Sareptas krukke i Asker
Hotellet lå der den gang den blågule møbelkjempen var mygg og etablerte sitt første «varehus» utenfor Småland i de samme lokalene som Blåmann disponerer i dag. Møbelhistoriske grunn med andre ord. Vi er i Asker for øvrig – kommunen som sammenslått med sine naboer i sørvest dekker det meste fra Sandvika til Drammen. Opplandet rundt Blåmann er av det velbeslåtte slaget, men hovedtyngden av kundene kommer til Fekjan fra Bærum og Oslo. -Har aldri fått høl på finansfolket, er Leif Nilsens korthugde forklaring. Leif er Blåmanns eier, en intens og tilstedeværende entusiast i den gode designs tjeneste. Han ble møbelhandler ved en tilfeldighet for 27 år siden og kom inn i bransjen som nabo til butikken der daværende hustru hadde ekstrajobb. Butikken var den gang utsalg for Mortens Møbler. Tradisjonsmøbler ble laget etter kundens spesifikasjoner, hadde ypperlig kvalitet og høstet betydelig popularitet gjennom mange år. Møbelproduksjonen var ren skreddersøm – her kunne kundene få de løsningene de ville ha. -Det handlet jo om design den gangen og, sier Leif Nilsen.
Bærekraftig design
I 1995 får Leif og kona, Ann Helen Skaug, tilbud om å overta, og Blåmann Møbler AS blir etablert. Navnet fra eventyrene var vel mer passende den gang og fremstår som litt underlig med dagens kolleksjon. Men, bondemøblene var bærekraftig design som holder og overlever tid og trend. «Vi etterstreber at vårt sortiment bærer preg av dette, hvor en finner alt fra gamle skandinaviske møbeltradisjoner, til italiensk avantgarde», forklarer møbelhandleren på forretningens webside. Noe for enhver, og noe du ikke finner andre steder! På det aller meste kan du skreddersy ditt eget møbel ved valg av tresort, behandling og mål. Hvert møbel blir laget til deg. I dag er det Leif Nilsen, alene som eier Blåmann Møbler og driver forretningen sammen med datteren Sofie Skaug Nilsen og Tove Larssen. -Vi har vi et av de største utvalgene i landet med over 1000 kvm utstilling over to etasjer. Forretningen dekker det meste av første etasje og kjeller i Bellevue gården, noe som gir utstillingslokaler i gateplan med mye lys og god eksponering mot Fekjan, der bilene defilerer forbi i stampekø morgen og kveld.

Møbler i hovedrolle
Gulvet er generøst og vinduene mange. Det lyse og innbydende lokalet rommer en imponerende mengde produkter uten å virke overlesset. -Vi jobber mye med å forklare møblene gjennom utstillingen, forteller Leif Nilsen. Etter denne rapportørens oppfatning lykkes man godt med det, uten å bygge overtydelige miljøer. Antydningens kunst fungerer fint. Som det forventes i en forretning der designkvaliteter og produktenes egenart tillegges betydning spiller stolene, bordene, sofaene hovedrollen med miljøene, interiørproduktene og aksessoriene som biroller. Slik kolleksjonen er bygget opp er dette en nødvendighet. De aller fleste av Blåmanns møbelleverandører krever plass og rom, produktet spiller hovedrollen ikke nødvendigvis miljøet. Kolleksjonen blir betegnet som skandinavisk og litt italiensk. Inntrykket for en som besøker er nok heller at kolleksjonen og utstillingen er skandinavisk i den forstand at en del norske, danske og svenske leverandører er utstilt, men det man særlig legger merke til er et par hollandske møbelmerker man ikke finner mange andre steder i Norge. Leolux er et stort merke i Europa, men finnes knapt andre steder enn hos Blåmann i Norge. Møblene har et sterkt særpreg og den som har interessert seg for å finne kjennetegn på forskjellige lands designsærpreg vil raskt se at her har vi med en nederlender å gjøre; organiske former i tydelige og tidvis ganske påtrengende farger, gjerne asymmetri og i alle sammenhenger god komfort. Ikke det mest lettsolgte forstår vi –uten at det nødvendigvis hefter negativtved produktene.
Billigkroken
Vi spør etter hans nye japanske produkter. Det hadde seg nemlig slik at under årets Designers Saturday regjerte Leif Nilsen et lokale på Kunsthøgskolen i Oslo. Der viste han for første gang frem japanske kvalitetsmøbler i klassisk design som formmessig kunne ha kommet ut av et verksted i Bredegate i København eller kanskje fra Vatne eller Rastad og Relling i Norge. -La oss gå ned i billigkroken, er Leifs ironiske oppfordring. Utstillingen er for kjennere og trenger ingen stå i utstillingsvinduet. Kvaliteten er nok enda et hakk opp i forhold til eventuelle nordiske fettere, men formen forteller om slektskapet mellom Norden og solens land. Møblene fra produsenten Miyazaki er hverken rimelige eller superoriginale i formen. Men, de representerer en type møbelkunst som kan fylle en som har sans for slikt med glede over at noen står et sted på den andre siden av jorden og fyller et hverdagslig produkt med mye kjærlighet og glede at du som bruker vil tenke over det hver gang du skyver stolen inntil et bord eller setter deg i den.

Hagemøbler
–Vi er faktisk blitt store på hagemøblerog har hatt stor suksess med å bygge oppmerket Fermob. Det franske merket lagerfargesterke utemøbler som har truffetgodt i vårt marked. Høy kvalitet, godedimensjoner og store valgmuligheter ernok hemmeligheten. I den lyse årstidenrydder vi ut gode deler av forretningen ogviser hagemøblene i stor bredde. Omtrent40% av omsetningen vår er hagemøbler,forteller Leif. Vi har en del norske møbelleverandører og skulle gjerne hatt flere, sier Leif Nilsen. Men, mitt inntrykk er at der danskene er pågående og kanskje for flinke selgere er de norske produsentene for tilbakeholdne. Det er viktig for oss som er forhandlere å få besøk en gang imellom, høre om planer og delta i en diskusjon og ikke minst, bidra med respons både fra egen del og fra møtene med sluttkundene. De mindre norske produsentene må ta seg tid til å besøke oss.
Kremmerhåndboken
På en annen plass i butikken står en voluminøs og ganske underlig stol; Javier Mariscals Hotel 21 chair, tegnet for Moroso i 1997. -Den er ikke til salgs skynder Leif seg å si. Kanskje står den likevel i butikken som en påminnelse om hva som er viktigst; kommers eller god og spesiell design? Stolen har stått som blikkfang i ett av vinduene i lang tid og har nå fått en plass i den lys og hyggelig del av lokalene. Stolen fungerer fint som en «coversation piece» og skaper stemning i butikken. -En representant for Moroso mente jeg ville tjene godt på den om noen år om jeg solgte den i vintage-markedet. Derfor beholder jeg den, er møbelhandlerens enkle forklaring. Det er sikkert riktig, selv om den slags tankegang neppe står sentralt i kremmerhåndboken. -Skulle nok hatt litt mer kommers tankegang! Tja, mon det – det kunne i så fall gjort møbelmarkedet i Osloområdet fattigere.

Rødt for første gang
Blåmann har etter hvert rukket å bli noe av en merkevare i seg selv. Tidligere var det gjerne slik at butikken skjøv sine kjente leverandører foran seg. Nå har «Blåmann» for lengst blitt en sterk merkevare som kvalitetsforretning med bredt utvalg av god design og topp kvalitet. Merkevaren gir utviklingsmuligheter. -Det er plass til en partner, forteller Leif korthugget og rett på! Alderen er jo en ting – den er sjelden på din side, det er heller ingen arvinger som ønsker å overta. En partner kan bidra med både kapital og kompetanse, slik at vi kan ta merkevaren Blåmann videre og utvikle butikken ytterligere, inviterer Leif.
Egendefinert manglende kremmertankegang, lang omløpshastighet på enkelte produkter og prioritering av god design fremfor salgsappell har likevel gitt Blåmann overskudd i alle år. Ikke voldsomt, men selv finanskrisa kunne oppsummeres med svarte tall. -I år kommer vi til å få røde tall, forteller Leif, uten å gå helt i svart for det. Vi handler i Euro og har hatt for dårlig valutasikring i en tid der kronen har stått svakt. Med dette som eneste årsak kommer vi til å summere opp negativt i år. Vi leser ingen dommedag i møbelhandlerens ansikt av den grunn og regner med at foregående år har gitt nok til å tåle ett dårlig år.
• FAKTA
OM BEDRIFTEN
Navn: Blåmann Møbler
Eiere: Leif Nilsen.
Hvor: Asker, Slependen Antall ansatte; 4
Omsetning: Nøkkeltall
– Omsetning; ca 11. millioner