Skeidar på rullebanen
Dette er en testbutikk, forteller kolleksjonsdirektør Stian Berg. Salgsarealet er omkring 700 kvadratmeter, omtrent 20% av våre gjennomsnittlige varehus. Varehusene er destinasjonssalg, et sted kundene reiser til, gjerne med bil, for å handle møbler og ting til hjemmet. Her er det lettere å stikke innom for inspirasjon i forbindelse med besøk i andre forretninger i senteret. Vi ser at kundene kommer inn her og handler fra det vi har utstilt her, men mange finner veien til våre andre varehus for å kunne se et større utvalg eller andre varianter enn vi kan stille ut her.
– Vi ser at mange gjør handelen her etter å ha vært i et av de større varehusene våre, rett og slett fordi de gjerne vil støtte denne «nærbutikken», følger Lisa Marie Olsen opp. Hun er varehussjef i den nye forretningen og kjenner Fornebu Senter godt gjennom tidligere jobber.
– Veien blir litt til mens vi går, forteller hun. Siden dette er et nytt konsept for oss må vi lære markedet å kjenne, ta respons fra kundene. Størrelsen gjør oss fleksible og vi kan snu oss raskt rundt. Vi hadde for eksempel ikke opprinnelig tenkt å satse mye på hagemøbler, men har fått mye spørsmål som gjør at vi nå rydder plass.

Tett og intim
Nettopp hagemøblene har nå fått en fremskutt plass i inngangspartiet. Kolleksjonsdirektøren har nettopp vendt hjem fra Asia etter å ha handlet neste års utemøbler, men kan i dag vise frem resultatet av fjorårets reiser. Gode salongmøbler med grovt treverk og rause puter kan gi hagene og terrassene i nærområdet stuefeeling i de kommende sommerkveldene. Nærområdet er dominert av et etablert, eksklusivt boområde; Snarøya, og en stor nyetablert bydel med leiligheter i de fleste prisklasser litt over gjennomsnittet. Mange av naboskapets mulige møbelkunder er pensjonister og nestenpensjonister som har flyttet fra hus og hage til leiligheter med alt på ett plan og rause terrasser. Mange er nyetablerte eller annengangsetablerere. Senteret er dessuten godt besøkt av ansatte ved de stedlige arbeidsplassene. Telenor, Aker, Equinor er for lengst etablert på stedet. Utover det er et variert næringsliv etablert i området, som i økende grad har kjennetegn som en mellomstor norsk by. Halvøya noen kilometer fra Oslo har foreløpig 25000 innbyggere og 30000 arbeidsplasser.

Skeidars første senterbutikk skiller seg fra de store vide varehusene ved å være langt tettere og mer intim. Utstillingene er organisert i smakfulle tablåer som eksponerer produkter i sammenheng og gir god inspirasjon for kunder som trenger tips til hvordan enkeltobjekter samspiller i innredninger.
– Vi kan selvfølgelig bare stille ut en brøkdel av den omfattende Skeidarkolleksjonen, forteller Olsen, men vi har kataloger, tekstilprøver og salgsmateriell som kan vise bredden av tilbudet.

Senger
Forholdsvis stor plass er tildelt senger. Skeidars leverandører Wonderland, Jensen og Svane er representert med hver sin modell og en større andel av lokalet er reservert for Skeidars eget brand Xov. -Nesten halve omsetningen vår kommer fra senger, sier Olsen. På denne måten kan vi tilby en bred kolleksjon og modeller i alle prisklasser.
Utvalget ellers i forretningen er moderne og tidstypisk dominert av mørkere farger, velour og garnert med en liten del av Skeidars enorme tilbud av interiørvarer. -Vi prøver å møte smak og prisklasse som kan være av interesse for nyetablerte eller andregangskjøperen forteller Olsen.
Norske produsenter er godt representert i utstillingene. Ved siden av madrassprodusentene er Ekornes Stressless, Hødnebø, Hjellegjerde gitt god plass. Stressless er eksponert og kledd opp slik at møblene står i miljøene ulikt det man ofte ser når de er konsentrert i egne studioer. Tekstiler, veggfarger og aksessorier følger trenden; årets farger på vegger, mørk velour spiller en hovedrolle på møblene, messing i lamper, lyst nordisk tre eller svart/mørkt i kombinasjon med mørkt metall. Moderne former uten å være ment for avantgardistene eller de aller mest fremoverlente og designopptatte.
– Vi skal treffe et bredt marked og ser for oss «early adapters» som våre viktigste målgrupper. Profileringen og utstillingene skal gjenspeile dette og det er gjort en stor jobb med profileringen i Skeidar forteller Berg. Vi skal nok bli litt mer stillfarne i tiden som kommer, smiler han.
«Stillfarne» er muligens å overdrive, men det innebærer en sobrere stil, færre gule bomber og megafongrafikk. Logoen er ny og modernisert, katalogene preges fortsatt av tilbud og avslag, men det er synlig hvordan man vektlegger inspirasjon og smak i kjedens materiell.

Design og produksjon
«Egenproduksjon» har en økende andel av kolleksjonen i Skeidar. –Mer enn 50% i dag, er Bergs upresise anslag. Vi får nøye oss med det. -Vi jobber veldig systematisk med produktutvikling og design, forteller han. Vi studerer trender, formspråk og uttrykk i tiden og bearbeider materialet systematisk før vi jobber videre med å utvikle produkter i alle kategorier. Det kommersielle står selvfølgelig i sentrum. Skeidar har lang erfaring i å utvikle egne produkter som står i selskap med norske- og andre merkevarer. -Vi benytter oss av eksterne designere, frittstående designstudios og våre egne team, forteller Berg. Produktene får vi produsert hos samarbeidspartnere i mange deler av verden.

SKEIDAR
Kjedens første forretning ble åpnet av Andresen-familien i Ski i 1964.
52 varehus fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør,
200 000m² salgsareal
Omsetning i 2018 på ca. 2,3 milliarder.
Hovedkontoret ligger på Holmen i Asker