Norsk Industris Designstipend for 2019 gikk til Vilde Heggelund og Tobias Berg, begge med sin Master fra Oslo Met. Siden 70-tallet har Norsk Industri delt ut stipender til unge designere, og årets vinnere er i svært godt selskap. Årets stipend er som i 2018 gitt av Vestre AS og Ekornes ASA.
Fra besøket hos Ramsøskar – Trond Ramsøskar (t.h.) er engasjert i blant annet utviklingen av Thon Flex – fleksible arbeidsplasser – arbeidshotell
Fra besøket hos Ramsøskar – Trond Ramsøskar (t.h.) er engasjert i blant annet utviklingen av Thon Flex – fleksible arbeidsplasser – arbeidshotell

    • Publisert: 09 april 2019
    • Tekst: Knut Skoe
    • Foto: Knut Skoe

Kjente bransjenavn er blant tidligere stipendiater; Svein Gusrud, Peter Opsvik, Terje Ekstrøm, Olav Eldøy, Andreas Engesvik, Atle Tveit, Allan Hagerup, Runa Klock, Marthe Frøystad, Bjørn Blikstad, Morten Knarrum, Anders Berg, Jonas Norheim, Vera Kleppe, Åshild Kyte, Tuva Tjugen og Bjørn van den Berg samt fjorårets vinnere; Siri Line som sammen med Guro Midtun har stiftet Studio Føy.

– Det er litt skummelt. Å bli nevnt sammen med så mange store norske designnavn er veldig spennende. Vi hører så mange historier om hvor bra det har gått for andre som har mottatt lignende stipend, så vi kjenner litt på presset, mente fjorårets vinner Siri Line som sammen med Guro Midtun har startet designkontoret Studio Føy.
Sjef for Designindustrien i Norsk Industri, Egil Sundet, mener det er viktig for hele bransjen at unge designere får sjansen til å prøve seg.

– Designstipendet er en utrolig fin ordning. Unge designere får anledning til å lære av veletablerte miljøer. Dessuten har stipendiatene gjerne en annen driv og pågangsmot og bidrar med å tenke nytt om etablerte sannheter. Det er en vinn-vinn-situasjon, sier Sundet.

Programmet rundt stipendiet skal gi kandidatene et innsyn i bransjen og inkluderer besøk hos utvalgte aktører, organisasjoner og institusjoner som kan være viktige for designere som skal etablere seg. Vi møter de to under en runde til møbelhandlere og interiørarkitekt Ramsøskar i Oslo. Formålet er å bli kjent med distribusjonssiden av bransjen. Dagen før har de besøkt organisasjonene og dagen etter skal Patentstyret opplyse dem om rettigheter og beskyttelse av deres åndsarbeid. -Nyttig, sier de to.

Begge har så smått startet på veien med å etablere virksomhet. Tobias er utstiller under Oslo Design Fair i slutten av august og søker produsent for sin stol Kvitre, blant annet. Hans tilnærming til design er følelsesdrevet, noe som betyr å lytte til intuisjon og følelser snarere enn fornuft for å skape produkter. Målet er å utløse positive følelser og assosiasjoner hos andre. -Gjenstandene vi eier skal være mer enn bare materielle eiendeler, de skal få oss til å føle oss bra og gi glede. Dessverre er det ingen oppskrifter på å lage produkter som aktiverer positive følelser hos andre. Designere kan ikke legge følelser inne i et produkt, fordi følelser ligger i menneskets sinn og kropp! Tobias mener imidlertid at for å utløse noe hos andre, må man først føle disse følelsene i oss selv og la dem lede designprosessen mot riktig løsning.

Vilde Hagelund har jobbet mye med trematerialer under studietid og senere. Hun er nominert til Designers Saturdays designpris for unge kandidater og Årets nykommer i Bo Bedres designpriser 2019. Bo Bedre skriver; «Vilde, som har erfaring som intern hos Andreas Engesvik, Oslo, leverte i vår sin Master-oppgave etter fullførte studier i produktdesign ved Oslo Met. Oppgaven, som fikk navnet Objectum: 60 objekter/6o dager, er et grundig formstudie etter utviklingen av 60 objekter i bjørk. Det resulterende «biblioteket» har igjen ført til to ferdige produkter: Småbordene Pedestal og fatene Remissus. Vi liker alt ved både prosessen og resultatene, og heier Vilde videre fremover»

Vilde skal nok få utvidet repertoaret av materialer idet hun skal gjennomføre sin stipendperiode hos Vestre. Tobias reiser til Sykkylven og Ekornes der både det emosjonelle innhold og de mer fysiske kvaliteter ved møblene gis betydning.

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev