IKEA handlet «urimelig og unaturlig» da det solgte eiendommer til seg selv, konkluderer Borgarting lagmannsrett. Selskapet fikk ikke medhold i

    • Publisert: 22 februar 2016
    • Tekst: vanebo

IKEA handlet «urimelig og unaturlig» da det solgte eiendommer til seg selv, konkluderer Borgarting lagmannsrett. Selskapet fikk ikke medhold i anken og må belage seg på en skattesmell.

I 2007 skilte selskapet ut sine norske varehus fra Ikea Handel & Eiendom i egne selskaper som ble overført til et holdingselskap i Nederland. Senere ble de kjøpt tilbake, finansiert med et lån fra selskapets internbank i Belgia. Deretter ville selskapet ha fradrag for rentene fra lånet, skriver Dagens Næringsliv.

Skatt Øst har fått medhold i to rettsinstanser i sin oppfatning av at omstruktureringen fremstår som «urimelig og unaturlig» og var begrunnet i «Illojal skatteplanlegging». Tingretten og lagmannsretten mener eiendomstransaksjonene ikke hadde noe annet mål enn å spare skatt.

Ikea har foreløpig ikke bestemt seg om de vil anke til Høyesterett.

– Vi vil nå analysere detaljene i lagmannsrettens kjennelse og vurdere våre alternativer, sier kommunikasjonssjef Jan Christian Thommesen i en epost til avisen.

Skattedirektør Hans Christian Holte skriver i en epost at det er viktig å få en avklaring i rettssystemet i saker som gjelder selskapsstrukturer og skatt, et område han sier både norske myndigheter og det internasjonale samfunnet er opptatt av.

Den svenske møbelgiganten ble i forrige uke anmeldt til EU-kommisjonen for å drive aggressiv skatteplanlegging.

©NTB

Møbel & Interiør

Dronningens gate 3
0152 OSLO
T: 21 62 78 00

Hurtigkoblinger
Møbel & Interiør Nyhetsbrev