Ett av de mest kjente merkevarenavnene i møbelbransjen er også blant de eldste. Jan Ryde er sjette generasjon i eierfamilien og holder roret i bedriften som startet i 1852. Hästens har laget senger siden Napoleon den tredje proklamerte Frankrikes annen republikk og svensker flest begynte å rette blikket mot det forjettede land over Atlanteren. Etter 166 år er merkevaren fra «verkstedet» i Köping mer populær enn noen gang før.
Toppmodellen Vividus i Hästens Brand Store i Köping
Toppmodellen Vividus i Hästens Brand Store i Köping

    • Publisert: 23 mars 2018
    • Tekst: Knut Skoe

Det startet som sadelmakeri på kongelig privilegium. Men, allerede mot slutten av 1800-tallet skulle det også handle om senger og madrasser – og om søvn. Å gi grunnlag for god søvn er på alle måter sengens og madrassers viktigste kvalitet. Funksjon og kvalitet er viktig – form og design gis færre muligheter i det som er kalt hjemmets viktigste møbel. Det nytter ikke å jukse; The proof is in the pudding. – I alle markeder opplever vi en stadig økende interesse for sunnhet og livskvalitet. Det passer perfekt for nettopp våre produkter forteller Hästens CEO Björn Kölerud. Naturmaterialene appellerer til stadig fler og når vi innfrir det vi lover av kvalitet og komfort er det vårt viktigste suksesskriterium forteller Kölerud .

Madrassmaker

De fleste madrassprodusenter har god søvn som ledestjerne og finner sine funksjonelle løsninger for å gi brukerne nettopp det. Hos Hästens betyr det kombinasjonen naturmaterialer og nitidig håndverk. Det kan være fristende å kalle bedriften madrassmaker i stedet for madrassprodusent. De luftige hallene i fabrikken kan kanskje likne en industribedrift, men her er ingen roboter, samlebånd eller arbeidsprosesser styrt av stoppeklokke. Hver madrass bygges individuelt for den enkelte kunde og blir til gjennom sin gang i fabrikken. Hver operasjon utføres stort sett for hånd. BoToppmodellen mull, ull, lin, hestehår – furu i rammene, eik i pluggene og stål i fjærene og man har innholdet i madrassene. Hästens har brukt generasjoner på å finne frem til den beste blandingen av naturmaterialer; Hestehår fordi det isolerer og drenerer. Ull og bomull er behagelig og naturlig og bidrar til temperaturregulering i sengen. Lin brukes fordi det et særlig sterkt tekstilmateriale og fordi det har egenskaper som demper lyd. Solid nordisk furu gir solide rammer og sammenføyninger i fingerskjøt og eikeplugger gir en styrke og stabilitet.

Dread locks

Stålet i fjærene er valgt ut og formet etter Hästens spesifikasjoner, men produseres av en samarbeidspartner som en av de få komponentene som kommer ferdig fra underleverandører. Hestehår, som kanskje er opphav til produsentens navn, er i dag et biprodukt av kjøtt og skinnproduksjon og kommer til fabrikken i fast tvinnede «pølser» lik kilometerlange dread locks. Når hestehåret tvinnes opp holder det krøllformen og danner et perfekt drenerende (og fjærende) lag i den ferdige madrassen. Evnen til å drenere er en viktig kvalitet i en seng; vi avgir en relativt stor mengde væske mens vi sover. Omtrent en halv liter pr natt.

Fordelingen av hestehår i lagene er en av prosessene som krever lang erfaring og illustrerer håndverkets innsats; Underlaget spennes opp på rammer etter madrassens størrelse og riktig antall kilo hestehårskruseduller fordeles med en presisjon bare følsomme hender kan klare. Det går med en anselig mengde hestehaler i madrassene, 2,5 kilo i en overmadrass og 12 kilo i modellen 2000T. En opphopning på en del av madrassen vil kunne forplante seg slik at det oppleves som en bulk eller grop i madrassen og det tolererer ikke kvalitetskontrollen.

Eksklusiv

Den karakteristiske lagdelte sandwichformen er ett av Hästens kjennetegn og går igjen i alle modeller. 11 modeller har forskjellig karakter, pris og sammensetning og man kan velge fire forskjellige fasthetsgrader, noe som gir 44 forskjellige modeller i kolleksjonen. Så er det selvfølgelig mulig å legge inn noen helt individuelle valg – som form og størrelse, for dem som virkelig vil ha en seng utenom det vanlige.

I et hjørne av fabrikken holder en liten gruppe medarbeidere til i et slags verksted i verkstedet. Under ledelse av Jan Erik Leander er deres oppgave å lage den aller mest eksklusive modellen; Vividus. Den lille gruppen er valgt ut etter for sin lange erfaring og faglige skikkelighet. Vividus er regnet som en av verdens dyreste madrasser og i det segmentet tolereres ingen upresisheter eller feil. Ingenting blir gjort i en fei, alle sømmer er helt perfekte, fjærer er pakket ekstra inn, sammenføyninger er beskyttet mot slitasje, alle materialer er av ypperste kvalitet – og sengen koster som en liten leilighet eller en dyr Tesla. Og, har selvfølgelig et begrenset publikum. Den som vil kjenne en Vividus for en natt kan for øvrig booke rom 305 på Hotel Elite Bishops Inn i Köping.

Malangen til Marbella

Hotellmarkedet er en økende nisje for Hästens, slik det også er blitt for mange andre sengeleverandører. Den som skulle ønske å finne hoteller der man kan sove i en Hästens lar det seg gjøre i Europa å kjøre mellom hoteller fra Malangen i nord til Marbella i syd, fra London i vest til Moskva i øst. Men det kan nok lønne seg å bestille på forhånd – det er nok ingen av hotellene som har alle rom møblert på den måten!

150 personer produserer senger til et stadig voksende marked. Den karakteristiske blårutete sengen har for lengst nådd ut til de fleste verdensdeler, med Europa som det største nedslagsfeltet, og med Nord-Amerika og Kina som sterkt økende. Nitti prosent av sengene selges utenfor Sverige. Den håndverksbaserte bedriften er derfor en sjelden kombinasjon av høyt volum, internasjonalt salg og verkstedsbasert produksjon. Omsetningen ligger rundt 700 millioner kroner og det meste av salget foregår gjennom partnere og egne utsalg. I Norge arbeider man med å utvide antallet spesialforretninger til et landsdekkende nettverk. I det enorme Kinesiske markedet har Hästens allerede 25 forhandlere som kan tilby rike kinesere et sterkt europeisk varemerke, noe som gir høy status i et marked som setter særlig stor pris på slike.

Blårutet

Det er de lange linjene som har betydning for bedriften med 160 års fartstid. Med en slik historie er det vanskelig å falle for flyktige motepåfunn. Derfor er det også de sikre langsiktige kvalitetene som holdes i hevd i Köping; klassiske naturmaterialer, håndverk utviklet gjennom den enkeltes mangeårige innsats og lærdom gjennom generasjoner. Det klassiske blårutete bolsteret som opprinnelig ble designet i 1976 av Jack Ryde har man beholdt og det er blitt merkevarens viktigste kjennetegn. Det er dette man møter i forretningene og i bedriftens markedsføring. Ikke desto mindre har man faktisk en valgmulighet også her. Rutene behøver ikke nødvendigvis være blå. Det kan fås i en rekke farger; rødt, grått, sort, hvitt osv. Nytt er at designstudioet Bernadotte & Kylberg har omtolket det blårutete og utviklet mønsteret Appaloosa som en modernisering av det klassiske. Designduoen er også opphav til det bolstermønsteret Marwari – brun og mystisk der rutemønsteret fremkommer i vevingen i et eksklusivt tekstil. I vanlig tilfeller vil slik designutvikling oppfattes som konservativt – hos Hästens bekrefter det heller betydningen av håndverk, funksjon og skikkelighet. Det er jo tross alt det man ikke skal se som er sengens viktigste kvalitet.

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev