen inn i hyllene.

Geometrisk hos Classicon
Geometrisk hos Classicon

Retro

Det kan være vanskelig å snakke om nye stilarter eller oppdage former som er mer fremtredende i år enn i fjor, til det er perspektivene for korte. «Retro» har vært populært en del år og har bidratt til at klassikere er satt i ny-produksjon og har blitt trukket inn i formtenkningen i nye produkter. Ifølge observatører på IMM er det retrospektive nå trukket inn som et stilistisk element i mye. Det er ikke bare har modernistiske, midten-av-århundret og popkulturklassikere kultstatus – formene kjennes igjen og finnes over alt, om enn i nye tolkninger, med en ny finish eller i en ny sammenheng. Kanskje er det slik at når livet er preget av forandring, gir det prøvde og klarerte trygghet.

Uansett om det er lyst og frekt, har en industriell stil eller er vist mot en mørk art deco-bakgrunn, er møbelmodeller solister i våre stuer. Tiden er inne for de gode enkeltmodellene tror man fra IMM, mens MESSER en pen og sammenhengende møblering er mer vanlig i kjøkkenet eller soverommet. Forskjellene mellom by og land, trangt og romslig interiør, store og små møbler, blir større. Alt tatt i betraktning krever den økende fleksibiliteten i våre liv nye møbler: mindre, mer modulære og mer multifunksjonelle.

Alltid fargerikt hos Bretz
Alltid fargerikt hos Bretz

Fløyel

Trenden mot en lys palett av grå, ledsaget av naturlige eller pastell nyanser fortsetter, selv om det synes å være inspirert av natur og etniske motiver i stedet for den skandinaviske stilen. Men det er to andre viktige retninger som fortjener en omtale: det flerfargete og en mørk, elegant tilnærming. Avant Garde kombinerer varianter av de primære fargene for å skape en effekt som et Mondrian-maleri, mens livsstilfraksjonen foretrekker et frekkere, sterkere utseende og kombinerer forskjellige nyanser av oransje, ikke bare med mørkegrønn, men med gul, turkis, bensin eller til og med mynte. Varme, mørke farger er veldig aktuelt; De harmonerer med rødt tre, mens mørke nyanser av blått og grønt kan kombineres med gull og messing for å skape en art deco-følelse.

Fatboy - fargerikt stoppested
Fatboy – fargerikt stoppested

Materialer

Tre er like populært som noen gang. Ikke særlig overraskende kanskje: foruten å være bærekraftig, er det levende og allsidig og skaper gode naturlige følelser. Gjerne i grove dimensjoner i den forstanden at det ikke er «slank» heller enn «ikke glatt». Bortsett fra det, er metall ekstremt populært, hovedsakelig i varme, eksklusive farger og ferdig som gull og messing. Og det blir ikke bare brukt til sofa- eller bordben: det beskjærer også som et dekorativt element for belysning, bord og veggmonterte elementer. Glass er i ferd med å etablere seg som den tredje kraften og kurv er populære også, med naturstein dukker opp her og der for å legge til en eksklusiv berøring. Lær brukes til sine myke, luksuriøse kvaliteter, og når det gjelder hjemmetekstiler ser vi en masse rene enkle tekstiler og comeback av en klassiker: fløyel. Fløyel kommer i et utall farger, og er velegnet for den som er ute etter en følelse av varme, et mykt utseende og et snev av luksus.

Retro hos &Tradition
Retro hos &Tradition
Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev