Fra neste år er det slutt på de såkalte nullprosentkontraktene i alle IKEAs varehus. Det melder FriFagbvegelse/HK-Nytt. Nå innfører IKEA
Illustrasjonsfoto fra åpningen av IKEA-varehuset i Ringsaker i 2015. (Foto: IKEA)
Illustrasjonsfoto fra åpningen av IKEA-varehuset i Ringsaker i 2015. (Foto: IKEA)

    • Publisert: 26 september 2017

Fra neste år er det slutt på de såkalte nullprosentkontraktene i alle IKEAs varehus.

Det melder FriFagbvegelse/HK-Nytt. Nå innfører IKEA en ny standard for alle ansatte på verdensbasis. Ingen skal ha såkalte nullprosentkontrakter – nå skal alle være fast ansatte i minst 20 prosent stilling.

En undersøkelse blant IKEA-ansatte på verdensbasis viser at de savner forutsigbarhet når det gjelder arbeidstid og inntekt. Ordningen skal gjelde fra 1. september 2018.

”Fantastisk”

Fawsi Adem, konserntillitsvalgt i IKEA, har vært med på diskusjonen og planleggingen av hvordan møbelkjedens nye, internasjonale standard skal innføres i de norske varehusene. Han sier at det må legges et stort puslespill for å få det til, men at stillingsgarantien utelukkende er positiv for de ansatte.

– Dert IKEA nå gjør, er fantastisk. Dette vil gi ryddige arbeidsforhold og mer forutsigbarhet for de ansatte. De vil også få bedre rettigheter knyttet til pensjonsopptjening og forsikringer, sier Adem.

En undersøkelse blant IKEA-ansatte på verdensbasis viser at de savner forutsigbarhet når det gjelder arbeidstid og inntekt. Selskapet håper de nye reglene kan svare på dette ønsket.

300 ansatte uten lønn mellom oppdrag

En oversikt som HK-Nytt har fått tilgang til, viser at av alle IKEAs 3.300 ansatte i Norge, så jobber nesten 300 personer på såkalte nullprosentkontrakter, det vil si at de ikke har garanti for noe inntekt. I tillegg jobber rundt 220 IKEA-ansatte i stillinger på mindre enn 20 prosent.

Fawsi Adem forteller at IKEA i Norge allerede er i gang med å innføre den nye standarden. Et eksempel er at IKEA ikke lenger ansetter noen i mindre enn 20 prosents stilling.

Bedre hverdag for de ansatte

Darren Taylor, HR-sjef i IKEA, skriver i en e-post til HK-Nytt at bakgrunnen for å innføre den nye standarden for stillinger er at IKEA vil gi sine ansatte en bedre og forutsigbar arbeidshverdag:

Taylor bekrefter at målet er faste stillinger med et minimum antall timer.

 (Kilde: FriFagbvegelse/HK-Nytt)

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev